Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES Ο Φούρνος του Αρτίν στη Λάρνακα
Ο Φούρνος του Αρτίν στη Λάρνακα

Ο Φούρνος του Αρτίν στη Λάρνακα

Ο Αρμένιος Αρτίν, λειτουργούσε φούρνο στη γωνία των οδών Κωστάκη Παντελίδη και Αποστολίδου. Στην αρχή πύρωνε το φούρνο με ξύλα και φυσικά τόσο τα ψωμιά όσο και το ψητό της Κυριακής μοσχομύριζαν. Αργότερα ήρθαν το πύραυνο με το πετρέλαιο και τα πράγματα άλλαξα.

Ο Αρτιν ήταν γνωστός επειδή έκανε διανομή και πώληση ψωμιών στις γειτονιές με το άλογο του. Ήταν φαντάζομαι πολύ πρωτότυπο και γραφικό να περιφέρεται σε γειτονιές ένας καβαλλάρης και να πωλεί ψωμιά.

Επίσης ήταν γνωστός για τις παραδοσιακές Αρμένικες πίτες που έκανε στο πρότυπο εκείνων που έκαναν στην Μικρά Ασία. Όταν τέλειωνε το ζύμωμά τους, με τα δάκτυλά πίεζε κι άφηνε αποτυπώματα στην πίτα. Οι πελάτες του έκαναν πόλεμο για να προλάβουν να αγοράσουν. Τις έτρωγαν με μαρμελάδα ή κυπριακό χαλλούμι.

Κάθε Παρασκευή, με τη βοήθεια Αρμενίων γυναικών, κατασκεύαζε ειδικά αλμυρά κουλουράκια με αυγό και γάλα, ειδικά για βουτήματα/μπουκίτσες.

Αλλη μέρα, οι Αρμένισσες έπαιρναν η καθεμιά το δικό της κεϋμά ( μισός κεϋμάς χοιρινός, μισός βοδινός και λίγο λίπος αρνίσιο, αλάτι, πιπέρι μαύρι, μπόλικη ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανός και ντομάτα σάλτσα για χρώμα και λάδι), ο Αρτίν ετοίμαζε το φύλλο, οι γυναίκες έβαζαν το κεϋμά τους, και έκαναν λαχματζούν τα οποία  έψηναν και τα έπαιρναν  μετά στο σπίτι. Πλήρωναν στον Αρτιν τον οβολό τους σε χρήμα και σε λαχματζούν.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Send this to a friend