Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Βιολογικά είδη φέτος στα σχολικά κυλικεία
Βιολογικά είδη φέτος στα σχολικά κυλικεία

Βιολογικά είδη φέτος στα σχολικά κυλικεία

Με μέτρα προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του COVID-19 λειτουργούν και τα κυλικεία στα σχολεία, τα οποία είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν τα βασικά είδη, δηλαδή, νερό, σάντουιτς, αρτοποιητικά είδη, γαλακτοκομικά προϊόντα και φυσικούς χυμούς. Το μεγάλο στοίχημα για τους κυλικειάρχες είναι κατά πόσο θα μπορέσουν να επιβιώσουν στη βάση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που λειτουργούν φέτος τα σχολεία ελέω κορωνοϊού.

Για θέματα υγιεινής ασφάλειας των προϊόντων που διατίθενται στους μαθητές, αποφασίστηκε όπως πωλούνται μόνο συσκευασμένα προϊόντα. Ως εκ τούτου, όλα τα αρτοποιητικά είδη και τα σάντουιτς θα πρέπει να είναι κλειστά σε ατομικές συσκευασίες κατάλληλες για τρόφιμα. Στη διάθεση των μαθητών υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να αντικαταστήσουν το καθημερινό κολατσιό, όπως σάντουιτς και αρτοποιητικά είδη, μέχρι γάλα, γιαούρτια, χυμούς, νερό και διάφορα σνακς. Ακόμα και παγωτά και νωπά φρούτα μπορούν να προμηθευτούν τα παιδιά, όπως επίσης βιολογικά προϊόντα, και προϊόντα για άτομα με ειδικές διατροφικές ανάγκες, όπως για παιδιά με διαβήτη.

Τα είδη που προσφέρονται στους μαθητές από τα σχολικά κυλικεία περνούν κυριολεκτικά από κόσκινο προτού ενταχθούν στους επίσημους καταλόγους τόσο της δημοτικής, όσο της μέσης γενικής και μέσης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι τα προϊόντα που προτείνονται από τους προμηθευτές θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της Επιστημονικής Επιτροπής Ελέγχου Σχολικών Κυλικείων του Υπουργείου Παιδείας, προτού εισαχθούν στον τιμοκατάλογο.

Η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου Σχολικών Κυλικείων (Κ.Ε.Ε.Σ.Κ.) Δρ Φρόσω Χατζηλουκά, επιστήμονας τροφίμων, μιλώντας στον «Φ» ανέφερε ότι επιδεικνύεται ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν την υγεία και την υγιεινή διατροφή των μαθητών και τα προϊόντα είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών. Υπάρχουν προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας μετά από συστάσεις της Κομισιόν, όπως επίσης και προϊόντα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, ακόμα και χωρίς γλουτένη. Ένα αρνητικό στοιχείο είναι ότι πολλά από τα προϊόντα δεν είναι στη διάθεση όλων των μαθητών Παγκύπρια, κυρίως σε σχολεία αγροτικών περιοχών, αφού οι προμηθευτές δεν μεταβαίνουν σε όλες τις περιοχές.

Περαιτέρω, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα τους οι κυλικειάρχες με τον πρόεδρο Βαγγέλη Μαππουρίδη ζήτησαν και είχαν συνάντηση στις 17 Σεπτέμβριου με την Επιστημονική Επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας και πρότειναν να τους δοθεί η δυνατότητα να ετοιμάζουν οι ίδιοι προϊόντα που ήδη βρίσκονται στο κατάλογο όπως σιταροπούλες (popcorn), κρέμες, φρουτοσαλάτες και να ετοιμάζουν ζεστή σοκολάτα ως ρόφημα, αλλά και ο κατάλογος να εμπλουτιστεί με τσιπς, διάφορα κέικ κ.λπ.

Η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Σχολικών Κυλικείων εκπροσωπεί στην Επιτροπή τον Σύνδεσμο Επιστημόνων /Τεχνολόγων Τροφίμων, ενώ επίσης είναι και μέλος της (Κ.Ε.Ε.Σ.Κ.). Σύμφωνα με την σχετική Νομοθεσία (Σχολικών Κυλικείων Νόμων του 2000 και 2005 [Ν.60(Ι)/2000 και Ν.16(Ι)/2005], καθώς και των οδηγιών που περιλαμβάνονται στις σχετικές εγκυκλίους το Υπουργείο Παιδείας διορίζει τα Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, την οποία απαρτίζουν πρόσωπα με ειδική επιστημονική κατάρτιση και τα οποία ασχολούνται με την ασφάλεια των τροφίμων , τη θρεπτική τους αξία και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας τις Ιατρικές Υπηρεσίες, το Γενικό Χημείο, τις Οδοντιατρικές Υπηρεσίες, τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και διατροφολόγων και τον Σύνδεσμο Επιστημόνων/Τεχνολόγων Τροφίμων.

Προϊόντα για άτομα με ειδικές διατροφικές ανάγκες

Ο φετινός κατάλογος είναι εμπλουτισμένος με μια ομάδα προϊόντων που απευθύνεται σε άτομα με ειδικές διατροφικές ανάγκες και αφορούν παγωτά, γαλατάκι σοκολάτας χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, γιαουρτάκια και διάφορα σνακ όπως ρυζογκροφέτες ολικής αλέσεως χωρίς γλουτένη. Επίσης διατίθενται τρία μπισκότα συσκευασμένα. Περαιτέρω, υπάρχουν βιολογικά προϊόντα μετά από σύσταση της Κομισιόν για ενθάρρυνση της χρήσης τέτοιων τροφίμων στα σχολεία. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να προκύπτουν με μεθόδους βιολογικής παραγωγής και καλλιέργειας και να φέρουν τη σήμανση βιολογικής γεωργίας. Τέτοια προϊόντα αφορούν μήλα, χυμούς, γάλα, γιαούρτι, μπάρες και διάφορα άλλα σνακ.

Επίσης, για τη χρονιά που διανύουμε έχει επιτευχθεί η μείωση της χρήσης αλατιού στη σιταροπούλα στο 0,3%. Στη συσκευασία που διατίθεται υπάρχει τροποποιημένη σήμανση.

Όσον αφορά τα σάντουιτς και τα αρτοποιητικά είδη όλα είναι με ψωμί ή ζύμη ολικής αλέσεως ή από λευκό αλεύρι και τίποτα με σφολιάτα. Το σάντουιτς μπορεί να περιλαμβάνει μόνο χοιρινό κρέας, λούντζα ή ρόστο. Σημειώνεται ότι το κέρδος των κυλικειαρχών ανέρχεται στο 20% για τα είδη που διαθέτουν προς πώληση.

Πηγή: philenews

Send this to a friend