Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Η σημασία της νήσου Στρογγύλης στον καθορισμό ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας
Η σημασία της νήσου Στρογγύλης στον καθορισμό ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας

Η σημασία της νήσου Στρογγύλης στον καθορισμό ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας

Η Στρογγύλη είναι νησί των Δωδεκανήσων κοντά στο Καστελλόριζο και είναι το ανατολικότερο τμήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είναι λόγο της Στρογγύλης και της δυνατότητας της να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που Ελλάδα και Κύπρο έχουν την προοπτική να έχουν συνορεύουσα Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Αν το νησί δεν υπήρχε τότε το Καστελόριζο και με πλήρη επήρεια δεν θα μπορούσε να δώσει αυτή την δυνατότητα.

Με αφορμή το σχόλιο του Διεθνολόγου κυρίου Πέτρου Ζαρούνα την προηγούμενη Τετάρτη σε μεσημβρινή εκπομπή ότι οι ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας δεν έχουν κοινό σημείο επαφής επειδή η νήσος Στρογγύλη δεν έχει ΑΟΖ θα πρέπει να τονιστεί το εξής.

Το επιχείρημα του κυρίου Ζαρούνα ότι η νήσος Στρογγύλη δεν έχει ΑΟΖ στηρίχθηκε στο γεγονός πως στην Νήσο υπάρχει μόνο ένα ελληνικό στρατιωτικό φυλάκιο και ως εκ τούτου δεν έχει οικονομική ζωή.

Η πραγματικότητα όμως είναι πως το Άρθρο 121 παράγραφος 2 της UNCLOS (Δικαίου της Θάλασσας) δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ή παρερμηνείας στο αν η Στρογγυλή έχει ΑΟΖ γιατί ξεκάθαρα αναφέρει ότι: «Με την εξαίρεση των προβλεπόμενων στην παράγραφο 3, η αιγιαλίτιδα ζώνη, η συνορεύουσα ζώνη, η αποκλειστική οικονομική ζώνη και η υφαλοκρηπίδα μιας νήσου καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας Σύμβασης που εφαρμόζονται σε άλλο χερσαίο έδαφος».

Η εξαίρεση της παραγράφου 3 αναφέρει ότι: «Βράχοι οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινο μόνιμο πληθυσμό ή οικονομική ζωή δεν θα έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη, ή υφαλοκρηπίδα».

Ξεκάθαρα λοιπόν τα νησιά που μπορούν να συντηρήσουν οικονομική ζωή βεβαίως και έχουν ΑΟΖ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στις 4 Ιουλίου επαναβεβαίωσε την θέση της Ελλάδας πως η Στρογγύλη βάση του Δικαίου της Θάλασσας έχει και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Την ίδια επίσημη και διαχρονική θέση έχει και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ότι η Στρογγύλη δεν έχει ΑΟΖ άρα οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου δεν συνορεύουν αποτελεί διαχρονική θέση της Τουρκίας.

Τουλάχιστον άστοχη η τοποθέτηση του κύριου Ζαρούνα. Η χρονική δε στιγμή που επιλέχθηκε να διατυπωθεί αυτή η θέση δημιουργεί περαιτέρω ερωτήματα.

Ανδρέας Α. Αποστόλου (MEng MSc)

www.andreasapostolou.com

Send this to a friend