Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ποινές τσεκούρι από την Πέμπτη – Αυξάνονται τα πρόστιμα
Ποινές τσεκούρι από την Πέμπτη – Αυξάνονται τα πρόστιμα

Ποινές τσεκούρι από την Πέμπτη – Αυξάνονται τα πρόστιμα

Τέρμα τα ψέματα για τους οδηγούς. Από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Οκτωβρίου εφαρμόζονται οι νέες τσουχτερές ποινές όπου για μια σειρά σοβαρών τροχαίων παραβάσεων τα πρόστιμα διπλασιάζουν.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι οδηγοί πρέπει να επανεξετάσουν τη συμπεριφορά τους στους δρόμους αφού εκτός από τις αυξημένες ποινές, θα κινδυνεύουν πιο εύκολα να χάσουν την άδεια οδήγησής τους λόγω της αύξησης και των βαθμών ποινής, ενώ στην περίπτωση που φτάσουν στο δικαστήριο το ενδεχόμενο να μπουν φυλακή είναι ορατό.

Ευελπιστούμε ότι οι αυξημένες ποινές θα ευαισθητοποιήσουν τους οδηγούς και να σκεφτούν δυο φορές να παρανομήσουν στους δρόμους, δήλωσε στον «Φ» ο διευθυντής Τροχαίας Γιαννάκης Γεωργίου, προσθέτοντας ότι οι καταγγελίες δεν είναι αυτοσκοπός αλλά έχουν ψηφιστεί για να συνετιστούν οι οδηγοί σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα δυστυχήματα. Ο ίδιος κάλεσε τους οδηγούς να ευαισθητοποιηθούν και να τηρούν με ευλάβεια τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να αφήσουν τα κινητά την ώρα της οδήγησης, να φορούν τις ζώνες τους και το κράνος τους ανάλογα και κυρίως να μην τρέχουν. Όπως έχει διαπιστωθεί, στα σοβαρά και θανατηφόρα δυστυχήματα η ταχύτητα συμπεριλαμβάνεται στους λόγους διάπραξης, γι’ αυτό και πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη όσοι αποφασίσουν να υπερβούν το όριο ταχύτητας. Η Τροχαία εκτιμά ότι η αύξηση των ποινών θα μειώσει τα τροχαία και δη τα θανατηφόρα.

Οι οδηγοί έχουν ενημερωθεί με σποτάκια για τις νέες ποινές και δεν θα δοθεί άλλη προθεσμία, ενώ έγιναν οι μετατροπές στα μηχανάκια της Τροχαίας για να είναι συμβατά με τον νέο νόμο.

Οι νέες ποινές μεταξύ άλλων αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης της οποίας τα εξώδικα θα είναι κλιμακωτά ως εξής: Από 22mg -35mg 125 ευρώ, από 36mg-55mg 250 ευρώ, από 56mg-70mg 500 ευρώ, από 71 mg και άνω η υπόθεση παραπέμπεται στο Δικαστήριο.

Προσπέρασμα σε ευθεία άσπρη γραμμή: Η υφιστάμενη ποινή των 65 ευρώ μετατρέπεται σε 150 ευρώ.

Εξάλλου, θα γίνεται ρυμούλκηση οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα.

Καθορίστηκε επίσης εξώδικο πρόστιμο €150 για το αδίκημα του προσπεράσματος, όταν στο οδόστρωμα υπάρχει συνεχής άσπρη γραμμή ή άλλο απαγορευτικό σήμα ή σε στροφή ή σε συμβολή δρόμων ή σε κυρτή γέφυρα ή σε κορυφή ανάβασης ή σε προσέγγιση οχήματος εξ αντιθέτου.

Καθορίστηκε εξώδικο πρόστιμο για το αδίκημα του προσπεράσματος σε διάβαση πεζών στα €200, ενώ η στάθμευση σε χώρους στάθμευσης για αναπήρους το πρόστιμο πήγε στα €300. Το αδίκημα της στάθμευσης σε διπλή κίτρινη γραμμή θα είναι €100, η οδήγηση λεωφορείου χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας €300 και η οδήγηση άλλου οχήματος χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας €150.

Σε περίπτωση εγκατάλειψης του τόπου ατυχήματος χωρίς την παροχή βοήθειας, ανάλογα με την περίπτωση θα καθορίζεται και η ποινή.

ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ

> Χρήση κινητού τηλεφώνου: Σήμερα το εξώδικο είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ αν υπάρξει νέα παράβαση σε διάστημα 3 ετών.

> Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ αν ο ίδιος οδηγός καταγγελθεί ξανά σε διάστημα 3 ετών.

> Mη χρήση προστατευτικού κράνους: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 200 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 400 ευρώ για νέα παράβαση σε διάστημα 3 ετών.

> Παράβαση κόκκινου σηματοδότη: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και εκτοξεύεται σε 300 σε διάστημα 3 ετών.

> Στάθμευση σε χώρο αναπήρων: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται σε 300 ευρώ.

> Στάθμευση σε διπλή κίτρινη γραμμή: Η υφιστάμενη ποινή είναι 65 ευρώ και μετατρέπεται σε 100 ευρώ.

> Προσπέρασμα σε διάβαση πεζών: Η υφιστάμενη ποινή των 65 ευρώ μετατρέπεται σε 200 ευρώ.

Για επήρεια αλκοόλης – υπερβολική ταχύτητα

Κλιμακωτές θα είναι οι αυξήσεις ανάλογα με το όριο, τόσο για την υπερβολική ταχύτητα, όσο και για το αλκοόλ.

Για 22mg-35mg τo εξώδικο πρόστιμο από €100 μετατρέπεται σε €125. Σε περίπτωση δυστυχήματος ενώ είναι υπό την επήρεια αλκοόλης, ο οδηγός θα παραπέμπεται στο Δικαστήριο και θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως ενός μήνός και 1.500 ευρώ πρόστιμο.

Από 36mg-55mg το εξώδικο πρόστιμο από 200 ευρώ αυξάνεται σε 250 ευρώ. Θα επιβάλλονται 3-6 βαθμοί ποινής. Σε περίπτωση δυστυχήματος ενώ είναι υπό την επήρεια αλκοόλης, ο οδηγός κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης μέχρι 3 μήνες και πρόστιμο έως 3.000 ευρώ.

Από 56mg-70mg το εξώδικο πρόστιμο από 300 ευρώ αυξάνεται στα 500 ευρώ. Θα επιβάλλονται 4-8 βαθμοί ποινής και σε περίπτωση δυστυχήματος ο οδηγός που εντοπίζεται υπό την επήρεια αλκοόλης, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως οκτώ μήνες και πρόστιμο ως 5.000 ευρώ.

Από 71mg και άνω σχηματίζεται φάκελος και η υπόθεση πάει στη Νομική Υπηρεσία για τα περαιτέρω.

Για την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας τα νέα δεδομένα είναι:

Για υπέρβαση μέχρι 30% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας επιβάλλεται πρόστιμο 2 ευρώ ανά χιλιόμετρο και δυο – τέσσερις βαθμοί ποινής.

Για υπέρβαση από 31% μέχρι 50% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας το πρόστιμο αυξάνεται στα 3 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Οι βαθμοί ποινής που επιβαρύνουν τον οδηγό είναι 3-6. Σε περίπτωση δυστυχήματος η υπόθεση πάει στο Δικαστήριο και υπάρχει η δυνατότητα επιβολής ποινής φυλάκισης έως 1 χρόνου και προστίμου 4.000 ευρώ.

Για υπέρβαση από 51% μέχρι 74% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας το πρόστιμο αυξάνεται στα 5 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Οι βαθμοί ποινής που θα επιβαρύνουν τον οδηγό θα είναι από 4-8, ενώ παρέχεται στο Δικαστήριο η ευχέρεια αυστηρής ποινής από το Δικαστήριο.

Για υπέρβαση από 75% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας και άνω, σχηματίζεται φάκελος και η υπόθεση παραπέμπεται στο Δικαστήριο.

Οι ποινές εξαρτώνται από την υπέρβαση των ορίων ταχύτητας στους δρόμους. Πάντως, στους υπεραστικούς δρόμους με όριο τα 100 χιλιόμετρα, η Αστυνομία θα είναι ελαστική έως τα 120 χιλιόμετρα. Σημειώνεται ότι οι νέες ποινές θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου 2020. Μέχρι τότε θα ισχύουν οι υφιστάμενες ποινές. Εντός των επόμενων εβδομάδων η Αστυνομία θα αρχίσει διαφώτιση για τις νέες ποινές.

Send this to a friend