Home ΛΑΡΝΑΚΑ Οι μαμμούδες της Λάρνακας
Οι μαμμούδες της Λάρνακας

Οι μαμμούδες της Λάρνακας

Η Αφροδίτη Αλεξανδροπούλου ήρθε στη Λάρνακα από την Αλεξανδρούπολη της Μικράς Ασίας και ήταν μητέρα της Μαμμούς Μαρίκας Αλεξανδροπούλου.

Ήταν μια γυναίκα με δυνατή προσωπικότητα και γνωστή για την αγάπη της για το χορό και το τραγούδι. Την ημέρα που πέθανε, λίγη μόνο ώρα πριν, κάλεσε τις κόρες της Σάρα και Μαρίκα. Η Μαρίκα της κρατούσε ένα μαντήλι και η Αφροδίτη έσυρε τραγουδώντας ένα χορό μερακλίτικο. Αυτή η ιστορία θυμίζει δυνατές σκηνές από αληθεινές ιστορίες ανθρώπων που έζησαν στην αφάνεια κι όμως άφησαν ιστορίες αξιοθαύμαστες.

Η Μαρίκα Αλεξανδροπούλου από την Αλεξανδρούπολη της μικράς Ασίας ήταν για δεκαετίες η μαμμού της Λάρνακας. Ζούσε σε σπίτι στην οδό Σουρουκλή μαζί με τη μητέρα της Αφροδίτη και την αδελφή της Σάρα. Δυνατός χαρακτήρας όπως και η μητέρα της, είχε και μαθητευόμενες μαίες. Ξεγεννούσε Ελληνίδες και Τουρκάλλες. Οι γείτονες άκουγαν μέσα στα βαριά μεσάνυχτα να της κτυπούν την πόρτα περιμένοντας με ποδήλατο ή άμαξα για να την πάρουν να ξεγεννήσει κάποια. Ήταν η μόνη που μπορούσε να επισκεφθεί την Τουρκική συνοικία της Λάρνακας χωρίς κανένα φόβο.

Οι τουρκάλες που έφυγαν και πήγαν Αγγλία έρχονταν κάθε χρόνο να δουν την κοκόνα Μαρίκκα. Την αγκάλιαζαν και της φιλούσαν το χέρι. Μια χρονιά, μετά που είχε πεθάνει, κτύπησαν την πόρτα του σπιτιού και την γύρευαν, τους είπαν οτι πέθανε και μέχρι σήμερα οι δικοί της θυμούνται που έπεσε μια τουρκάλα στο πάτωμα και άρχισε να κλαίει που δεν την πρόλαβε ζωντανή.

Ήταν η πρώτη επίσημη διορισμένη Δημοτική μαία Λάρνακας.

Ευχαριστώ τη Μαριέττα Λέφα και τον Κίκη Κύπαρη για τις πληροφορίες.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Send this to a friend