Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τι πρέπει να ξέρετε για τα ταξίδια σας στην Ελλάδα
Τι πρέπει να ξέρετε για τα ταξίδια σας στην Ελλάδα

Τι πρέπει να ξέρετε για τα ταξίδια σας στην Ελλάδα

Σε πλήρη λειτουργία επανέρχονται από σήμερα όλα τα ελληνικά αεροδρόμια καθώς απελευθερώνονται οι πτήσεις εξωτερικού. Έτσι, όσοι Κύπριοι θέλουν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα θα πρέπει να ξέρουν τις νέες διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν πριν την επιβίβασή τους. Η άφιξη των ταξιδιωτών θα γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες λόγω της κατάστασης με την επιδημία του κορωνοϊού.

Όλοι οι επιβάτες των διεθνών πτήσεων προς τη χώρα (μεταξύ των οποίων και οι Κύπριοι) θα πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in τους. Πρέπει να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την αφετηρία τους, τη διάρκεια των προηγούμενων διαμονών σε άλλες χώρες και τη διεύθυνση της παραμονής τους στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες. Ο αιτών θα λάβει στη συνέχεια μέσω mail ή στο κινητό του τηλέφωνο από την ελληνική υπηρεσία πολιτικής προστασίας ένα barcode το οποίο πρέπει να υποδείξει κατά την άφιξή του. Από το barcode προκύπτει εάν ο ταξιδιώτης πρέπει να υποβληθεί στο αεροδρόμιο σε τεστ κορωνοϊού.

Οι στοχευμένοι έλεγχοι θα γίνονται βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού. Στα κριτήρια επικινδυνότητας συγκαταλέγονται: η χώρα προέλευσης, το ιστορικό υγείας και οι χώρες στις οποίες έχει ταξιδέψει. Τεστ κορωνοϊού στα αεροδρόμια θα γίνονται δειγματοληπτικά σε επιβάτες από πτήσεις του εξωτερικού. Όσοι βγουν θετικοί στον κορωνοϊό θα διαμένουν για 14 μέρες στα ξενοδοχεία καραντίνας που θα υπάρχουν στις πρωτεύουσες των νομών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην έκδοση οδηγιών για τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό, με κεντρικό μήνυμα: «Απολαύστε τη Διαμονή σας – Μείνετε Ασφαλείς», «Enjoy your stay and stay safe». Στις οδηγίες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τονίζει πως οι τουρίστες θα πρέπει να χρησιμοποιούν συχνά αντισηπτικό χεριών, να φορούν μάσκα, να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και σχολαστικά, να αποφεύγουν να πιάνουν το στόμα τους, τη μύτη τους ή τα μάτια τους, να απορρίπτουν τις χρησιμοποιημένες μάσκες και τα γάντια, να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας, να προτιμούν τις ανέπαφες συναλλαγές και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες.

Πάντως, γερμανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μια προβληματική φόρμα. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επικρίνει τον βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα της νέας οδηγίας και κάνει λόγο για μια «πολύπλοκη διαδικασία» που προκαλεί «δυσαρέσκεια» στον τουριστικό κλάδο. Ανοιχτό παραμένει το τι θα συμβεί με τους επισκέπτες που δεν γνώριζαν για τη νέα οδηγία και φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς barcode. Υπενθυμίζεται πως προορισμοί στην Ελλάδα αποτελούν τη βασική επιλογή όσων Κυπρίων θα αποφασίσουν φέτος να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Send this to a friend