Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Χαρίστε τους μια ευκαιρία!
Χαρίστε τους μια ευκαιρία!

Χαρίστε τους μια ευκαιρία!

Δίχως να μπορεί να μιλήσει, η Νεφέλη τραγουδά σαν άγγελος. Ο Μιχάλης είναι πιανίστας, που μετέτρεψε σε τρυφερότητα όλη τη βία, τον εκφοβισμό και τη βαρβαρότητα που βίωσε ως παιδί για τη διαφορετικότητά του.

Ο Αλέξανδρος, γράφει ποίηση και παίζει μουσική, παρά τους εφιάλτες που κουβαλά από το παρελθόν του. Είναι αυτή η σπίθα, η θέληση, το ταλέντο, τα οποία αναγνωρίζει το σωματείο «Χάρισμα» σε όλους τους ανθρώπους με αναπηρία, προσφέροντάς τους μια ευκαιρία -ίσως και τη μοναδική στη ζωή τους-, να εκφράσουν με όποιον τρόπο μπορούν και συνάμα με όποιον τους ταιριάζει, τα συναισθήματά τους.

Να νιώσουν ότι ανήκουν σε ένα σύνολο. Να διαδώσουν ότι είναι άνθρωποι χαρισματικοί, άξιοι θαυμασμού και σεβασμού. «Τι κι αν δεν ξέρω ιστορία/ δεν έχω πάει δημοτικό/ τον κόσμο κοιτάω μ’ απορία/ είμαι παιδί διαφορετικό», γράφει και μελοποιεί ο διεθνώς αναγνωρισμένος συνθέτης, στιχουργός και συγγραφέας, Σταύρος Σιδεράς, ο οποίος μιλά στον «Φ» υπό την ιδιότητα του ιδρυτή και προέδρου, του σωματείου «Χάρισμα».

«Όλα ξεκίνησαν όταν η μητέρα της Νεφέλης, η Κατερίνα Αντωνίου, με πλησίασε δειλά. Γνώριζε ότι μπορούσα να βοηθήσω, αν το ήθελα, την ίδια στιγμή που οι περισσότερες πόρτες ήταν κλειστές», σημειώνει ο Σταύρος Σιδεράς και προσθέτει: «Η μικρή τραγουδούσε χωρίς, όμως, να έχει κάποιου άλλου είδους επικοινωνία.

Την άκουσα με δάκρυα στα μάτια», εξομολογήθηκε και η συγκίνηση έκανε τη φωνή του να τρέμει. «Με συγκλόνισε ότι το παιδί αυτό, το οποίο από τα τέσσερά του χρόνια αντιμετωπίζει τόσο σοβαρό πρόβλημα, ήταν παράλληλα σε θέση να σιγοτραγουδά και ταυτόχρονα να έχει ρυθμό και αρμονία. Να γνωρίζει πότε πρέπει να μπει και πότε να σταματήσει το τραγούδι. Να φαλτσάρει σπάνια».

Η πρώτη εμφάνιση της Νεφέλης, όπως σημειώνει ο κ. Σιδεράς, ήταν στην παρουσίαση του βιβλίου του: «Οι ποιητές δεν πεθαίνουν ποτέ». Είχε γράψει δύο τραγούδια, ένα χαρούμενο και ένα αφιερωμένο στη μητέρα, η οποία στέκεται πάντοτε δίπλα στο παιδί της. «Σκέφτηκα πόσο ωραίο θα ήταν να βάλω τη Νεφέλη να τα τραγουδήσει μπροστά στον κόσμο. Συνέβη κάτι σπουδαίο! Σε ένα θέατρο γεμάτο από 400 άτομα, βγήκε το παιδάκι αυτό, για πρώτη φορά στη ζωή του μπροστά στο κοινό και τραγούδησε. Τους έκανε όλους να κλάψουν. Ήταν σπίθα που χρειαζόμουν και εγώ προσωπικά, ως καλλιτέχνης και η Κατερίνα Αντωνίου».

Το όραμα για το «Χάρισμα» είχε, ήδη, διαμορφωθεί. «Αποφασίσαμε αυτή η προσπάθεια να μην περιοριστεί μόνο σε ένα παιδί. Εξάλλου, δεν είναι μόνο η Νεφέλη, σημειώνει ο Σταύρος Σιδεράς και εξηγεί ότι βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης, της ποιητικής συλλογής ενός 28χρονου μαθητή τους. Ο Αλέξανδρος, είναι ένας ταλαντούχος κιθαρίστας και τραγουδιστής, ο οποίος φέρει πολλές πληγές από τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν. «Δεν περιγράφεται η χαρά του, όταν του ανακοινώσαμε ότι αναλαμβάνουμε τα έξοδα για την έκδοση των ποιημάτων του». Επίσης, ο Μιχάλης Μεταξάς, ένας εξαιρετικός πιανίστας. «Την πρώτη φορά που τον άκουσε να παίζει πιάνο δάκρυσα. Εκείνος, και αν βίωσε bulliyng για την εμφάνισή του».

Όλοι έχουμε ταλέντα, υπογράμμισε ο κ. Σιδεράς. «Το να μάθουν τα παιδιά να τραγουδούν και να χορεύουν είναι μια ευκαιρία να εξωτερικεύσουν και να ανακαλύψουν τα χαρίσματά τους. Να κάνουν περήφανους τους γονείς τους». Ωστόσο, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι τα υποδέχεται μια οικογένεια που θα λειτουργήσει ως όχημα για την αποδοχή τους στην κοινωνία.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend