Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σε νέα σύγκρουση οδηγούνται γιατροί και ΟΚΥπΥ
Σε νέα σύγκρουση οδηγούνται γιατροί και ΟΚΥπΥ

Σε νέα σύγκρουση οδηγούνται γιατροί και ΟΚΥπΥ

Ανεβάζουν και πάλι τους τόνους οι γιατροί, με την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών να προχωρεί μάλιστα σε τοπικές συνελεύσεις των μελών της προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τη λήψη δυναμικών μετρών. Τόσο η ΠΑΣΥΚΙ όσο και ο Κλάδος των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ δηλώνουν τη διαφωνία τους με την πρόνοια της οικονομικής πρότασης του ΟΚΥπΥ, βάσει της οποίας οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν μέρος του ποσού που θα λαμβάνουν επιπρόσθετα του μισθού τους, σε περίπτωση που τα έσοδα του Οργανισμού είναι λιγότερα των 240 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, η ΠΑΣΥΚΙ διαφωνεί και με τις πρόνοιες της πρότασης που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα παραχωρείται το οριζόντιο ποσό των €1.850 το μήνα στους γιατρούς που εργάζονται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, υποστηρίζοντας ότι ο ΟΚΥπΥ μονομερώς, καταργεί συμφωνία η οποία είχε επιτευχθεί με την Κυβέρνηση, χωρίς καν να συζητήσει το θέμα με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, «τα επιδόματα των €1.200 και €800 στους γιατρούς των ΤΑΕΠ και των ΜΕΘ παραχωρούνται ύστερα από συμφωνία η οποία είχε υπογραφεί στην παρουσία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν μπορεί μονομερώς ο ΟΚΥπΥ να έρχεται να καταργεί ένα κεκτημένο των γιατρών χωρίς καν να το συζητήσει μαζί μας».

Ως ΠΑΣΥΚΙ, πρόσθεσε, «απαιτούμε όπως το θέμα αυτό τεθεί στη συζήτηση διότι δεν γίνεται μονομερώς να έρχεσαι και να λες καταργώ αυτά τα επιδόματα και τα αντικαθιστώ με το οριζόντιο κίνητρο των €1.850. Τα επιδόματα αυτά, υπήρχε λόγος που παραχωρήθηκαν και ακριβώς επειδή υπήρχε λόγος και πρόβλημα, κατά διαστήματα το ποσό που αρχικά είχε αποφασιστεί αυξήθηκε και έφθασε πλέον ύστερα και από αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου στα σημερινά του επίπεδα».

Σε σχέση με την πρόνοια της πρότασης του ΟΚΥπΥ, που αφορά την επιστροφή χρημάτων από τους γιατρούς στον ΟΚΥπΥ, ο κ. Κούμας ανέφερε ότι «δεν μπορεί να λειτουργούμε τιμωρητικά και σίγουρα καμία Συντεχνία δεν μπορεί να ”τιμωρήσει” από την αρχή τα μέλη της και να συμφωνήσει ότι θα αποκόπτονται χρήματα σε περίπτωση που ο ΟΚΥπΥ δεν καταφέρει να επιτύχει τον οικονομικό του στόχο».

Η Συντεχνία, είπε, «απέστειλε από την Παρασκευή γραπτώς τις επισημάνσεις και ενστάσεις της προς τον ΟΚΥπΥ και αναμένουμε τώρα να δούμε εάν θα υπάρξει κάποια αντίδραση».

«Πρέπει να γίνει κατανοητό», πρόσθεσε, «ότι οι γιατροί αυτή τη στιγμή βγάζουν μια κραυγή αγωνίας για τα δημόσια νοσοκομεία διότι αρχίσαμε και πάλι να χάνουμε γιατρούς οι οποίοι παραιτούνται και εντάσσονται στο Γενικό Σύστημα Υγείας ως ιδιώτες, διότι εκεί τα χρήματα είναι πολύ περισσότερα».

Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, είπε, «έχουμε χάσει γύρω στους δέκα γιατρούς και φέτος δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για να ζήσουμε μια επανάλειψη των περσινών φαινομένων όπου χάσαμε δεκάδες γιατρούς τους οποίους ακόμα ο ΟΚΥπΥ προσπαθεί να αναπληρώσει».

Μεταξύ άλλων, είπε ο κ. Κούμας, από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει παραίτηση, ένας χειρουργός, ένας ορθοπεδικός και ένα γιατρός του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Αμμοχώστου, ένας καρδιολόγος, ένας Νεφρoλόγος και ένας Ωτορινολαρυγγολόγος του νοσοκομείου Λεμεσού, ενώ από τον Οκτώβριο είχαμε χάσει τους πνευμονολόγους και από το νοσοκομείο της Λεμεσού και από το νοσοκομείο της Λευκωσίας». Σε ό,τι αφορά τους πνευμονολόγους, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, «για να μην τα ξεχνάμε, υπενθυμίζουμε ότι υπήρχαν 12 γιατροί στη Λευκωσία και τώρα έμειναν 5 και στη Λεμεσό στην αρχές του 2020 δεν είχαμε καθόλου γιατρούς διότι είχαν παραιτηθεί όλοι και με πολλές-πολλές προσπάθειες ο ΟΚΥπΥ κατάφερε να προσλάβει δύο».

Οι τελικές αποφάσεις της Συντεχνίας, είπε καταλήγοντας ο Σωτήρης Κούμας, «θα ληφθούν ύστερα και από τις τοπικές συνελεύσεις στις οποίες θα προχωρήσουμε κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα».

Από πλευράς του ο πρόεδρος του Κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης δήλωσε στον «Φ» ότι «ο Κλάδος ζητά την απόσυρση της πρότασης για την επιστροφή χρημάτων από τους γιατρούς εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος των €240 εκατομμυρίων και παράλληλα, έχουμε από την αρχή ζητήσει την περίληψη στα έσοδα και των υπηρεσιών που οι γιατροί θα προσφέρουν σε μη δικαιούχους του Γενικού Συστήματος Υγείας οι οποίοι εξυπηρετούνται από το δημόσιο». Ο Κλάδος, είπε, έχει αποστείλει τις επισημάνσεις και τα αιτήματα του στον ΟΚΥπΥ, «ενημερωθήκαμε ότι θα τα μελετήσουν και θα μας απαντήσουν το συντομότερο δυνατό».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ότι «ο Οργανισμός κατέθεσε ένα σχέδιο κινήτρων το οποίο βασίζεται πάνω σε αρχές. Στα πραγματικά έσοδα του Οργανισμού είτε από ΟΑΥ είτε από άλλους πόρους και επίσης στον αριθμό των πράξεων που θα γίνονται από τους γιατρούς οι οποίοι θα συμμετέχουν στο σχέδιο κινήτρων. Αυτό είναι ξεκάθρο». Σε σχέση με την πρόνοια για την επιστροφή χρημάτων από τους γιατρούς, ανέφερε ότι «σκοπός δεν είναι να τιμωρηθεί ο οποιοσδήποτε αλλά να αποδοθούν τα κίνητρα βάσει των εσόδων του Οργανισμού. Θεωρούμε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει θετική κατάληξη, ώστε να υπογραφεί η συμφωνία και να συζητήσουμε τα άλλα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend