Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ψήφισμα τουριστικών επιχειρήσεων ελεύθερης Αμμοχώστου προς την κυβέρνηση
Ψήφισμα τουριστικών επιχειρήσεων ελεύθερης Αμμοχώστου προς την κυβέρνηση

Ψήφισμα τουριστικών επιχειρήσεων ελεύθερης Αμμοχώστου προς την κυβέρνηση

Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοιού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζήτησαν στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αγία Νάπα η ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων αναψυχής και ο Σύνδεσμος Μέσων θαλάσσιων Αθλημάτων κι Ενοικιαζόμενων Οχημάτων.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε Αγία Νάπα και Πρωταρά υποχρεωτικά φέτος το καλοκαίρι κάνουν αγώνα επιβίωσης και βρίσκονται ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή.

Εκπρόσωποι των υπό αναφορά συνδέσμων τόνισαν ότι τα ενοίκια, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και η καταβολή των κοινωνικών ασφαλίσεων, σε συνδυασμό με την μεγάλη μείωση του τζίρου, που σε κάποιες επιχειρήσεις φτάνει το 90%  σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, έχουν «γονατίσει» τις επιχειρήσεις της επαρχίας Αμμοχώστου, την ίδια ώρα που ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων, κυρίως ξενοδοχοϋπάλληλοι, παραμένουν άνεργοι, αφού αρκετές επιχειρήσεις στα δύο μεγάλα θέρετρα είναι κλειστές.

Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Γ.Γ. της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει έμπρακτα την ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου ως πληγείσα και να εφαρμόσει άμεσα ειδικό σχέδιο διάσωσης των επιχειρήσεων ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Έγινε λόγος για την εξάρτηση που έχει όλα αυτά τα χρόνια η επαρχία Αμμοχώστου από τον τουρισμό, τον τομέα που έχει πληγεί περισσότερο εξαιτίας του κορωνοιού, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την επιβίωση των επιχειρήσεων της περιοχής. Κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, οι εκπρόσωποι των επηρεαζόμενων συνδέσμων ενέκριναν και υπέγραψαν ψήφισμα, το οποίο θα αποστείλουν στην κυβέρνηση. Μέσω του ψηφίσματος, ζητούν ουσιαστική μείωση των ενοικίων δια νόμου, αναστολή των εξώσεων για τρία χρόνια καθώς και ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές Αγ. Νάπας – Πρωταρά.

Θυμίζουμε, ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τον τοπικό σύνδεσμο ξενοδόχων, μέχρι και τα τέλη Ιουλίου οι πληρότητες στις μονάδες που είναι ανοικτές κατά τις καθημερινές δεν υπερβαίνει το 10%-15% από ξένους τουρίστες, ενώ οι πληρότητες αυξάνονται μόνο τις νύχτες της Παρασκευής και του Σαββάτου, εξαιτίας της καθόδου Κυπρίων επισκεπτών.

Αυξημένη αναμένεται να είναι η κίνηση στην ελεύθερη Αμμόχωστο τον Αύγουστο, πάλι από τον εγχώριο τουρισμό, αφού οι πλείστοι Κύπριοι, λόγω της κρίσης του κορωνοιού, θα προτιμήσουν φέτος να παραθερίσουν στο νησί και δεν θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Για ένα μήνα, όμως, η τουριστική βιομηχανία της ελ. Αμμοχώστου δεν σώζεται…

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend