Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Οι πρωταγωνιστές της 1ης γραμμής μας αποκαλύπτουν τη νέα τους καθημερινότητα
Οι πρωταγωνιστές της 1ης γραμμής μας αποκαλύπτουν τη νέα τους καθημερινότητα

Οι πρωταγωνιστές της 1ης γραμμής μας αποκαλύπτουν τη νέα τους καθημερινότητα

Πέντε και πλέον μήνες πέρασαν από την ημέρα που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην χώρα μας και η Κύπρος έδωσε μια μεγάλη μάχη για να μπορούμε να λέμε σήμερα ότι τα καταφέραμε.

Το lockdown και η αποστασιοποίηση που δύσκολα υποστήκαμε, μας έβγαλε πολύ πιο δυνατούς και φυσικά υγιείς. Συντροφιά και καθοδηγητές των πολιτών όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας.

Ο δρ.Λεόντιος Κωστρίκης, η δρ. Μαρία Κολιού, ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης όπως και ο δρ. Μάριος Λοΐζου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο με τις συμβουλές τους ώστε η Κύπρος να βρίσκεται στη λίστα με τις χώρες εκτός κινδύνου. Μαζί με αυτούς φυσικά δούλεψε και δουλεύει ακόμη μια μεγάλη ομάδα στο Υπουργείο Υγείας οι οποίοι έδωσαν την μεγαλύτερη μάχη για να μπορούμε σήμερα να ζούμε στη νέα μας καθημερινότητα.

Οι πρωταγωνιστές των προηγούμενων μηνών αποσύρθηκαν-όχι εντελώς- από τα καθημερινά καθήκοντα που είχαν αναλάβει ώστε να αντιμετωπιστεί η δύσκολη περίοδος. Ο δρ. Κωστρίκης, η δρ. Κολιού, ο δρ. Καραγιάννης και ο δρ. Λοΐζου μιλούν στο SigmaLive για τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους, τα νέα σχέδια και τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης

Νιώθω αρκετή κόπωση λόγω της έντασης των προηγούμενων μηνών. Η απόφαση για τον πρώτο lockdown ήταν ένα προσωπικό στοίχημα γιατί ήμουν από τους πρώτους που είχα προχωρήσει σε σχετική πρόταση προς της Κυβέρνηση. Αργότερα ακολούθησαν και τα υπόλοιπα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας. Ήταν και η ορθή εφαρμογή του. Όλα αυτά έπαιξαν ρόλο στην κόπωση που νιώθω, όμως στο τέλος της ημέρας πέτυχε.

Αυτό το διάστημα, προχώρησα στην πρόταση για τις πολλαπλές δειγματοληψίες στα αεροδρόμια. Είναι ένα από αυτά με τα οποία καταπιάνομαι αυτό το διάστημα.

Παράλληλα ασχολούμαι με έρευνα στο εργαστήρι μου. Έχω λάβει τα θετικά δείγματα ασθενών που βρίσκονταν στο Νοσοκομείο Αναφοράς και με διδακτορικούς φοιτητές μου θα προχωρήσουμε σ΄έρευνα ώστε να διαφανεί εάν υπάρχουν γενετικές διαφοροποιήσεις.

Άλλη μια έρευνα με την οποία θα ασχοληθώ είναι η ανάλυση δειγμάτων με σκοπό επίσης να διαφανεί εάν υπάρχει, εάν μπορούμε να το ονομάσουμε πηγή ιού στην Κύπρο.Είναι μια έρευνα όπως αυτή που είχα προχωρήσει για τον HIV παλαιότερα.

Τέλος θα προχωρήσω με Τουρκοκύπρια φοιτήτριά μου σε έρευνα για μια διαγνωστική μελέτη ανίχνευσης του Sars-Cov-2.

Όσον αφορά τις διακοπές, βρίσκομαι για λίγες ημέρες στον Πρωταρά με την οικογένειά μου. Ίσως κάνουμε λίγες ακόμα μέρες διακοπές τον Αύγουστο στην Κύπρο .

Δρ. Μαρίου Κολιού

Βρίσκομαι πλέον στην καθημερινότητά μου, στο Μακάρειο. Εργάζομαι καθημερινά μέχρι τις 12:00 εκτός την Τετάρτη που μένω περισσότερο.

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που έμεινε ανοικτό, ετοιμάζω το εργαστήρι μου εδώ στο Μακάρειο Νοσοκομείο όπου με την βοήθεια φοιτήτρια του διδακτορικού θα ξεκινήσουμε τα ερευνητικά προγράμματα λοιμόξεων.

Σχετικά τώρα με τις διακοπές, δεν έχω προγραμματίσει κάτι. Περιμένω να έρθει η κόρη μου από την Σκωτία. Ίσως λίγες μέρες τον Αύγουστο να κάνω διακοπές στην Κύπρο.

Καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης

Οι ημέρες άλλαξαν, δεν είναι τόσο έντονες, ωστόσο κρατώ την ενημερωτική επαφή με τους δημοσιογράφους και όπου αλλού η γνώμη μου θεωρηθεί χρήσιμη.
Επίσης, επέστρεψα στα καθήκοντα μου στο Πανεπιστήμιο και παρευρίσκομαι στις συσκέψεις του Υπουργείου και στο Προεδρικό.

Οι διακοπές είναι στο πρόγραμμα αλλά για τον Αύγουστο.

Δρ. Μάριος Λοΐζου

Έχω επιστρέψει πίσω στην εργασία μου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου πλέον έχουν μαζευτεί πολλές υποχρεώσεις λόγω του κορωνοιού.

Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι τώρα μπορώ να περάσω περισσότερο χρόνο με την 5 μηνών εγγονή μου, η οποία γεννήθηκε τον Φεβρουάριο, λίγο πριν το ξέσπασμα του ιού στην Κύπρο.

Όσον αφορά τις διακοπές, όπως και κάθε χρόνο θα βρεθώ σε ελληνικό νησί.

Send this to a friend