Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τελέστηκε το μνημόσυνο των τεσσάρων ηρώων του Άη Γιάννη
Τελέστηκε το μνημόσυνο των τεσσάρων ηρώων του Άη Γιάννη

Τελέστηκε το μνημόσυνο των τεσσάρων ηρώων του Άη Γιάννη

Τελέστηκε σήμερα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στην Λάρνακα Χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κιτίου, κκ. Νεκταρίου το μνημόσυνο των τεσσάρων Ηρώων του Άη Γιάννη που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία.


Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Νίκος Ιωάννου.


Στην ομιλία του ο Νίκος Ιωάννου είπε “Και να θέλαμε να τους ξεχάσουμε δεν μπορούμε. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες μας περιτριγυρίζουν οι ίριδες της μνήμης.

Τους οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη και θα τους τιμούμε για πάντα.
Θα τιμούμε για πάντα όσους πρόταξαν τα νιάτα τους μπροστά στις ερπύστριες των τανκς και αντιστάθηκαν κατά της ΕΟΚΑ Β’. Θα τιμούμε για πάντα τα παλικάρια που προδομένα από τους εθνικό-σωτήρες λαβώθηκαν από τον τούρκο κατακτητή και ξεψύχησαν στο πεδίο των μαχών. Θα τιμούμε για πάντα τα θύματα αυτής της τραγωδίας.

Αναθεματίζουμε τους προδότες που έφεραν τόση καταστροφή που μαυροφόρησαν τόσες μανάδες, που άφησαν τόσα ορφανά, που έφεραν μια τόση μεγάλη τραγωδία σε ένα τόσο μικρό τόπο.

Όσο όμως και αν η μνήμη ξεθωριάζει, τέτοιες μέρες αντλούμε δύναμη. Αντλούμε δύναμη από τη θυσία τους και τον ηρωισμό τους και μας καλούν απ’ εκεί που βρίσκονται να συνεχίσουμε….

Και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να βρεί αυτός ο τόπος δικαίωση και αιώνια ανάπαυση η ψυχή όσων θυσιάστηκαν”.

Αναφερόμενος στους 4 ήρωες ο Ν. Ιωάννου επεσήμανε ” Οι 4 ήρωες του Άη Γιάννη τάχθηκαν υπέρ με το κύμα της Αντίστασης που φούντωνε εκείνες τις ώρες. Η επιλογή τους εκείνες τις κρίσιμες στιγμές να ενωθούν με την Αντίσταση ήταν συνειδητή επιλογή. Η συνειδητή επιλογή ανθρώπων που γαλουχήθηκαν στις τάξεις της Αριστεράς, που γαλουχήθηκαν με τις αξίες της δημοκρατίας και του δικαίου. Στις 15 του μαύρου Ιουλίου του 1974, για τους τέσσερις ήρωες δεν υπήρχε κανένας δισταγμός και κανένα δίλημμα μπροστά στην επιλογή δημοκρατία ή φασισμός. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να δειλιάσουν μπροστά στον κίνδυνο.

Οι δολοφονικές σφαίρες που ρίχτηκαν από τους γνωστούς/ άγνωστους δολοφόνους εκεί στην πλατεία της Ακρόπολης λάβωσαν τα κορμιά τεσσάρων παλληκαριών που εκείνη την ώρα ακολουθώντας φάλαγγα αυτοκινήτων, διαδήλωναν με τις γροθιές υψωμένες μαζί με άλλους συντρόφους τους. Τα κορμιά τους έγειραν από τις κάσιες των ημιφορτηγών και βρέθηκαν ξαπλωμένα ακριβώς εκεί που κάθε Πάσχα γίνεται η σύναξη των Επιταφίων της Πόλης. Έγιναν το λάβαρο της Αντίστασης της Λάρνακας. Λάβαρο Δημοκρατίας. Λάβαρο Αγώνα. Λάβαρο Πατριωτισμού. Λάβαρο ποτισμένο με το αίμα ανθρώπων του λαού. Ανθρώπων, που τον πατριωτισμό τους τον έγραψαν με το αίμα τους και όχι με συνθήματα στα μπαλκόνια. Ανθρώπων, που τον πατριωτισμό τους τον έγραψαν με πράξεις κι όχι με λόγια.

Σήμερα τιμούμε τους αθάνατους «4 του Άη Γιάννη», το Γεώργιο Χ΄΄Στεφανή, τον Αχιλλέα Κουρτελλή, το Γεώργιο Χαραλάμπους και τον Ανδρέα Θεοδοσίου και μαζί τους τιμούμε όλους όσους τον Ιούλη του 1974 έτρεξαν να υπερασπιστούν την Δημοκρατία στο Προεδρικό, στο Κολόσσι, στο Εφτάπατο, στην Πάφο και λίγες μέρες μετά, όσους αναμετρήθηκαν με τον εισβολέα στην Κερύνεια και στους κάμπους της Μεσαορίας”.

Τελειώνοντας τον επιμνημόσυνο λόγο το μέλος του Πολιτικού Γραφείου είπε ότι 46 χρόνια μετά συνεχίζουμε τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και επανένωση. “Αγώνας για να μη μας μείνει μια για πάντα η διχοτόμηση και η τουρκική κατοχή. Αγώνας για απελευθέρωση της Κύπρου και του λαού της, για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, από τα κατοχικά στρατεύματα, από τα συρματοπλέγματα. Αγώνας για να λυθεί το Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και να επανενωθεί η πατρίδα μας, ώστε ο λαός της Κύπρου –Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- και κανένας τρίτος, να είναι ο αφέντης του νησιού μας, της κοινής μας πατρίδας”.

Αυτά είναι η υπόσχεση στους 4 του Άη Γιάννη και σε όλους τους ήρωες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας της Κύπρου, που έπεσαν το μαύρο εκείνο καλοκαίρι δήλωσε ο Νίκος Ιωαννου. “Αφού ούτε οι δολοφόνοι των 4 του Άη Γιάννη και σχεδόν κανείς από τους προδότες του 74 δεν πλήρωσε ποτέ για τα εγκλήματα τούς, αφού δεν υπήρξε τιμωρία και δικαιοσύνη, ας υπάρξει τουλάχιστον δικαίωση με την ελευθερία και επανένωση της Κύπρου. Γιατί μόνο έτσι δε θα παν χαμένες οι θυσίες του 74. Μόνο έτσι θα λάμψουν από δικαίωση τα πρόσωπα των 4 του Άη Γιάννη στον ουρανό της Σκάλας και όλης της Κύπρου. Μόνο έτσι θα γυρίσει ο ήλιος πάνω από το νησί μας. Μόνο έτσι ο κυπριακός λαός θα βγει νικητής στις λεωφόρους του μέλλοντος. Ελεύθερος, ενωμένος και αδούλωτος”.

Send this to a friend