Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν από τους Τουρκοκύπριους
Στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν από τους Τουρκοκύπριους

Στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν από τους Τουρκοκύπριους


Η Kıbrıs (28.09.20), σύμφωνα με το ΓΤΠ, γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί καταδίκασε τις επιθέσεις της Αρμενίας εναντίον του «αδελφού και φίλου», όπως τον χαρακτήρισε, λαού του Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη του τουρκοκυπριακού «λαού». Σε γραπτή του δήλωση χθες, ο Ακιντζί εξέφρασε την θλίψη του για το γεγονός ότι ξέσπασε σύγκρουση για άλλη μια φορά για το ανεπίλυτο επί δεκαετίες πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά διοικείται από την Αρμενία υπό τον μανδύα της ανεξαρτησίας, κάτι που δικαίως, όπως είπε, δεν αποδέχεται το Αζερμπαϊτζάν.

Εξάλλου, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν ποτέ δεν είναι μόνο και υποστήριξε ότι δεν θα πετύχουν τα όνειρά τους η Αρμενία και εκείνοι που την ενθαρρύνουν. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τατάρ καταδίκασε τις αρμενικές επιθέσεις εναντίον του «αδελφού Αζερμπαϊτζάν» και ισχυρίστηκε ότι η Αρμενία χρησιμοποιείται ως πιόνι από κάποιους για να πετύχουν τα όνειρά τους σε σχέση με την περιοχή.

Καταδικαστική δήλωση εναντίον της Αρμενίας εξέδωσε και ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την «προεδρία», Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος ανέφερε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» βρίσκεται δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν και κάλεσε την Αρμενία να σταματήσει τις επιθέσεις και να επιστρέψει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν και καταδίκη για την Αρμενία εξέφρασαν με χωριστές δηλώσεις και οι πρόεδροι του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και του Κόμματος της Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP), Φικρί Ατάογλου και Μπουράι Μπουσκουβουτσιού αντίστοιχα.

Εξάλλου, ο παράνομος Bayrak (28.09.20, brtk.net) μεταδίδει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του καθεστώτος καταδίκασε έντονα την επίθεση της Αρμενίας κατά του Αζερμπαϊτζάν, όπως ισχυρίστηκε, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της επιτευχθείσας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους άμαχοι. Σε γραπτή δήλωση, το «υπουργείο» ισχυρίστηκε ότι με αυτή την επίθεση αποδεδείχθηκε ότι στόχος της Αρμενίας είναι να πλήξει την ειρήνη.  

Τέλος, η Kıbrıs Postası (28.09.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι η νεολαία του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων αποτάθηκε στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Άγκυρα προκειμένου μέλη της να μεταβούν στην περιοχή για να πολεμήσουν στο πλευρό των Αζέρων. 

Send this to a friend