Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ομάδα ιχνηλάτησης: Θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες
Ομάδα ιχνηλάτησης: Θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Ομάδα ιχνηλάτησης: Θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες


Αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού αναμένεται τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επιδημιολόγος Πεδίου, Βαλεντίνος Σιλβέστρος, ο οποίος εργάζεται στην ομάδα ιχνηλάτησης, σημειώνοντας ότι οι στενές επαφές δεν δηλώνονται από κάποιους με αποτέλεσμα την πιθανότητα ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού.

Ο κ. Σιλβέστρος επισήμανε ότι η ομάδα ιχνηλάτησης έχει να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό επαφών από κάθε κρούσμα λόγω της ελεύθερης οικογενειακής, επαγγελματικής και κοινωνικής δραστηριότητας του κάθε ατόμου που είναι θετικός στον ιό.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν αυξημένα κρούσματα στην κοινότητα. «Οπωσδήποτε περιμένουμε αυξανόμενο αριθμό γιατί υπάρχουν ενεργές αλυσίδες ήδη και κάποιες από τις επαφές των ήδη υπαρχόντων κρουσμάτων έχουν αναφέρει και συμπτώματα, άρα είναι πολύ πιθανόν να διαγνωστούν ως κρούσματα», είπε.

Σημείωσε ότι κάποια από τα κρούσματα διασπείρουν τον ιό πολύ εύκολα και κάποια άλλα όχι. Αυτό εξαρτάται από την κοινωνικότητα του καθενός, από το υιικό φορτίο που μπορεί να έχει.

Η ομάδα ιχνηλάτησης έχει να αντιμετωπίσει πολλές επαφές στο κάθε κρούσμα απ΄ ότι στην περίοδο του lockdown λόγω του ότι ο κόσμος κινείται πλέον ανεξέλεγκτα σε όλες του τις δραστηριότητες.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε κάθε κρούσμα πάρα πολλές επαφές. Αν σήμερα έχουμε τριάντα κρούσματα κι αν έχουν από 30 μέχρι 100 επαφές κάποιες από αυτές, θα προκύψουν σε κρούσματα. Άρα αμέσως πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα από εβδομάδα σε εβδομάδα», είπε.

Ο κ. Σιλβέστρος τόνισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να δηλώνονται γρήγορα οι επαφές και να περιορίζονται για να μην υπάρχει περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

«Έχει παρατηρηθεί να παρουσιάζονται κρούσματα, τα οποία εκ των υστέρων συνειδητοποιούμε ότι ήταν επαφές κρουσμάτων οι οποίες δεν είχαν δηλωθεί», σημείωσε.

Αυτό, συνέχισε, είναι πολύ ανησυχητικό γιατί δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε την διαδικασία της ιχνηλάτησης αν δεν εντοπίζονται έγκαιρα – έχει νόημα μόνο όταν δίδονται εντός 24ωρου οι επαφές αλλιώς μετά αν δεν τους εντοπίζουμε έγκαιρα και κυκλοφορούν έξω στην κοινότητα υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού, αφού προκύπτουν καινούργια κρούσματα τα οποία δεν ήταν περιορισμένα.

Το έργο της ομάδας ιχνηλάτησης γίνεται όλο και πιο δύσκολο με τον μεγάλο αριθμό επαφών που έχει ένα κρούσμα. «Να σας δώσω ένα παράδειγμα – αν ένα παιδί πάει σχολείο μπορεί να αλληλεπιδρά με τους συμμαθητές του, τα απογεύματα να παίζει με τα παιδιά στην γειτονιά, υπάρχουν περιπτώσεις που είναι σε ακαδημίες ποδοσφαίρου, έρχονται σε επαφή με πολλά παιδιά, έχουν επαφή με τους συγγενείς τους. Όλα αυτά μπορεί να είναι και 100 επαφές. Αυτός είναι μεγάλος αριθμός για να τον ελέγξουμε», ανέφερε.

Ερωτηθείς ποιος ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός επαφών μέχρι στιγμής, ο κ. Σιλβέστρος ανέφερε ότι ήταν στα αρχικά κρούσματα του Μαρτίου σε γιατρό του δημοσίου που είχε 200 επαφές.

Υπέδειξε την ανάγκη ότι ο κόσμος πρέπει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα προς όφελος της δημόσιας υγείας. «Ο καθένας πρέπει να περιορίσει τις επαφές του, να ξέρει με ποιους ήρθε σε επαφή και να δίνει τα στοιχεία όταν χρειαστεί ώστε η διαδικασία της ιχνηλάτησης να εντοπίζει έγκαιρα τα κρούσματα και να τα περιορίζει από το κοινωνικό σύνολο».

Send this to a friend