Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 35 χρόνια φυλάκιση στον Χάμπουργκερ
35 χρόνια φυλάκιση στον Χάμπουργκερ

35 χρόνια φυλάκιση στον Χάμπουργκερ

Την μεγαλύτερη ποινή που επέβαλε ποτέ κυπριακό δικαστήριο σε υποθέσεις απόπειρας φόνου επέβαλε χθες το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου εναντίον του Χαράλαμπου Χρυσάνθου, άλλως Χάμπουργκερ, 37 χρόνων, από τη Λεμεσό, ο οποίος κρίθηκε ένοχος με δική του παραδοχή σε δύο υποθέσεις απόπειρας φόνου.

Ο Χάμπουργκερ καταδικάστηκε σε σωρευτική ποινή φυλάκισης 35 χρόνων και πιο συγκεκριμένα σε 15 χρόνια φυλάκιση για την απόπειρα που διέπραξε στη Λάρνακα και σε 20 χρόνια για την απόπειρα στην Αγ. Νάπα. Δηλαδή, οι ποινές που του επιβλήθηκαν δεν συντρέχουν και είναι διαδοχικές.

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το νόμο και τις γενικές πρόνοιες του άρθρου 368 του Ποινικού Κώδικα, για το αδίκημα της απόπειρας φόνου προβλέπεται ποινή επταετούς φυλάκισης…

Η πρώτη απόπειρα φόνου που διέπραξε ο Χάμπουργκερ ήταν τον Νοέμβριο του 2019 στη Λάρνακα, εναντίον του Κώστα Χαραλάμπους, άλλως Μαύρου, και η δεύτερη τον περασμένο Φεβρουάριο εναντίον τεσσάρων θαμώνων καφεστιατορίου στην οδό Κρύου Νερού, στην Αγία Νάπα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η απόπειρα φόνου στην Αγ. Νάπα είχε σαν στόχο τον επιχειρηματία Κώστα Κρητικό, ο οποίος τις πρωινές ώρες της 16ης Φεβρουαρίου βρισκόταν στο ίδιο καφεστιατόριο, αλλά αναχώρησε απ’ αυτό 15-20 λεπτά πριν από τους πυροβολισμούς.

Στην απόφασή του, ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Νίκος Σάντης τονίζει μ’ έμφαση πως η ποινή που θα επιβαλλόταν στον 37χρονο θα ήταν αισθητά αυστηρότερη, μη αποκλειομένης και της επιβολής δια βίου φυλάκισης, εάν δεν συνέτρεχαν τα ελαφρυντικά στοιχεία με τα οποία το δικαστήριο πίστωσε τον κατηγορούμενο, δηλαδή την παραδοχή του στο δικαστήριο, τη συνεργασία του με την Αστυνομία και το γεγονός ότι προτίθεται να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του ισοβίτη Δημήτρη Μαμαλικόπουλου, ο οποίος θεωρείται από την Αστυνομία ως ο ιθύνων νους των δύο εγκλημάτων.

Ο Μαμαλικόπουλος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες, αλλά αρνείται ενοχή και η δίκη του είναι ορισμένη ενώπιον του Κακουργιοδικείου για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Βαρύτατο κατηγορητήριο

————————————

Ο Χαράλαμπος Χρυσάνθου, άλλως Χάμπουργκερ, παραδέχθηκε ενοχή σ’ ένα ιδιαίτερα βαρύ κατηγορητήριο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κατηγορίες συνωμοσίας για φόνο και δύο απόπειρες φόνου. Παραδέχθηκε, επίσης, μεγάλο αριθμό κατηγοριών για μεταφορά και χρήση πυροβόλων όπλων κι εκρηκτικών υλών, καθώς και κατηγορία κατοχής ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα.

Αξίζει ν’ αναφερθεί, ότι ο κατηγορούμενος βαρύνεται με δύο προηγούμενες καταδίκες.

Η πρώτη αφορά υπόθεση βιασμού κι επίθεσης και πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης (Κακουργιοδικείο Πάφου) και η δεύτερη υπόθεση αφορά ναρκωτικά (Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης), για τις οποίες καταδικάστηκε σε ποινές φυλάκισης.

«Τ’ ότι οι προηγούμενες καταδίκες του κατηγορουμένου δεν έχουν άμεση σχετικότητα με τα αδικήματα απόπειρας φόνου στην παρούσα υπόθεση, δεν ακυρώνουν τη σημασία τους, ούτε μπορούν να παραγνωριστούν. Αντίθετα, αποτελούν ένδειξη της ευρύτερης στάσης και σεβασμού του κατηγορουμένου προς τους νόμους της Πολιτείας», παρατήρησε το Κακουργιοδικείο.

Η αξία της συνεργασίας

———————————

Παρά το αυστηρό της ποινής που επιβλήθηκε στον Χρυσάνθου, το Κακουργιοδικείο δεν παρέλειψε στην απόφασή του να τονίσει τη σημασία της συνεργασίας που είχε ο κατηγορούμενος με τις Αστυνομικές Αρχές ως προς την εξιχνίαση των σοβαρών υποθέσεων και το γεγονός ότι κατονόμασε τον ισοβίτη Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, ως το άτομο που οργάνωσε τις δύο απόπειρες φόνου μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές. «Ο κατηγορούμενος δεν ήταν ο ιθύνων νους των εγκλημάτων.

Συνυπολογίσαμε πολύ σοβαρά ότι κατονόμασε τον κατ’ ισχυρισμό εντολέα του και ανέφερε προς τις ανακριτικές αρχές όσες λεπτομέρειες γνώριζε για την οργάνωση κι εκτέλεση των εγκλημάτων.

Τούτη η συνεργασία του έχει τη δική της σημαίνουσα αξία λόγω και των συνεπακόλουθων κι εγγενών κινδύνων της επιλογής του κατηγορουμένου να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του ηθικού αυτουργού, έχοντας ήδη ενταχθεί για τον σκοπό αυτό στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Κακουργιοδικείου.

«Βάρα και μη μπερδεύεσαι»

—————————————-

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες γύρω από την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αγ. Νάπα, που είχε ως στόχο τον επιχειρηματία Κρητικό, όπως αυτές τονίζονται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Χάμπουργκερ έδρασε… κατά παραγγελία, κάτι σαν επί συμβάσει εργολαβία – έναντι αντιπαροχής που ήταν η εξασφάλιση ναρκωτικών, με ισοπεδωτική και ασύλληπτα προκλητική ασέβεια προς την ανθρώπινη ζωή.

Μάλιστα, για την απόπειρα φόνου του Κρητικού ο εντολέας φαίνεται να είπε στον Χρυσάνθου πως «εάν κάνεις αυτό το χτύπημα, θα τρώμε με χρυσά κουτάλια»…

Το δικαστήριο παρατηρεί ότι το γεγονός πως δεν επήλθε το μοιραίο από τις δύο απόπειρες φόνου, οφείλεται προφανώς σε σύμπτωση και στην τύχη των υποψήφιων θυμάτων.

«Ιδιαίτερα οι συνθήκες που συναπάρτισαν το περιστατικό στην Αγ. Νάπα, δεν μπορούν παρά να καταταχθούν στις πολύ σοβαρές του είδους, με τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου να ταξινομείται ως αδίστακτη, με αυτόν να πυροβολεί σε δημόσιο χώρο αδιακρίτως με τη χρήση αυτόματου όπλου προς τα άτομα που καθόντουσαν αμέριμνα στην καφετέρια», επισημαίνεται στην απόφαση.

Περαιτέρω, τονίζεται ότι την ώρα των πυροβολισμών ο Χρυσάνθου διατηρούσε επαφή με τον ιθύνοντα νου μέσω συστήματος ενδοεπικοινωνίας (συσκευής hands free) και όταν τον ενημέρωσε ότι ο δολοφονικός στόχος (ο Κρητικός) δεν ήταν εντός της καφετέριας και ότι θα εγκατέλειπε τη σκηνή, ο φερόμενος ως ιθύνων νους τού είπε «βάρα και μη μπερδεύεσαι»… Τότε ο Χρυσάνθου άρχισε να βάλλει κατά ριπάς και καταιγιστικά εναντίον των θυμάτων.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend