Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Άρχισαν να παραιτούνται οι γιατροί
Άρχισαν να παραιτούνται οι γιατροί

Άρχισαν να παραιτούνται οι γιατροί

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή «έκοψε» την εξαγγελθείσα για σήμερα απεργία των νοσηλευτών ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, εξασφαλίζοντας έτσι χρόνο για να ασχοληθεί με το άλλο ανοικτό μέτωπο, αυτό των γιατρών, το οποίο ωστόσο όπως φαίνεται ολοένα και μεγαλώνει αφού η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας για τα οικονομικά κίνητρα οδηγεί ήδη γιατρούς του δημοσίου στην παραίτηση.

Μάλιστα, το πρόβλημα άρχισε τα τελευταία εικοσιτετράωρα να λαμβάνει διαστάσεις καθώς κάποια τμήματα και κλινικές αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν, όπως υποστηρίζει η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, να παρουσιάζουν δυσλειτουργικότητα λόγω υποστελέχωσης.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρη Κούμα, στο νοσοκομείο της Λάρνακας έχει ήδη δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας αφού έχει αποχωρήσει αριθμός αναισθησιολογων και εκεί που τον Φεβρουάριο του 2019 προγραμματιζόταν ότι ο αριθμός των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου θα έφθανε τους επτά, φθάσαμε στον Ιούνιο του 2020 και οι γιατροί αυτοί της ειδικότητας είναι μόνο τέσσερις και εκτός από τα καθήκοντα τους στις ΜΕΘ συμμετέχουν και στις χειρουργικές επεμβάσεις». Αυτό, είπε ο κ. Κούμας, «έχει ως αποτέλεσμα να μη βγαίνουν οι βάρδιες και ως εκ τούτου το πρόβλημα πρέπει να θεωρείται σίγουρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βεβαίως για την περίθαλψη των ασθενών».

Επιπρόσθετα, «στο ίδιο Νοσηλευτήριο, πρόβλημα αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί εντός Ιουλίου και στο καρδιολογικό τμήμα, καθώς στις αρχές Ιουνίου είχε υποβάλει παραίτηση ένας καρδιολόγος και τις προηγούμενες ημέρες άλλος ένας και το τμήμα έχει μείνει με τρεις γιατρούς συν τον διευθυντή». Στην περίπτωση αυτή είπε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, «οι γιατροί έχουν δηλώσει ότι θα εργάζονται πέντε εφημερίες ο καθένας τον μήνα, αλλά σίγουρα και πάλι θα έρθει η στιγμή που θα δημιουργηθεί πρόβλημα διότι ας μην ξεχνάμε ότι μπήκαμε στους καλοκαιρινούς μήνες και οι γιατροί θα πάρουν και τις άδειες τους».

Επίσης, υπενθύμισε, «από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει παραίτηση, ένας χειρουργός, ένας ορθοπεδικός και ένας γιατρός του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, ένας καρδιολόγος, ένας Νεφρολόγος και ένας Ωτορινολαρυγγολόγος του Νοσοκομείου Λεμεσού, ενώ από τον Οκτώβριο είχαμε χάσει τους πνευμονολόγους και από το Νοσοκομείο Λεμεσού και από το Νοσοκομείο Λευκωσίας».

Όλα αυτά, «νομίζω ότι ήρθε η ώρα να κτυπήσουν καμπανάκι στον ΟΚΥπΥ διότι όσο συνεχίζεται αυτή η εκκρεμότητα με τα κίνητρα οι γιατροί δεν θα νιώθουν ασφάλεια και θα υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους».

Στο περίμενε οι Συντεχνίες των γιατρών

Νέα πρόταση του ΟΚΥπΥ, αναμένουν σήμερα οι Συντεχνίες των γιατρών οι οποίες είχαν αποστείλει τις προηγούμενες ημέρες στον Οργανισμό τις ενστάσεις και επισημάνσεις τους στις προηγούμενες εισηγήσεις του.

Συνδέοντας το νέο κύμα φυγής γιατρών από το δημόσιο με την εκκρεμότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στον διάλογο για τα κίνητρα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε ότι εάν «αυτά που αναμένουμε ότι θα μας αποστείλει αύριο ο ΟΚΥπΥ δεν μας ικανοποιήσουν και δεν αποσυρθούν οι δύο πρόνοιες για τις οποίες έχουμε τονίσει την έντονη αντίδραση μας, τότε θα πάμε στις τοπικές συνελεύσεις των μελών μας με σύσταση για λήψη μέτρων ακόμα και με σύσταση για μαζική υποβολή παραιτήσεων».

Από πλευράς του σε δηλώσεις στον «Φ» προέβη και ο πρόεδρος των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης, αναφέροντας ότι «επίσημα μας ενημέρωσαν από τον ΟΚΥπΥ ότι θα έχουμε την απάντηση τους στις επισημάνσεις που τους στείλαμε, σήμερα το απόγευμα», προσθέτοντας ότι «ο Κλάδος θα μελετήσει αυτά που θα ετοιμάσει ο ΟΚΥπΥ και αναλόγως θα λάβει τις αποφάσεις του».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» το κείμενο με τις απαντήσεις του ΟΚΥπΥ προς τους γιατρούς ήταν έτοιμο από χθες, ωστόσο ο Οργανισμός ήθελε να προχωρήσει σε κάποιες μικροδιορθώσεις πριν το θέσει ενώπιον των Συντεχνιών.

Υπενθυμίζεται ότι ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ έχουν ζητήσει την απόσυρση ή αναδιατύπωση «κατά τρόπο αποδεκτό» της πρόνοιας της οικονομικής πρότασης του ΟΚΥπΥ που αφορά την επιστροφή χρημάτων από τους γιατρούς σε περίπτωση που ο Οργανισμός δεν πετύχει τους οικονομικούς του στόχους. Ταυτόχρονα η ΠΑΣΥΔΥ ζητά την περίληψη όλων των ιατρικών πράξεων έστω και αν αυτές αφορούν ασθενείς οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι του Γενικού Συστήματος Υγείας, ενώ η ΠΑΣΥΚΙ αντιδρά έντονα στον συμψηφισμό των επιδομάτων που λάμβαναν μέχρι σήμερα οι γιατροί των ΤΑΕΠ και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την παραχώρηση μόνο του οριζόντιου κινήτρου των €1.850 στο προσωπικό των τμημάτων αυτών.

Στο παραπέντε αναστολή απεργίας των νοσηλευτών

Μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση μεταξύ Συντεχνιών των νοσηλευτών και Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αφού το θρίλερ που άρχισε από νωρίς το πρωί χθες με την έκτακτη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο ΟΚΥπΥ και τη νέα πρότασή του προς τους νοσηλευτές, κράτησε μέχρι τις 8 το βράδυ οπόταν ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΔΥ αποφάσισαν ύστερα από πολύωρες συνεδριάσεις τους να αναστείλουν την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει για σήμερα.

Μάλιστα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», οι Συντεχνίες, κατά τη μελέτη της πρότασης που τέθηκε ενώπιον τους, είχαν επικοινωνία με τον Οργανισμό, ζητώντας και λαμβάνοντας διευκρινίσεις για διάφορα ζητήματα, ενώ όπως διαπιστώνεται πέτυχαν εν τέλει και την επίσπευση της διαδικασίας διαχωρισμού των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων.

Συγκεκριμένα και όπως πληροφορούμαστε, η νέα πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή και οδήγησε στην αναστολή της απεργίας προνοεί ότι από σήμερα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 θα προσληφθούν συνολικά 257 νοσηλευτές οι οποίοι θα διοχετευθούν τόσο στις υφιστάμενες δομές των νοσηλευτηρίων όσο και στα νέα τμήματα που ο ΟΚΥπΥ προγραμματίζει να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα.

Την Παρασκευή, όπως συμφωνήθηκε, ο Οργανισμός θα προχωρήσει στην προκήρυξη 160 θέσεων νοσηλευτών, οι οποίοι θα καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες, τις πρώτες ανάγκες που θα προκύψουν από την έναρξη της διαδικασίας διαχωρισμού των ΤΑΕΠ από την υπηρεσία ασθενοφόρων, καθώς και τις κενές θέσεις στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. 25 θέσεις νοσηλευτών προορίζονται για την κάλυψη των θέσεων που θα προκύψουν από τη λειτουργία νέων δομών.

Η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού για τη στελέχωση ΤΑΕΠ και ασθενοφόρων μετά τον διαχωρισμό τους θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με τα χρονοδιαγράμματα να έχουν τεθεί για τον Οκτώβριο του 2020 και τον Φεβρουάριο του 2021.
Επιπρόσθετα, θα αξιοποιηθούν 48 νοσηλευτές οι οποίοι έχουν ήδη εξοικονομηθεί από υφιστάμενα τμήματα, των οποίων η πληρότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία των νοσηλευτών είχε ανακοινωθεί από τις δύο Συντεχνίες την περασμένη Παρασκευή, ύστερα από την καθυστέρηση που είχε παρατηρηθεί από πλευράς του ΟΚΥπΥ να αποστείλει γραπτώς τα όσα είχαν συζητηθεί και συμφωνηθεί στη συνάντηση της 11ης Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που μεσολάβησε δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αντίδραση από πλευράς του ΟΚΥπΥ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσφορία των Συντεχνιών.

Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, υποεπιτροπή του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, μελέτησε το θέμα και ετοίμασε νέα πρόταση η οποία διέφερε από τα όσα είχαν συμφωνηθεί, έτσι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ο Οργανισμός απέστειλε σε ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ τη νέα πρότασή του.

Μια ώρα μετά και ενώ οι Συντεχνίες πραγματοποιούσαν κοινή συνάντηση για να προγραμματίσουν τα της σημερινής απεργίας, αποφάσισαν ότι θα απορρίψουν τη νέα πρόταση του ΟΚΥΠπΥ και θα προχωρήσουν κανονικά στις κινητοποιήσεις τους.
Μερικές ώρες αργότερα, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ο Οργανισμός επανήλθε με νέο έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονταν διευκρινίσεις για τα όσα η πρόταση που είχε στείλει νωρίτερα προνοούσε. Ούτε και αυτό όμως ικανοποίησε τους νοσηλευτές, οι οποίοι χθες το πρωί τόνιζαν ότι προχωρούν κανονικά στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Τελικά με τη νέα κίνηση από πλευράς του ΟΚΥπΥ επιτεύχθηκε συμφωνία.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος του Κλάδου των Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, ανέφερε ότι «πλέον οι νοσηλευτές αναμένουν ότι ο ΟΚΥπΥ θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και δεν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις διαδικασίες». Οι Συντεχνίες, πρόσθεσε, «ύστερα από πολύωρες συσκέψεις αποφάσισαν να κάνουν αποδεκτή την πρόταση του ΟΚΥπΥ, αφού αυτή ήταν σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με την πρόταση που τέθηκε ενώπιον μας το βράδυ της Δευτέρας».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend