Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κλείδωσαν τα Τμήματα που πάνε στο Υφυπουργείο Πολιτισμού
Κλείδωσαν τα Τμήματα που πάνε στο Υφυπουργείο Πολιτισμού

Κλείδωσαν τα Τμήματα που πάνε στο Υφυπουργείο Πολιτισμού

Κλείδωσαν οι υπηρεσίες οι οποίες θα μεταπηδήσουν από υπουργεία στο υφυπουργείο Πολιτισμού, ενώ ήδη εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από Τμήματα που δεν επιθυμούν να φύγουν από την υπουργική στέγη που βρίσκονται σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες στο υπουργείο Παιδείας για το ποιες υπηρεσίες θα ανήκουν στο υφυπουργείο, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) όπως τον ξέρουμε σήμερα θα διαλυθεί. Ήδη έχουν ενημερωθεί μέλη του Δ.Σ. για τους σχεδιασμούς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο υφυπουργείο Πολιτισμού κλείδωσαν και θα μεταφερθούν σ΄ αυτό: Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Κέντρο Χειροτεχνίας, η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και τρία ιδρύματα μεταξύ αυτών και της ΟΥΝΕΣΚΟ. Όσον αφορά τον ΘΟΚ, ο οργανισμός στην ουσία θα διαλυθεί και την ίδια ώρα θα ιδρυθεί το Κρατικό Θέατρο, ενώ κάποιες υπηρεσίες που προσφέρει σήμερα (που δεν σχετίζονται με το θέατρο) θα μεταπηδήσουν στο υπό σύσταση υφυπουργείο.

Κατά τις πληροφορίες μας, ένα τμήμα που σήμερα υπάγεται σε υπουργείο φαίνεται να αντιδρά στην εξέλιξη της μεταφοράς του στο υφυπουργείο, αφού την θεωρεί ως υποβάθμιση, ωστόσο η απόφαση έχει παρθεί και δεν αλλάζει. Το σχετικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας και δεν αποκλείεται σε ένα μήνα να είναι έτοιμο για μελέτη και συζήτηση. Στη συνέχεια θα οδηγηθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και αμέσως μετά θα παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη τελική πρόταση σε σύσκεψη που θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να οδηγηθεί στη Βουλή.

Η απόφαση για τη δημιουργία του υφυπουργείου Πολιτισμού στο πρότυπο της σύστασης υφυπουργείων Ναυτιλίας, Τουρισμού και Καινοτομίας, λήφθηκε στις 8 Ιουλίου 2020 από το Υπουργικό Συμβούλιο και αποτελούσε δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη πριν την επανεκλογή του.

Όπως φαίνεται, πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία η πολιτική αυτονόμηση του πολιτισμού, ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών. Το νομοσχέδιο θα ετοιμαστεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να υπολογιστεί το κόστος. Θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα και άλλους κοινωνικούς εταίρους την επόμενη περίοδο, προκειμένου να επισπευτεί η διαδικασία δημιουργίας υφυπουργείου Πολιτισμού.

Να σημειωθεί ότι η πλήρης μελέτη για τη διαμόρφωση της δομής του υφυπουργείου, την οποία ανέλαβε η ενδοϋπηρεσιακή Επιτροπή Εργασίας που συστάθηκε επί υπουργίας Κώστα Χαμπιαούρη, ολοκληρώθηκε εδώ και μήνες και κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον τέως ΥΠΠΑΝ.

Το ζητούμενο πλέον είναι να απαγκιστρωθεί ο πολιτισμός από το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, με την οποία «συμπορεύεται» από το 1965.

Send this to a friend