Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πονοκέφαλος τα περιφραγμένα οικόπεδα – Τι λέει ο Ανδρέας Βύρας (φώτο)
Πονοκέφαλος τα περιφραγμένα οικόπεδα – Τι λέει ο Ανδρέας Βύρας (φώτο)

Πονοκέφαλος τα περιφραγμένα οικόπεδα – Τι λέει ο Ανδρέας Βύρας (φώτο)

Μέσω του νέου νομικού πλαισίου που περιέχεται στην πρόταση για Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Ένωση Δήμων φιλοδοξεί να απαλλαγεί από τον πονοκέφαλο που προκαλούν τα περιφραγμένα οικόπεδα. Αυτό δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Βύρας, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό βαρίδιο, όσον αφορά τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Στη Λάρνακα κάθε χρόνο είναι δεκάδες, και παγκύπρια εκατοντάδες, οι υποθέσεις περιφραγμένων οικοπέδων, τα οποία είναι γεμάτα χόρτα και αποτελούν εστίες οχληρίας. Ωστόσο, απατείται έκδοση δικαστικού διατάγματος μέσα από δαιδαλώδεις και χρονοβόρες διαδικασίες για να μπορεί ένας δήμος να μπει μέσα και να καθαρίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων.

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, πρέπει οι αρμόδιοι δημοτικοί υπάλληλοι να παρουσιάσουν έκθεση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να εγκρίνει «υπόθεση οχληρίας» εναντίον του ιδιοκτήτη του περιφραγμένου οικοπέδου. Ακολούθως, αποστέλλεται επιστολή στον ιδιοκτήτη, με την οποία ενημερώνεται για την κατάσταση του οικοπέδου του. Επίσης, του παρέχεται χρονική προθεσμία για να καθαρίσει το οικόπεδό του. Αν δεν συμμορφωθεί, τότε γίνεται θυροκόλληση του διατάγματος, περί «υπόθεσης οχληρίας». Αν και πάλι δεν υπάρξει συμμόρφωση, τότε ο δήμος υποχρεούται να οδηγήσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, ώστε να εκδοθεί διάταγμα που να επιτρέπει είσοδο στον περιφραγμένο χώρο. «Αναφερόμαστε σε χρονοβόρα διαδικασία που διαρκεί αρκετούς μήνες.

 

Στο μεταξύ, οι δημότες διαμαρτύρονται και δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχει αδιαφορία και κωλυσιεργία από πλευράς των τοπικών Αρχών. Ενώ τα πράγματα δεν είναι έτσι», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων. Ο κ. Βύρας, σημείωσε ότι παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και σε περιπτώσεις ακατοίκητων κτηρίων, που είτε τα ίδια είτε οι αυλές τους λόγω χόρτων κ.λπ., αποτελούν εστίες οχληρίας, αλλά οι δήμοι αδυνατούν να επέμβουν άμεσα.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων σχολίαζε δύο κραυγαλέες περιπτώσεις στη Λάρνακα, με περιφραγμένα οικόπεδα, τα οποία λόγω άγριας βλάστησης προκαλούν οχληρία στις περιοχές όπου βρίσκονται. Στη μια περίπτωση, το περιφραγμένο οικόπεδο βρίσκεται απέναντι από την είσοδο ξενοδοχείου που λειτούργησε πρόσφατα. Στην άλλη περίπτωση, βρίσκεται δίπλα από Δημοτικό Σχολείο, με θάμνους και δέντρα να επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό ακόμα και την οδική κυκλοφορία από τον συγκεκριμένο δρόμο.
Ο κ. Βύρας είπε ότι και οι δύο υποθέσεις είναι σε γνώση του Δήμου Λάρνακας και αναζητούνται τρόποι για να υπερπηδηθεί όσο το δυνατόν τάχιστα το πρόβλημα. «Είναι και φορές που οι ιδιοκτήτες έχουν αποβιώσει και αδυνατούμε να εντοπίσουμε τους κληρονόμους. Άλλες φορές πάλι, οι ιδιοκτήτες είτε μετακόμισαν στο εξωτερικό, είτε άλλαξαν διεύθυνση στην Κύπρο και έτσι πάλιν δυσκολευόμαστε να τους εντοπίσουμε», είπε ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων.

Ο κ. Βύρας δήλωσε τέλος ότι ο ίδιος στον Δήμο Λάρνακας έδωσε οδηγίες ώστε εκεί που είναι εφικτό και χωρίς σοβαρό ρίσκο, τα συνεργεία του δήμου να εισέρχονται σε περιφραγμένα οικόπεδα και να τα καθαρίζουν. Ωστόσο, κατέληξε, ασφαλώς δεν μπορεί να γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τα γνωστά προβλήματα.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend