Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Μία μάνα ψάχνει ακόμα απαντήσεις: «15 χρόνια κυματίζει η σημαία στον τάφο σου»
Μία μάνα ψάχνει ακόμα απαντήσεις: «15 χρόνια κυματίζει η σημαία στον τάφο σου»

Μία μάνα ψάχνει ακόμα απαντήσεις: «15 χρόνια κυματίζει η σημαία στον τάφο σου»

«15 χρόνια μού λείπεις. 15 χρόνια πονώ. 15 χρόνια κλαίω. 15 χρόνια παλεύω. 15 χρόνια κυματίζει η σημαία στον τάφο σου και στον τόπο πού βρέθηκες και ακόμα δεν έμαθα το γιατί! Διερωτώμαι σε ποιάν χώρα ζω και υποφέρω και βασανίζομαι χωρίς έλεος».

Αυτά έγραψε σε ανάρτησή της η Ανδριάνα Νικολάου, η χαροκαμένη μάνα, του αδικοχαμένου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός τον Σεπτέμβριο του 2005 κάτω από το γεφύρι της Άλασσας.

Εδώ και 15 χρόνια η Ανδριάνα Νικολάου διεξάγει έναν αέναο αγώνα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες και να λάμψει η αλήθεια.

Η καταδίκη της Κύπρου από το ΕΔΑΔ

Τον Ιανουάριο του 2020, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Κύπρο για παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στη ζωή-ανεπαρκής έρευνα), μετά την εκδίκαση της προσφυγής Νικολάου κατά Κύπρου (αίτηση υπ `αριθ. 29068/10).

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ, οι προσφεύγοντες, Ανδριανά Νικολάου, Χαράλαμπος Νικολάου, Νίκος Νικολάου, Ανδρέας Νικολάου και Παρθένο-Αριάδνη Νικολάου, είναι πέντε Κύπριοι υπήκοοι που γεννήθηκαν το 1948, το 1943, το 1972, το 1980, και το 1982 και ζουν στη Λεμεσό (Κύπρος).

Η υπόθεση αφορούσε το θάνατο του Αθανάσιου Νικολάου, γιου των πρώτων δύο αιτούντων και αδελφού των υπολοίπων.

Το 2005, ο Αθανάσιος Νικολάου, 26 ετών τότε, υπηρετούσε τους έξι μήνες υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας αλλά μετά από ένα μήνα και κατά τη διάρκεια μιας άδειας διανυκτέρευσης τον Σεπτέμβριο, που έπρεπε να επιστρέψει στο στρατόπεδο, η οικογένεια του ειδοποιήθηκε ότι δεν είχε επιστρέψει.

Το σώμα του βρέθηκε στη συνέχεια κάτω από μια γέφυρα, όχι μακριά από το σταθμευμένο αυτοκίνητό του. Η οικογένειά του ισχυρίστηκε ότι είχε σκοτωθεί από άλλους στρατιώτες.

Η αρχική αστυνομική έρευνα, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2006, συμπέρανε ότι είχε πέσει από τη γέφυρα και πέθανε, αποκλείοντας οποιαδήποτε εγκληματική πράξη.

«Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Αστυνομική έρευνα έπασχε από σειρά σημαντικών αδυναμιών και ελλείψεων»

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Δικηγορικό Γραφείο Κωνσταντή Καντούνα, «η απόφαση δικαιώνει τους Αιτητές, ήτοι τους γονείς και τα αδέλφια του στρατιώτη Αθανάσιου Νικολάου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 29.09.2005 κάτω από την γέφυρα της Άλασσας της επαρχίας Λεμεσού. Οι Αιτητές παραπονούντο ότι η διερεύνηση των συνθηκών των θανάτου του Αθανάσιου ήταν ανεπαρκής και σαφώς δεν πληρούσε τα επίπεδα που απαιτούνται από το Άρθρο 2 για το δικαίωμα στη ζωή, της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Όπως σημειώνει, «το Δικαστήριο έκρινε ότι η Αστυνομική έρευνα έπασχε από σειρά σημαντικών αδυναμιών και ελλείψεων. Επίσης ότι η διερεύνηση δεν διεξήχθη από έμπειρους ποινικούς ανακριτές της αστυνομίας, με αποτέλεσμα αυτή να ήταν περιορισμένη, να έπασχε από παραλείψεις αφήνοντας αναπάντητα πολλά ερωτήματα. Υπήρξε αποτυχία να προστατευτεί η περιοχή που βρέθηκε ο Αθανάσιος ούτε και αυτή ερευνήθηκε διεξοδικά. Δεν έγινε, επίσης, προσεκτική συλλογή μαρτυρικού υλικού. Αναφορά γίνεται στην απόφαση στο γεγονός ότι δεν λήφθηκαν καταθέσεις από όλους τους στρατιώτες της μονάδας που υπηρετούσε ο Αθανάσιος, ούτε και εξετάστηκε η συμπεριφορά των αξιωματικών».

Στην απόφαση του ΕΔΑΔ γίνεται περαιτέρω αναφορά στην Έρευνα της Εθνικής Φρουράς, την οποία χαρακτηρίζει επιφανειακή και περιορισμένη.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμπεραίνει τέλος η Δημοκρατία απέτυχε να διερευνήσει αποτελεσματικά τις συνθήκες θανάτου του Αθανάσιου και ως εκ τούτου υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 2 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μία μάνα ψάχνει απαντήσεις

Ραγίζει καρδιές η ανάρτησή της για την τραγική επέτειο, στην οποία περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του άτυχου Θανάση:

«Σαν απόψε 28.09.2005 ήρθε στο σπίτι από τον Στρατό για τελευταία φορά! για διανυκτέρευση… Πέρασε από το σουπερμάρκετ κι αγόρασε τα προσωπικά του είδη για να τα πάρει μαζί του στον Στρατό… Το πρωί ξύπνησε κανονικά, έστρωσε το κρεβάτι του, προγευμάτισε κόρνφλεξ, προγραμμάτισε το βίντεο του για να γράψει κάποια εκπομπή να την δει που θα ξαναρχόταν, πήρε την τσάντα του στρατού που ετοίμασε ο ίδιος, και ξεκίνησε με το αυτοκίνητο του για να πάει στην μονάδα του. Μόνο πέντε λεπτά απόσταση από το σπίτι μας! Το μεσημέρι, με ειδοποίησε ο διοικητής του ότι δεν έδωσε αναφορά, και επειδή το τηλέφωνο του ήταν κλειστό, για πρώτη φορά! και σύμφωνα με τα παράπονα που μου έκαμνε, πανικοβλήθηκα! Στην προσπάθεια μου να ειδοποιήσω την αστυνομία, με εμπόδισε ο Διοικητής να το πράξω! Μου είπε ότι: “Κάπου πήγε με τους φίλους του και θα γυρίσει. Περίμενε μέχρι το βράδυ κι αν δεν γυρίσει τότε να τους ειδοποιήσεις”! Δεν άντεξα… Γύρω στις 3:45 ειδοποίησα την αστυνομία και στις 4:10 τον βρήκαν τοποθετημένο ανάσκελα νεκρό κάτω από γέφυρα ύψους 30 μέτρων, χωρίς εξωτερικές κακώσεις, με το στόμα γεμάτο άμμο και μώλωπες δακτύλων στα χέρια του!

Οι άσχετοι και απατεώνες που έφτασαν στην σκηνή προσπάθησαν να καλύψουν το οφθαλμοφανές έγκλημα με πτώση από ύψος, και μέχρι σήμερα η προσπάθεια όλων είναι να καλύψουν αυτούς που το συγκάλυψαν χωρίς να αποδίδουν ευθύνες».

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend