Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ξανά από την αρχή για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό ελέω κορωνοϊού
Ξανά από την αρχή για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό ελέω κορωνοϊού

Ξανά από την αρχή για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό ελέω κορωνοϊού

Η πανδημία του κορωνοϊού καθυστερεί τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό της Κύπρου. Το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα μείωσαν τις εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) με αποτέλεσμα το υπουργείο Εργασίας να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναθεώρηση της αναλογιστικής έκθεσης που ετοίμασε σε σχέση με τη βελτίωση του πλαισίου για τις συντάξεις.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή προτάσεων νόμου αλλά και αυτεπάγγελτων θεμάτων που σχετίζονται με τη μείωση του πέναλτι του 12% από τις συντάξεις σε περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης των εργαζόμενων, όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους και στους εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, η εκπρόσωπος του υπουργείου αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στη διεξαγωγή της μελέτης. Όπως είπε, η αναλογιστική μελέτη για το συνταξιοδοτικό είναι σε εξέλιξη, ωστόσο, σημείωσε πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί λόγω του επηρεασμού των εισφορών στο Ταμείο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου, λόγω της πανδημίας μειώθηκαν οι εισπράξεις στο ΤΚΑ, τονίζοντας την ανάγκη για αναθεώρηση της μελέτης. Όπως εξήγησε, με τα δεδομένα που λήφθηκαν υπόψη στην αναλογιστική μελέτη, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Παράλληλα, σημείωσε πως οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό θα πρέπει να εξεταστούν συνολικά και όχι αποσπασματικά για να ληφθούν σωστές αποφάσεις. Την ίδια ώρα, οι κοινωνικοί εταίροι παρόλο που συμφωνούν πως θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις σε σχέση με τις χαμηλές συντάξεις, τόνισαν την ανάγκη κοστολόγησης των προτάσεων για να μην επηρεαστεί η βιωσιμότητα του ΤΚΑ. Ενώπιον της Επιτροπής εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο 65ο έτος ηλικίας των εργαζόμενων.

Επίσης αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι καθώς και στις επιπτώσεις που προκαλούνται από τη αναλογιστική μείωση στις συντάξεις ύψους 12%. Στο μεταξύ την ετοιμότητα τους για να υπάρξουν βελτιώσεις στις στρεβλώσεις που παρατηρούνται στο συνταξιοδοτικό πλαίσιο της χώρας, εξέφρασαν και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Εκπρόσωποι των οργανώσεων, ανέφεραν πως θα πρέπει να κοστολογηθούν οι προτάσεις που προωθούν τα κόμματα για να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο ΤΚΑ. Το θέμα θα επανέλθει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας το Φθινόπωρο.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend