Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πληρώνουμε το πιο φθηνό ρεύμα της 20ετίας
Πληρώνουμε το πιο φθηνό ρεύμα της 20ετίας

Πληρώνουμε το πιο φθηνό ρεύμα της 20ετίας

Με τη μείωση κατά 50% του κόστους καυσίμου και την προσωρινή έκπτωση του 10% λόγω Covid-19, οι κυπριακές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πληρώνουν για τον Αύγουστο τους πιο χαμηλούς λογαριασμούς της τελευταίας 20ετίας, ακόμα και πριν το 2012 όταν ο ΦΠΑ ήταν 15%, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ».

Συγκεκριμένα, η επιβάρυνση στη βασική τιμή κάθε κιλοβατώρας που καταναλώνουμε τον Αύγουστο μειώθηκε από 1,58 σεντ σε 0,80 σεντ.

Η σημαντική μείωση στην ήδη συγκριτικά χαμηλή επιβάρυνση για το κόστος καυσίμων τον Αύγουστο, οφείλεται στο γεγονός ότι μεταφέρεται πλέον στους λογαριασμούς σταδιακά η μείωση στις διεθνείς τιμές καυσίμων της προηγούμενης περιόδου, αλλά και στην εξασφάλιση ακόμα φθηνότερου καυσίμου από την άμεση αγορά από την ΑΗΚ την περίοδο που οι διεθνείς τιμές ήταν πολύ χαμηλές.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για την ίδια ακριβώς κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού, δηλαδή για 1.000 κιλοβατώρες, για το ίδιο θερινό τρέχον δίμηνο, ένα νοικοκυριό θα πληρώσει φέτος τελικό λογαριασμό ΑΗΚ ύψους €157,07, ενώ το αντίστοιχο περσινό δίμηνο ο λογαριασμός ήταν €202,04, δηλαδή στον τελικό λογαριασμό σε σχέση με πέρσι η μείωση είναι της τάξης του 32,3%. Σε σχέση με το περασμένο δίμηνο, για κατανάλωση 1.000 κιλοβατώρων από ένα νοικοκυριό η μείωση αυτό το δίμηνο, που ίσχυε επίσης η έκπτωση του 10%, είναι της τάξης του 9,6%.

Ο λογαριασμός των €157,07 που θα πληρώσει ένα μέσο νοικοκυριό περιλαμβάνει €126,5 για τον ηλεκτρισμό, το κόστος δικτύου, τις επικουρικές υπηρεσίες ΑΗΚ και τη μέτρηση, δηλαδή τα λεφτά αυτά πάνε στην ΑΗΚ. Αλλα €25 είναι ο ΦΠΑ, ενώ €5 πάνε στο ταμείο ΑΠΕ και €0,5 για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Για την ίδια κατανάλωση και με τα ίδια δεδομένα, αν δεν είχε προσφερθεί από την ΑΗΚ η μείωση του 10% με τις ιδιάζουσες συνθήκες που έφερε η πανδημία, ο λογαριασμός θα ήταν €173.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την τελευταία 20ετία, τους πιο ακριβούς λογαριασμούς ηλεκτρισμού τους πληρώσαμε τον Αύγουστο του 2008, όταν η επιβάρυνση ανά κιλοβατώρα λόγω κόστους καυσίμου ήταν 10.83 σεντ. Για την ίδια ακριβώς κατανάλωση που θα πληρώσουμε αυτό το δίμηνο €157,7, το αντίστοιχο δίμηνο του 2008 πληρώσαμε λογαριασμό ΑΗΚ €293, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο. ο δεύτερος πιο ακριβός λογαριασμός ΑΗΚ την τελευταία 20ετία ήταν επίσης Αύγουστο, το 2012, όπου για την ίδια κατανάλωση πληρώσαμε €251.

Στο μεταξύ, ο φθηνός ηλεκτρισμός και η έκπτωση του 10% στο καθαρό κόστος ηλεκτρισμού στους λογαριασμούς, αλλά και οι παρατεταμένες χρονικά πολύ ψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου και του Αυγούστου, δεν έφεραν κάποια αισθητή αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρισμού, προφανώς λόγω της συστολής που έφερε στην οικονομία ο Covid-19 και κυρίως η απουσία τουρισμού.

Πηγή: philenews

Send this to a friend