Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Υποσχέσεις υπουργού Εργασίας στα αιτήματα ξενοδοχοϋπαλλήλων
Υποσχέσεις υπουργού Εργασίας στα αιτήματα ξενοδοχοϋπαλλήλων

Υποσχέσεις υπουργού Εργασίας στα αιτήματα ξενοδοχοϋπαλλήλων

Την υπόσχεση της υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου ότι μέσα στον Ιούλιο θα εξετάσει το αίτημά τους ανάλογα και με το πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν, έλαβαν χθες οι εποχικοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, οι οποίοι δεν θεωρούνται δικαιούχοι του ειδικού ανεργιακού επιδόματος ύψους 60% του μισθού που δίνει το κράτος μετά το κλείσιμο των ξενοδοχείων με διάταγμα, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν μόνο €360.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, μέλη της Συντεχνίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής (ΣΥΞΚΑ) ΠΕΟ πραγματοποίησαν χθες το πρωί έξω από το Υπουργείο Εργασίας εκδήλωση διαμαρτυρίας για την άνιση και άδικη μεταχείριση που τυγχάνουν, όπως υποστήριξαν, όσον αφορά τη στήριξή τους από το κράτος μετά το κλείσιμο των ξενοδοχείων με διάταγμα και ζήτησαν αναθεώρηση της απόφασης να θεωρούνται άνεργοι και να ενταχθούν στα σχέδια στήριξης του 60% του μισθού τους όπως όλοι οι άλλοι συνάδελφοί τους.

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία υποστηρίζουν ότι η θεώρησή τους ως μη δικαιούχοι της στήριξης του ειδικού ανεργιακού επιδόματος ύψους 60% του μισθού, «είναι λανθασμένη γιατί θυματοποιούνται ένεκα της παραβίασης της συμφωνίας για τις χειμερινές αναστολές των εργασιών των ξενοδοχείων από τους εργοδότες τους και πιο συγκεκριμένα της μη καταβολής του 2,8% του μισθού τους κατά την περίοδο αναστολής». Κατά τη συνάντηση εγκρίθηκε από τους διαμαρτυρόμενους ψήφισμα το οποίο παραδόθηκε στην υπουργό Εργασίας. Ο γ.γ. της ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με την κ. Αιμιλιανίδου, στην οποία εξήγησαν, όπως είπε, «την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους οι οποίοι θεωρούνται άνεργοι και παίρνουν τα €360». Πρόσθεσε ότι «η υπουργός κατανοεί το πρόβλημα και μας έχει δώσει την υπόσχεση ότι ανάλογα με τις εξελίξεις» θα δει το θέμα μέσα στον Ιούλιο. «Αναμένουν να δουν την κίνηση που θα υπάρξει με το άνοιγμα των ξενοδοχείων και πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν», ανέφερε και σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι έχουν δίκαιο, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με τα €360».

Ανέφερε ότι «αυτοί οι εργαζόμενοι που καλούνται να ζήσουν με €360, έχουν εργοδότη για πολλά χρόνια, αλλά τυπικά θεωρήθηκαν ότι δεν έχουν γιατί οι εργοδότες τους δεν εμβάζουν το 2,8% που αναφέρει η συμφωνία εργαζομένων και ξενοδόχων. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ξενοδόχοι με βάση και το νέο διάταγμα θα δώσουν την ευκαιρία» και θα εργοδοτήσουν από τους εργαζόμενους που απολύονταν ως εποχικοί.

Πηγή: Philenews/Insider

Send this to a friend