Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΕΛ: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση κοροϊδεύει την Λάρνακα»
ΑΚΕΛ: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση κοροϊδεύει την Λάρνακα»

ΑΚΕΛ: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση κοροϊδεύει την Λάρνακα»

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, είχε χθες αντιπροσωπεία του Δήμου Λάρνακας.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της μετακίνησης των Εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών και Υγραερίου από τη Λάρνακα και η μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ασφάλτου, για το οποίο ο πρόεδρος της δημοκρατίας ανάφερε ότι έχει απλοποιηθεί η διαδικασία εξεύρεσης λύσης εκφόρτωσης του Υγραερίου στην περιοχή του Βασιλικού και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει την τελική λύση εκφόρτωσης, η οποία θα γίνει είτε μέσω αγκυροβολίου είτε διαμέσου του Λιμανιού στο Βασιλικό. Όσον αφορά το πότε θα γίνει η τελική μετακίνηση των Εγκαταστάσεων Υγραερίου, ο Πρόεδρος έκανε αποδεκτή την εισήγηση του Δημάρχου Λάρνακας ότι εάν οποιαδήποτε Εταιρεία δεν έχει τελειώσει τις δικές της εγκαταστάσεις στην περιοχή του Βασιλικού μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, η Κυβέρνηση θα τερματίσει την άδεια λειτουργίας της από το Παραλιακό Μέτωπο της Λάρνακας. Όσον αφορά το θέμα αποθήκευσης ασφάλτου, το αρμόδιο Υπουργείο ανάφερε ότι εντός του επόμενου μήνα θα ενημερώσει γραπτώς το Δήμο Λάρνακας για όλες τις διαδικασίες μετακίνησης. Κοινή διαπίστωση είναι ότι η εν λόγω μετακίνηση δεν μπορεί να καθυστερήσει πέραν από την μετακίνηση των υπολοίπων εγκαταστάσεων.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας Πανεπιστημιακής Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα για την οποία ο Πρόεδρος ανάφερε ότι, όταν εξήγγειλε τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα είχε υπόψην του διαφορετικό προϋπολογισμό πολύ πιο χαμηλό από τον προϋπολογισμό που ετοίμασε η νυν Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος ανάφερε ότι η δημιουργία της εν λόγω Σχολής στη Λάρνακα δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα και πρότεινε αντί αυτού την μεταφορά των Ερευνητικών Κέντρων του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα, τα οποία είναι σχετικά με τη θάλασσα και θα μπορούν να συνεργαστούν με το Κέντρο Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI) το οποίο είναι υπό δημιουργία από το Δήμο Λάρνακας.

Τέλος, ένα τρίτο θέμα ήταν η παραχώρηση του Παλαιού Νοσοκομείου στο Δήμο Λάρνακας για μεταστέγαση των Δημοτικών Υπηρεσιών. Ο Δήμαρχος Λάρνακας έχει αναφέρει ότι πέραν από την πρώτη Συμφωνία που υπογράφτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2013 που προνοούσε την παραχώρηση μόνο του πρώτου ορόφου του Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας, ουδέποτε ο νυν Δήμαρχος ή το νυν Δημοτικό Συμβούλιο μετάβαλε ή τροποποίησε το αίτημα του για παραχώρηση ολόκληρου του κτιρίου του Παλαιού Νοσοκομείου για μετατροπή του σε Δημοτικό Μέγαρο.

Στη συνέχεια έχει επεξηγηθεί τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στον Υπουργό Υγείας με συγκριμένα σχεδιαγράμματα, ότι χωρίς την παραχώρηση ολόκληρου του χώρου του Παλαιού Νοσοκομείου, εκτός από τα Εξωτερικά Ιατρεία τα οποία θα παραμείνουν, δεν μπορεί να επιτευχθεί η δημιουργία και η μεταφορά του Δημοτικού Μεγάρου της πόλης.

Ο Υπουργός Υγείας, ακολούθως αναφέρθηκε στις δυσκολίες μετακίνησης των Τμημάτων και Υπηρεσιών που στεγάζονται στο χώρο, αλλά δεσμεύτηκε όπως μέχρι την επόμενη εβδομάδα απαντήσει οριστικά εάν θα παραχωρηθούν ή όχι ολόκληρο το κτίριο και ο χώρος του Παλαιού Νοσοκομείου (εκτός από το χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων) για την στέγαση του νέου Δημοτικού Μεγάρου, κάτι που κρίνεται σημαντικό για την πόλη.

Το ΑΚΕΛ, σχολιάζοντας την χθεσινή συνάντηση υπογράμμισε ότι για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη –ΔΗΣΥ, ανέδειξε την αναξιοπιστία της και μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι «παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις για τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα και την παραχώρηση του Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας για τη στέγαση του Δήμου, ο Πρόεδρος, αναίρεσε όλες τις δημόσιες υποσχέσεις που είχε δώσει για τα πιο πάνω θέματα και δυστυχώς επιδόθηκε και σε μια προσπάθεια μετατόπισης ευθυνών στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου, στον δήμαρχο Λάρνακας και σε άλλους».

Η Επαρχιακή Επιτροπή ΑΚΕΛ Λάρνακας δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί με τους πολίτες και το Δήμο της πόλης για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων της. Στην ανακοίνωση σημειώνεται, μάλιστα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η Κυβέρνηση κοροϊδεύει την Λάρνακα, ενώ την ίδια στιγμή το ΑΚΕΛ, εκφράζει την ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου.

Τέλος, το ΑΚΕΛ Λάρνακας, καλεί τον κόσμο της Λάρνακας να συνεχίσει τη δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων της πόλης του μαζί με τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Βύρα και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Send this to a friend