Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Υπ. Υγείας: «Άτομο έφτασε από ΗΠΑ και δεν έμεινε περιοχή που δεν επισκέφθηκε»
Υπ. Υγείας: «Άτομο έφτασε από ΗΠΑ και δεν έμεινε περιοχή που δεν επισκέφθηκε»

Υπ. Υγείας: «Άτομο έφτασε από ΗΠΑ και δεν έμεινε περιοχή που δεν επισκέφθηκε»


Σε σημαντικές ανακοινώσεις προχώρησε, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά τη σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Τα αυξημένα κρούσματα έφεραν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ενώ όσον αφορά τη Λεμεσό, θα ισχύσουν επιπλέον μέτρα εξαιτίας του αυξημένου αριθμού περιστατικών που έχουν εντοπιστεί.  

Αναφερόμενος στην κατηγοριοποίηση των χωρών, ο Υπουργός σημείωσε ότι χωρίζονται οι χώρες από όπου απαιτείται πιστοποιητικό με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής μοριακής εξέτασης. Επιπλέον, γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι και σήμερα αποφασίστηκε η αύξηση των ελέγχων από 600 άτομα σε 1,000.

«Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Να φοράμε μάσκα εκεί που δεν μπορούμε να κρατάμε αποστάσεις, να πλένουμε τα χέρια μας, να είμαστε προσεκτικοί», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας. Επιπλέον, σε αναφορά του σε φαινόμενα απειθαρχίας από άτομα που έρχονται στην Κύπρο από χώρες της Κατηγορίας Γ και πρέπει υποχρεωτικά να παραμένουν σε καραντίνα, μίλησε συγκεκριμένα για άτομο που ήρθε από τις ΗΠΑ και την 3η ημέρα παραβίασε τα Διατάγματα και την καραντίνα και «δεν έμεινε περιοχή της Κύπρου που δεν έχει επισκεφθεί».

Κληθείς να πει κατά πόσον εξετάζεται η χρήση «έξυπνων» εφαρμογών σε κινητά για τον εντοπισμών ατόμων που πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αυτές οι εφαρμογές έχουν μειονεκτήματα αν και χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό. «Το GPS, αν εγώ έχω το κινητό στο σπίτι και φύγω ποιος θα με ελέγξει; Έχει και θέματα προσωπικών δεδομένων. Είναι και θέμα προσωπικής υπευθυνότητας. Εντατικοποιούμε τους ελέγχους έχω έρθει σε συνεννόηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης, αυξάνουμε τους ελέγχους και από τις υπηρεσίες υγείας διότι και εδώ υπή ρξε εφησυχασμός, πρέπει να το παραδεχτούμε, σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και επιπλέον οι οδηγίες είναι για μηδενική ανοχή», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Εξηγώντας το φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις όπου επιβάτες προσκόμισαν ως όφειλαν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακής εξέτασης, στη συνέχεια σε ιδιωτικό έλεγχο που υποβλήθηκαν, το αποτέλεσμα ήταν θετικό, και απαντώντας αν αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τα πιστοποιητικά, ο κ. Υπουργός είπε πως «όταν προσκομίζεται πιστοποιητικό από πιστοποιημένο εργαστήριο του εξωτερικού εμείς δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε. Υπάρχει, ναι, η πιθανότητα όταν έκανε κάποιος το τεστ το ιικό φορτίο να μην ήταν μεγάλο και να μην μπορούσε να το εντοπίσει το τεστ. Διότι μπορεί ένας να κόλλησε τον ιό δύο μέρες πριν ταξιδέψει, το τεστ ήταν αρνητικό και μετά το τεστ όταν γίνει να βγαίνει θετικό. Ένα από τα χθεσινά έκανε δύο αρνητικά τεστ και μετά βγήκε θετικό».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, εξήγησε ότι πρόκειται για «τα λεγόμενα λανθασμένα αρνητικά άρα μπορεί το δείγμα να βγει αρνητικό ή μπορεί να μολυνθεί κατά τη διάρκεια του ‘παραθύρου’, δηλαδή να μολυνθεί πριν βγει το αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση σχετικά με τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στο θεραπευτικό πρωτόκολλο και αν αυτά έχουν διαφοροποιηθεί, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «το θεραπευτικό πρωτόκολλο καθορίζεται από την αρμόδια Αρχή. Προς το παρόν δεν επικαιροποιήθηκε, διότι δεν προέκυψε κάποιο φάρμακο που να φανεί ότι έχει ουσιαστική επίδραση».

Σε ό,τι αφορά στην ετοιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων να αντιμετωπίσουν μια νέα έξαρση κρουσμάτων, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι ο στόχος είναι να διατηρηθεί στα νοσοκομεία η υποδομή που είχε στηθεί κατά την κορύφωση της πανδημίας. «Όπως ξέρετε έχω ορίσει δύο Λοιμωξιλόγους και στην τελευταία συνάντηση που είχα μαζί τους τη Δευτέρα, με ενημέρωσαν ότι υπάρχει η υποδομή και οι διαδικασίες και έχω τη διαβεβαίωση ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την τιμή πώλησης των μασκών, δεδομένου ότι πλέον καθίσταται υποχρεωτική η χρήση τους σε συγκεκριμένους χώρους από τον γενικό πληθυσμό, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε αρχικά ότι η τιμή των €35 αφορά τις μάσκες κατηγορίας 2 όπου υπάρχει πλαφόν. «Θα επιτραπεί η χρήση απλών μασκών ακόμα και ρούχινων, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι οι χειρουργικές. Άρα όσον αφορά στο κόστος αντιμετωπίζεται με αυτή την απόφαση», επεσήμανε.

Από πλευράς της, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά πρόσθεσε ότι θα εκδοθεί πρωτόκολλο όσον αφορά στη χρήση της μάσκας, αναφέροντα πως «δεν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση διότι θα υπάρχουν οδηγίες και για το πλύσιμο. Από εκεί και πέρα, ναι, χρειάζεται εκπαίδευση».

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε πως η Ρωσία είναι στην Κατηγορία Γ και κατ’ εξαίρεση δίνεται άδεια εισόδου για επαγγελματικούς σκοπούς και όχι για διακοπές. «Αν κάποιοι ξεγελούν τις Αρχές, δεν το αποκλείω να συμβαίνει. Αλλά από κατηγορία Γ κανένας δεν μπορεί να έρθει για αναψυχή. Αν έχει κυπριακό διαβατήριο και είναι μόνιμα διαμένοντας δικαιούται να έρθει είτε είναι Ρώσσος είτε είναι Κύπριος», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι γενικότερα παρατηρήθηκε παρακοή από κάποιους και αυτός ήταν ο λόγος που θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι. Κάλεσε δε τους πολίτες να προχωρούν σε καταγγελίες εάν εντοπίζουν άτομα που παραβιάζουν τα Διατάγματα.  

Κληθείς να τοποθετηθεί αναφορικά με δηλώσεις του για διαχωρισμό περιοχών της Ελλάδας που πιθανόν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από άλλες, ο κ. Κωστρίκης είπε η εισήγησή του κατατέθηκε επίσημα στο Υπουργείο Υγείας και αξιολογείται και ανάλογα θα υπάρξει απόφαση.

Ερωτηθείς εάν το πρόστιμο για μη χρήση μάσκας στους χώρους που θα καθοριστούν στο Διάταγμα επωμίζεται ο πολίτης που δεν εφαρμόζει την πρόνοια ή ο υπεύθυνος του υποστατικού, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι η καταγγελία θα γίνεται στον πολίτη και το πρόστιμο θα το πληρώνει ο πολίτης και σε καμία περίπτωση η επιχείρηση. Οι διαχειριστές των υποστατικών, επεσήμανε, έχουν ευθύνη για την τήρηση των μέτρων από τους εργαζομένους τους.

Send this to a friend