Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αντίθετο το προσωπικό του Τμ.Αρχαιοτήτων στη μεταφορά του στο Υφ. Πολιτισμού
Αντίθετο το προσωπικό του Τμ.Αρχαιοτήτων στη μεταφορά του στο Υφ. Πολιτισμού

Αντίθετο το προσωπικό του Τμ.Αρχαιοτήτων στη μεταφορά του στο Υφ. Πολιτισμού

Οι «αρχαιότητες υποβαθμίζονται» από ενδεχόμενη μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο υπό ίδρυση Υφυπουργείο Πολιτισμού, «αφού το καθεστώς του Τμήματος περνά σε κατώτερη βαθμίδα διοίκησης», αναφέρει το προσωπικό του που συνήλθε στις 14 Οκτωβρίου 2020, σε έκτακτη γενική συνέλευση και ενημερώθηκε για την προωθούμενη μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο υπό ίδρυση Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Σε ανακοίνωση του το προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι «αν υλοποιηθεί η σκοπούμενη μεταφορά, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, από Τμήμα που υπάγεται σε Υπουργό με ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο υποβαθμίζεται σε Τμήμα που υπάγεται σε Υφυπουργό χωρίς ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ως εκ τούτου, «οι αρχαιότητες υποβαθμίζονται, αφού το καθεστώς του Τμήματος περνά σε κατώτερη βαθμίδα διοίκησης», εκτιμά το προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων και προσθέτει ότι «σημαντικές εκτελεστικές εξουσίες που σύμφωνα με την ισχύουσα Περί Αρχαιοτήτων Νομοθεσία ανήκουν στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, θα μεταβιβαστούν στον Υφυπουργό Πολιτισμού».

Όπως αναφέρει το προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, «δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες, ότι αυτό πολύ πιθανόν στο μέλλον θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες στη διαχείριση των αρχαιοτήτων, λόγω των ιδιομορφιών του καθεστώτος του υφυπουργού».

Σημειώνει, επίσης, ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας οι αρχαιότητες και η διαχείριση τους ανήκουν στο κράτος και δεν διαμοιράζονται ανάμεσα στις δύο κοινότητες, επομένως οποιαδήποτε μεταβολή στη διοικητική ευθύνη για τις αρχαιότητες ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο, καθιστά ορατό τον κίνδυνο να τεθεί το καθεστώς της αρχαιολογικής κληρονομιάς υπό αμφισβήτηση και να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για διχοτομικές κινήσεις εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας».

Επίσης, «οι πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα, καθιστούν τη συγκυρία εντελώς ακατάλληλη για αλλαγές που μεταβάλλουν ουσιαστικά βασικές αρχές του Συντάγματος».

Το προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι «και στο παρελθόν επιχειρήθηκε κατά καιρούς από διάφορες κυβερνήσεις η μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων σε Αρχή Αρχαιοτήτων, σε Ενιαία Αρχή Πολιτισμού και στο Υπουργείο Παιδείας».

«Ωστόσο, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σταθμίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους που θα δημιουργούνταν για τις αρχαιότητες με μια ανάλογη κίνηση, αποφάσισαν τελικά να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση τέτοιων αλλαγών», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Send this to a friend