Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τι ισχύει για την Blue Air στην Κύπρο (τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται)
Τι ισχύει για την Blue Air στην Κύπρο (τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται)

Τι ισχύει για την Blue Air στην Κύπρο (τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται)

Η είδηση ότι η αεροπορική εταιρεία Blue Air έχει μπει σε καθεστώς προστασίας από τη ρουμανική κυβέρνηση, επιβεβαίωσε τους ψιθύρους που υπήρχαν τους τελευταίους μήνες για οικονομικά προβλήματα της εταιρείας κυρίως λόγω κορωνοϊού, και την προσπάθεια διευθέτησης των χρεών της με τους πιστωτές της.

Η ίδια η εταιρεία είχε αποταθεί στο δικαστήριο της Ρουμανίας προκειμένου να εξασφαλίσει διάταγμα ώστε να μπορεί να τακτοποιήσει τις οφειλές της μέσα από ένα καθεστώς προστασίας, το οποίο στην ουσία εξασφαλίζει την επιβίωση της εταιρείας και την προστασία της από τις διεκδικήσεις των πιστωτών της οι οποίες έθεταν σε κίνδυνο τη λειτουργία της εταιρείας, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021. Μέσα σε αυτό το διάστημα η Blue Air θα επιχειρήσει να έρθει σε διακανονισμούς για την καταβολή των οφειλών της. Στο μεταξύ αναμένεται και η στήριξη από την κυβέρνηση της Ρουμανίας, ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 16 Ιουλίου.

Στην Κύπρο

Όσο αφορά την Κύπρο, ήδη η Blue Air έχει έρθει σε διακανονισμό των οφειλών τόσο με την εταιρεία Hermes Airports όσο και με την Swissport και έχει συμφωνηθεί ότι θα καταβάλλεται μέρος του οφειλόμενου ποσού κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές είναι και οι μόνες οφειλές της εταιρείας μέσα στην κυπριακή αγορά.

Τα εισιτήρια των επιβατών

Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο της Blue Air στην Κύπρο, Αντώνη Ορθοδόξου, μέχρι στιγμής, οι ακυρωθείσες πτήσεις της Blue Air συνεπεία κορωνοϊού, έχουν καλυφθεί μέσω πιστωτικών κουπονιών, τα voucher. Επισημαίνει ότι σε περιπτώσεις που επιβάτες δεν έχουν λάβει τα voucher τους, τότε θα μπορούν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία ώστε να το λάβουν. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος επιβάτης επιχειρήσει να ταξιδέψει με την εταιρεία μέσα στο επόμενο διάστημα αλλά για κάποιο λόγο ακυρωθεί η πτήση και θα χρειαστεί αποζημίωση, τότε η εταιρεία θα ακολουθεί την εξής πρακτική.

Αν ένας επιβάτης ταξιδεύει τις επόμενες ημέρες και για κάποιο λόγο ακυρωθεί η πτήση, τότε δεν θα λάβει voucher, αλλά θα πιστωθεί το αντίστοιχο ποσό μέσα στο σύστημα της Blue Air. Αυτό σημαίνει ότι είτε ο επιβάτης θα χρησιμοποιήσει το ποσό για άλλο εισιτήριο είτε για τον ίδιο, είτε για οικείο του πρόσωπο, είτε θα περιμένει από την εταιρεία να κλείσει αντίστοιχο εισιτήριο με άλλο πελάτη, ώστε να μπορούν να επιστραφούν τα χρήματα του. Την ίδια ώρα, για όσους πελάτες επιθυμούν να εξαργυρώσουν το voucher τους, η εξέταση του αιτήματος θα γίνει μετά από έξι μήνες. Τότε θεωρείται ότι θα αρχίσουν να υπάρχουν αποθέματα μέσα από τις νέες κρατήσεις και τα νέα εισιτήρια που εκδίδονται. Πάντως αυτό που διευκρινίζεται από την Blue Air είναι ότι τα χρήματα θα επιστρέφονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Οι πτήσεις από Κύπρο

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία πετά αυτή την στιγμή από Λάρνακα σε Βουκουρέστι, Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχοντας μειώσει τις πτήσεις και τους προορισμούς της πριν από τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, οι πτήσεις για Αθήνα έχουν μειωθεί από 13 σε 9, οι πτήσεις για Θεσσαλονίκη έχουν μειωθεί από 6, σε 4 και για Βουκουρέστι από επτά φορές, πλέον έγινε πέντε.

Ο κ. Ορθοδόξου επισήμανε πάντως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή για τις πτήσεις της εταιρείας στην Κύπρο, είναι η διστακτικότητα του κόσμου της Κύπρου, στο να ταξιδέψει. Η κινητικότητα στις πτήσεις είναι πενιχρή, ενώ εκτιμάται ότι η κατάσταση δύσκολα θα ανακάμψει. Βάσει εκτιμήσεων η εικόνα δεν θα διαφοροποιηθεί αισθητά πριν από τον Απρίλιο του 2021, ενώ κάποιο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιαστεί και μέσα στον χειμώνα.

Πηγή: kathimerini

Send this to a friend