Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μέγα πλήγμα το κλείσιμο του λατομείου Ξυλοφάγου (βίντεο και φώτο)
Μέγα πλήγμα το κλείσιμο του λατομείου Ξυλοφάγου (βίντεο και φώτο)

Μέγα πλήγμα το κλείσιμο του λατομείου Ξυλοφάγου (βίντεο και φώτο)

Αναγκαία φαντάζει η συνέχιση της λειτουργίας των λατομείων Ξυλοφάγου, για τις ανάγκες των επαρχιών Λάρνακας κι ελεύθερης Αμμοχώστου, παρά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται.

Η βουλευτής Αμμοχώστου Άννα Θεολόγου επισκέφθηκε την περιοχή και δήλωσε έκπληκτη από την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται. Ζήτησε, μάλιστα, κοινοβουλευτική ενημέρωση από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για τους λόγους που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια αποκατάσταση του χώρου και πότε προγραμματίζεται ο τερματισμός των εργασιών στα λατομεία.

Στην απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 26 Ιουνίου, ο Κώστας Καδής εξηγεί ότι επειδή η λατομική περιοχή Ξυλοφάγου, αποτελεί ενεργή λατομική περιοχή, τα τμήματά της όπου εκτελούνται οι διάφορες λατομικές εργασίες δεν μπορούν ν’ αποκατασταθούν πριν από την εξάντληση των αποθεμάτων.

Αναφέρει, περαιτέρω, ότι τα σημεία όπως τα ενεργά μέτωπα, οι χώροι σκυροθραυστικών μονάδων, οι χώροι αποθήκευσης των έτοιμων υλικών, οι χώροι διαλογής ογκολίθων, οι λίμνες απόθεσης της λάσπης και οι δρόμοι θα αποκατασταθούν μετά το πέρας των λατομικών εργασιών. Για τον σκοπό αυτό και για την πιστή τήρηση των σχετικών όρων, η Υπηρεσία Μεταλλείων κατακρατεί συνολικές τραπεζικές εγγυήσεις 1.093.000 ευρώ από τις τρεις εταιρείες.

Ο κ. Καδής προσθέτει ότι από τους ογκόλιθους που εξορύσσονται από τα λατομεία της Ξυλοφάγου έχουν εξυπηρετηθεί πολλά λιμενικά έργα στις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας, όπως κυματοθραύστες, αλιευτικά καταφύγια, μαρίνες κ.α.

Επίσης, από τα λατομεία της Ξυλοφάγου έχουν μεταφερθεί μέχρι σήμερα 1.750.000 τόνοι ογκολίθων και άλλων λατομικών υλικών, για την κατασκευή της μαρίνας Αγίας Νάπας.

Εξάλλου, τ’ αδειοδοτημένα αποθέματα των λατομείων αναμένεται να εξαντληθούν μέχρι το τέλος του 2021.

Εξυπηρετεί δύο επαρχίες

————————————–

Ο αρμόδιος υπουργός επισημαίνει ότι το ανατολικό τμήμα της επαρχίας Λάρνακας και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, δεν διαθέτουν άλλα λατομεία, για να ικανοποιήσουν επαρκώς τις ανάγκες τους, καθότι με εξαίρεση την Ξυλοφάγου δεν υπάρχουν άλλες περιοχές με κατάλληλους γεωλογικούς σχηματισμούς, όπου πολεοδομικά θα μπορούσαν να εξεταστούν νέες αιτήσεις, για δημιουργία λατομείων παραγωγής αδρανών υλικών. «Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι ανάγκες της περιοχής σε αδρανή υλικά, θα συνεχίσουν να υφίστανται, είναι περιβαλλοντικά αποδεκτό ότι η επέκταση σε υφιστάμενα λατομεία, είναι προτιμητέα πάρα την αδειοδότηση νέου λατομείου σε παρθένα περιοχή.

Ως εκ τούτου, με πιθανό οριστικό κλείσιμο των λατομείων Ξυλοφάγου, οι βιομηχανίες της περιοχής που έχουν ως πρώτη ύλη τα συγκεκριμένα υλικά, θα υποστούν οικονομικό πλήγμα, λόγω του επιπρόσθετου κόστους, που θα επωμισθούν από τη μεταφορά αδρανών υλικών από μακρινές περιοχές.

Ταυτόχρονα, θα βρεθούν σε συνθήκες ανεργίας τουλάχιστον 50 οικογένειες των εργαζομένων, που δουλεύουν στα λατομεία, ενώ η οικονομία της περιοχής, θα απωλέσει ετησίως ποσό 750.000 ευρώ από τις συναλλαγές, που διεξάγουν τα λατομεία με τους ντόπιους εμπόρους.

Η μεταφορά λατομικών υλικών από άλλες πιο μακρινές περιοχές, για την ικανοποίηση των αναγκών της επαρχίας Λάρνακας και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, κρίνεται οικονομικά και περιβαλλοντικά απαγορευτική.

Η κοινότητα Ξυλοφάγου θα απωλέσει ετήσια έσοδα της τάξης των 240.000 ευρώ από τα δικαιώματα των λατομείων, καθώς και άλλα οφέλη που έχει από τα λατομεία», καταλήγει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο οποίος σημειώνει ότι τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου, παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες λειτουργίας και σταδιακής αποκατάστασης των λατομείων στην Ξυλοφάγου.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend