Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μαθήματα Μουσικής στα Δημοτικά Σχολεία της Λάρνακας
Μαθήματα Μουσικής στα Δημοτικά Σχολεία της Λάρνακας

Μαθήματα Μουσικής στα Δημοτικά Σχολεία της Λάρνακας

Αρχές της δεκαετίας του 1950 άρχισαν να δίνουν σημασία στο μάθημα της μουσικής για μαθητές των Δημοτικών σχολείων. Το 1951 ήταν σημαδιακή χρονιά για τη Λάρνακα, αφού ιδρύθησαν το Παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Αθηνών από τη Νίκη Αδάμου –Τζέντζα και ο Κυπριακός Όμιλος Μελοδράματος από τον Δημήτρη Τιρίμο

Τα μαθήματα στα σχολεία έκαναν διορισμένοι δάσκαλοι-μουσικοί. Με ένα βιολί, μια κιθάρα ή ένα μαντολίνο έκαναν ό,τι μπορούσαν για ν’ αγαπήσουν τα παιδιά τη μουσική. Έτσι δημιουργήθησαν και οι πρώτες μικρές ορχήστρες με μελώδικες, τριγωνάκια, μαντολίνα, βιολιά, που συνόδευαν τις χορωδίες των σχολείων στις γιορτές. Δάσκαλοι που έδειξαν δραστηριότητα στον τομέα αυτό ήταν οι Κλεάνθης Κλεάνθους, Ανδρέας Παστελλίδης, Τομπόλης, Γιάννης Γεωργιάδης, Χριστόδουλος Αχιλλεούδης και πολλοί άλλοι.

Στη μια φωτογραφία βλέπουμε τον δάσκαλο-μουσικό Κώστα μαζί με τάξη του Δημοτικού Αρρεναγωγείου Καλογερά ( 1951-52) . Η φωτογραφία λήφθηκε στο στούντιο Γκλάζνερ, στο ανώγειο οίκημα στη γωνία των οδών Ζήνωνος Κιτιέως και Ζήνωνος Πιερίδη ( πάνω από το ζαχαροπλαστείο ΑΛΑΣΙΑ).

Τα ονόματα ( όσα βρήκαμε) των μαθητών είναι αναγραμμένα. Αν έχετε πιο πολλές πληροφορίες για τα επίθετα, παρακαλώ σημειώστε τα. Ευχαριστώ τον Κίκη Κύπαρη και τον Ντίνο Χατζηπαντελή για τη φωτογραφία και τις πληροφορίες.

Στις άλλες δύο φωτογραφίες είναι ο Γιάννης Γεωργιάδης και ο Χριστόδουλος Αχιλλεούδης.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Send this to a friend