Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Η πρόταση για καθολικά τεστ κι η αποτελεσματικότητα-Ο σχεδιασμός νέου lockdown
Η πρόταση για καθολικά τεστ κι η αποτελεσματικότητα-Ο σχεδιασμός νέου lockdown

Η πρόταση για καθολικά τεστ κι η αποτελεσματικότητα-Ο σχεδιασμός νέου lockdown

Στη μάχη του ελέγχου της μετάδοσης και της διασποράς ρίχθηκε η Κύπρος το τελευταίο 15μερο.

Οι επόμενες μέρες χαρακτηρίζονται ως κρίσιμες, ως προς τον έλεγχο της μετάδοσης στον απόηχο των επιπλέον μέτρων που έχουν επιβληθεί τόσο σε παγκύπριο επίπεδο όσο και σε τοπικό επίπεδο (Λεμεσός).

Τις προηγούμενες μέρες ο δρ. Γιώργος Πάνος καθηγητής λοιμωξιολογίας πρότεινε τη μέθοδο τη ελέγχου της «δεξαμενής», 1 προς 7. Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα καθολικός έλεγχος ώστε σε μικρό διάστημα να εξεταστεί μεγάλος αριθμός ατόμων.

Η επιδημιολογική ομάδα στο παρόν στάδιο χαρτογραφεί την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο στον απόηχο των τριψήφιων αριθμών που προέκυψαν το τελευταίο 10μερο.

Στο παρόν στάδιο υπάρχει μετάδοση εντός της κοινότητας. Όπως αναφέρουν στο SigmaLive πηγές εντός της ομάδας που έχουν εικόνα της κατάστασης με ένα ενδεχόμενο μαζικών ελέγχων δεν θα επιτύχουμε αυτό που φανταζόμαστε. Αντίθετα θα προκαλέσουμε σύγχυση. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να εντοπιστούν οι επαφές κρουσμάτων, να απομονωθούν και η υπόλοιπη κοινότητα αλλά και οι προαναφερθείσες ομάδες, θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα.
Υπάρχουν ήδη πολλές επαφές και πολλά άτομα που αναμένουν να υποβληθούν σε τεστ ή υποβλήθηκαν ήδη σε τεστ και αναμένουν αποτέλεσμα.

Με έναν μαζικό τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο θα προκληθεί μπέρδεμα και θα επιφορτιστεί η ήδη βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα αφού μετά θα πρέπει να γίνει η σύνδεση των clusters.

Σε παρόμοια ενέργεια που έγινε στο παρελθόν δεν είχαμε τα ανεμενόμενα αποτελέσματα. Άτομα δηλαδή που αποτελούσαν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πήγαιναν σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους και έτσι προκάλεσαν εσφαλμένη εικόνα.

Υπάρχει σχεδιασμός για νέο lockdown

Για το ζήτημα της πανδημίας εξάλλου μίλησε και ο ίδιος ο Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο ΣΙΓΜΑ. Ο Πρόεδρος ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown.

“Υπάρχει ένα πρόγραμμα προς αποφυγή των χειροτέρων. Είναι ένα νέο απαγορευτικό. Ένα κλείσιμο, lockdown. Πριν φθάσουμε εκεί, ελπίζω ότι ο κόσμος βλέποντας τα κρούσματα που ανακοινώνονται θα αποφεύγει άσκοπες συναντήσεις και θα τηρεί τα μέτρα», είπε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα τόνισε ότι στόχος είναι η αποφυγή σκληρότερων μέτρων. «Δεν είναι στόχος να φέρουμε τον κόσμο σε δύσκολη θέση. Είναι και οικονομία. Πάνω απ’ όλα είναι η υγεία. Αν προσέξουμε την υγεία, θα προσέξουμε και την οικονομία», ανέφερε για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Νίκος Αναστασιάδης.

Send this to a friend