Home ΕΞΟΔΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Σ. Κάκος: Να προσελκύσουμε ποιοτικούς κατοίκους
Σ. Κάκος: Να προσελκύσουμε ποιοτικούς κατοίκους

Σ. Κάκος: Να προσελκύσουμε ποιοτικούς κατοίκους

Ας παραδειγματιστούμε από διεθνείς βέλτιστες πρακτικές στον τομέα των επενδύσεων από χώρες όπως η Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι.

Η ανάκαμψη και ενδυνάμωση της οικονομίας θα πρέπει να αποτελέσει βραχυπρόθεσμο στόχο με κοινά και πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις και τον τόπο.

Το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα δεν είναι μόνο τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης που έσωσε, αλλά έσωσε και τις τράπεζες της χώρας.

Κάλεσμα για μία από κοινού προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτών, αλλά και μόνιμων κατοίκων στην Κύπρο, απευθύνει ο CEO της Quality Group, Σάββας Κάκος. Αναφερόμενος στα παραδείγματα της Σιγκαπούρης και του Ντουμπάι, σημειώνει πως μία μικρή χώρα όπως η Κύπρος για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στον τομέα των επενδύσεων, θα πρέπει να εφαρμοστούν επιτυχημένα διεθνή μοντέλα.

Πως βιώσατε την κατάσταση στον τομέα των ακινήτων κατά τη διάρκεια των δύο σχεδόν μηνών καθολικού αποκλεισμού;

Ήταν ένα σοκ το οποίο έπρεπε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και να συνέλθουμε γρήγορα. Ειδικά οι πρώτες μέρες ήταν πρωτόγνωρες, αλλά ευτυχώς επειδή περάσαμε, σχετικά πρόσφατα, την οικονομική κρίση του 2013, ήμασταν αρκετά πιο ώριμοι για να διαχειριστούμε ωφέλιμα την κατάσταση και να αντεπεξέλθουμε, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης. Η υποχρεωτική αναστολή των εργασιών λόγω της πανδημίας επέφερε σημαντική καθυστέρηση στην αποπεράτωση κατασκευαστικών έργων υψηλού κόστους και ποιότητας του ομίλου μας, σε μια κομβική περίοδο για την ανάπτυξη της Λάρνακας, όμως με την άρση των μέτρων συνεχίζουμε εντατικά για την ολοκλήρωση τους. Παρόλα αυτά, τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών, με κύριο μέλημα την υγεία των εργαζομένων και συνεργατών του ομίλου μας, εξελίξαμε τις οργανωτικές δομές μας και συνεργαστήκαμε με ασφάλεια μέσω της τεχνολογίας για να επιταχύνουμε παραγωγικά την ανάκαμψη.
Οι σοβαρές επιπτώσεις και το σημαντικό πλήγμα στην οικονομία κατά την κρίση ανέδειξαν και νέες δυναμικές που μπορούν να θέσουν την Κύπρο σε ρυθμούς ισχυρής ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας.  Στον τομέα των ακινήτων διαφαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα θετικές ενδείξεις και μέσα από την πολυετή εμπειρία μας μπορούμε να δημιουργήσουμε και το απαιτούμενο ενδιαφέρον στην αγορά με τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης, προσφέροντας το κατάλληλο προϊόν υψηλής απόδοσης που επιζητεί ο πελάτης. 

Βλέπετε δηλαδή ότι επιστρέφει η ζήτηση στον τομέα των ακινήτων;

Σταδιακά παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον στον τομέα των ακινήτων, το οποίο είναι πρωτόγνωρο για μένα. Όντας 30 χρόνια στον τομέα βλέπουμε σήμερα για πρώτη φόρα να υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για μετανάστευση και πραγματική μεταφορά της μόνιμης κατοικίας στην Κύπρο από ξένους – για migration και όχι για immigration. Η πανδημία του κορωνοϊού υπήρξε αφορμή για να αναδειχθούν διάφορα κοινωνικά ζητήματα σε άλλες χώρες και έτσι πλέον υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Ρωσία, Νότια Αφρική ακόμα και από τη μακρινή Κίνα για να εγκατασταθούν μόνιμα στην Κύπρο, καθώς οι σύγχρονες τάσεις αναζήτησης μόνιμης κατοικίας θέτουν ως κύριο ζητούμενο την αγορά ακινήτου σε περιβάλλον που να διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής. Για την ανάδειξη της Κύπρου ως ασφαλή προορισμό διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ο καταλυτικός τρόπος διαχείρισης της κρίσης με τον οποίο έδρασε, έμπρακτα και έγκαιρα, η κυπριακή κυβέρνηση, με την στήριξη στις πλείστες των περιπτώσεων από τα κόμματα μας. Ως αποτέλεσμα έχει μετουσιωθεί σε κινητήριο δύναμη αυτό το επίτευγμα το οποίο θα δώσει πραγματική ώθηση στην οικονομία του τόπου. 

Στον τομέα των ακινήτων και συγκεκριμένα σ’ ότι αφορά τη διαδικασία πωλήσεων, μπορεί η τεχνολογία να αντικαταστήσει τον παραδοσιακό τρόπο;

Σήμερα ένας αγοραστής μπορεί να δει από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά το ακίνητο που τον ενδιαφέρει βήμα προς βήμα, μόνο μέσω μίας κάμερας.  
Η αναζήτηση νέων τρόπων επικοινωνίας και ευκαιριών ανάπτυξης μας οδήγησε στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών που εστιάζονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρίας και στην επιχειρησιακή αριστεία, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουμε αναπτύξει ώστε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί μέσα σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον που να ενισχύει την παραγωγικότητα και να επενδύει στην ποιότητα και στην ταχεία καινοτομία.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν επωφελής και για την πλευρά του αγοραστή. Με την τεχνολογία εξοικονομείται χρόνος και χρήμα, λόγω της αμεσότητας και της ταχύτητας που προσφέρει η τεχνολογία. Το τελευταίο διάστημα κάναμε διαδικτυακές παρουσιάσεις σε δυνητικούς αγοραστές και μάλιστα, στην τελευταία είχαμε 100 συμμετέχοντες. Η διενέργεια μίας αντίστοιχης έκθεσης στο εξωτερικό, θα στοίχιζε περίπου 150-200 χιλιάδες ευρώ, ενώ διαδικτυακά το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο και έτσι τα ποσά αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

Πόσο έτοιμους σας βρήκε η πρωτοφανής κρίση; Αν σας ζητούσαμε να τη συγκρίνετε με την κρίση του 2013 τι θα λέγατε;

Σίγουρα ήταν μία κρίση που μας βρήκε κι εμάς όπως και όλο τον πλανήτη απροετοίμαστους, αλλά όχι όσο η κατάσταση που δημιουργήθηκε το 2013. Μπορεί η κρίση τώρα να είναι πολύ βαθύτερη, αλλά η ανάκαμψη θα είναι πολύ ταχύτερη. Η συγκεκριμένη κατάσταση μας δίδαξε ότι πάντα χρειαζόμαστε Σχέδιο Β’ και παράλληλα ανέδειξε τη σημασία των στρατηγικών συνεργασιών. Η Κύπρος πρέπει να καταστεί ένας πυλώνας ποιότητας που να προσφέρει στο σύνολο της ένα προϊόν υψηλού επιπέδου. Τώρα, σε ότι αφορά τη σύγκριση με το 2013, υπάρχει ένα συμπέρασμα που είναι αδιαμφισβήτητο, αυτή τη φορά η κρίση δεν είναι κυπριακή, είναι παγκόσμια και αφορά όλο τον πλανήτη. Αυτό κάνει την κατάσταση πολύπλοκη, εξαιρετικά απαιτητική αλλά ταυτόχρονα είναι και μια πρόκληση για επιτυχία.   

Το άνοιγμα των αεροδρομίων θα βοηθήσει; Θα φέρει τους αγοραστές;

Σε πρώτο στάδιο το άνοιγμα των αεροδρομίων θα βοηθήσει εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Όσον αφορά την αγορά, υπάρχουν δύο κατηγορίες αγοραστών. Είναι αυτοί που αγοράζουν για επένδυση, είτε για να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα, είτε για να έχουν απόδοση επένδυσής, ενώ υπάρχουν και αυτοί που αγοράζουν για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που θα έρθουν Κύπρο και αυτούς περιμένουμε όταν ανοίξουν τα αεροδρόμια. Στον θέμα των επενδύσεων κάναμε πωλήσεις εξ’ αποστάσεως κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού και θα συνεχίσουμε να κάνουμε με αυτόν τον τρόπο. 

Όλοι πλέον συζητούν για να φέρουμε ξανά τους ξένους επενδυτές. Με την κατάσταση να είναι διαφορετική από το 2013, τα λεγόμενα distressed assets να είναι λιγότερα, θεωρείτε πως μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

Πιστεύετε πως σήμερα δεν υπάρχουν distressed assets; Υπάρχουν πάρα πολλά, αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. Δεν λύσαμε τα προβλήματα του 2013. Πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε αυτούς τους επενδυτές. Αν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας πρέπει να δούμε ότι έχουμε ακόμα πολλά προβλήματα. Γιατί οι τράπεζες πώλησαν δάνεια με πολύ μεγάλες εκπτώσεις; Επειδή είχαν σημαντικά προβλήματα. Μπορεί οι τράπεζες να έκαναν πρόοδο και να έχουν πλέον σημαντική ρευστότητα, αλλά ακόμα κουβαλούν παλιά προβλήματα. Το ίδιο ισχύει και για όλους σχεδόν τους κλάδους του ιδιωτικού τομέα. Από μόνοι μας δεν μπορούμε να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Είμαστε πολύ μικροί. Ας δούμε το παράδειγμα της Σιγκαπούρης: μία χώρα 12 φορές μικρότερη από την Κύπρο, αλλά έξι φορές μεγαλύτερη σε πληθυσμό που δέχεται έξι φορές περισσότερο τουρισμό. Αντίστοιχα παραδείγματα, το Χονγκ Κονγκ, το Ντουμπάι, το Άμπου Ντάμπι και άλλοι προορισμοί. Όλες αυτές οι χώρες επένδυσαν στις οικονομίες κλίμακας και στις συνέργειες που δημιουργούν. Είμαστε τόσο μικρή χώρα που η μόνη λύση που έχουμε είναι να ακολουθήσουμε τις διεθνείς τάσεις, έστω κι αν κάποιες καταστάσεις δεν μας αρέσουν.

Τι πρέπει να γίνει για να μετατραπεί η Κύπρος σε μία Σιγκαπούρη της Μεσογείου, όπως ακούμε συχνά να λέγεται;

Θα μπορούσα να απαντήσω με τρεις λέξεις: Όραμα, Όραμα και Όραμα. Αναλύοντας περισσότερο την προσέγγιση μου θα τη συνόψιζα στα ακόλουθα: Θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός, στόχος ξεκάθαρος, στον οποίο να επικεντρωθούν τόσο οι εκάστοτε κυβερνήσεις όσο και τα πολιτικά κόμματα έτσι ώστε με νομοθεσίες και οργάνωση να ενισχύσουν με κάθε τρόπο και να προστατεύσουν τις διαδικασίες για ανάπτυξη αλλά και λειτουργία της οικονομίας. Δεν αρκεί ένας οραματιστής Πρόεδρος σε αυτήν την πορεία, ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει στην  προστασία, υλοποίηση αλλά και την περαιτέρω εξέλιξη αυτού του οράματος. Ο κάθε πολίτης, ο κόσμος, μπορεί να πιστέψει και να συμβάλει στην προσπάθεια που θα του εξασφαλίσει αυτό που ψάχνει, αυτό που ζητά, καλύτερη ποιότητα ζωής και προοπτική για το δικό του μέλλον αλλά και το μέλλον των παιδιών του.
Εξαιρετικά καίριο ζήτημα είναι και η αεροπορική συνδεσιμότητα της χώρας. Χρειάζεται να έχουμε πτήσεις που να συνδέουν την Κύπρο με ολόκληρο τον κόσμο, όπως έκαναν οι προορισμοί των χωρών που προαναφέραμε. Χρειάζονται κίνητρα, φορολογικά και μη, για να προσελκύσουμε εταιρείες και διεθνή brands στο νησί. Μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν είχαμε ούτε ένα branded ξενοδοχείο στη χώρα, ούτε μία μεγάλη γνωστή τράπεζα του εξωτερικού. Όταν διεκδικούσαμε να εξασφαλίσουμε την ιδιοκτησία της Radisson στην Κύπρο, μας έλεγαν πως το κόστος είναι μεγάλο. Όμως στο τέλος της ημέρας δεν είναι θέμα τιμής, αλλά να αναβαθμιστεί το επίπεδο υπηρεσιών και ο τρόπος λειτουργίας μας ως χώρα, ώστε να ανταποκρινόμαστε επαρκώς στα διεθνή πρότυπα. 

Για να επιτευχθούν τα όσα λέτε, τι ενέργειες πρέπει να γίνουν;

Κατά την άποψη μου πρέπει να προσελκύσουμε στην Κύπρο ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ποιοτικών μόνιμων κατοίκων. Να γίνουν οι αυστηροί έλεγχοι που πρέπει να γίνουν, αλλά την ίδια ώρα, να βοηθήσουμε και να δώσουμε ισχυρά κίνητρα για να πείσουμε, κυρίως ξένους με υψηλό βιοτικό επίπεδο να εγκατασταθούν μόνιμα στην Κύπρο. 
Παρακολουθούμε τις ανερχόμενες τάσεις παγκοσμίως για την αγορά ακινήτων, όπου έχουν υιοθετηθεί βέλτιστες διεθνείς πρακτικές από τις οποίες μπορούμε να παραδειγματιστούμε και να τις προσαρμόζουμε στα δικά μας δεδομένα. Ακόμα και η Κίνα που για πολλά χρόνια είχε κατηγορηθεί ότι αντέγραφε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, σήμερα έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ανταγωνισμού που την αντιγράφουν άλλες χώρες. Χρειάζεται η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είμαστε όλοι μέρος της ίδιας κοινωνίας και της ίδιας οικονομίας και ήρθε η ώρα να δουλέψουμε από κοινού για να πάμε όλοι μπροστά. 
Αν πάρουμε ως παράδειγμα τον τουριστικό τομέα, δεν αρκούν μόνοι οι αριθμοί, γιατί χρειαζόμαστε και τον ποιοτικό τουρισμό. Και ποιοτικός τουρίστας δεν είναι μόνο αυτός που ενισχύει την οικονομία, αλλά και αυτός που θα μεταφέρει στον τόπο μας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δικής του τοπικής ιδιοσυγκρασίας και κουλτούρας. Πανηγυρίζαμε για τα 4 εκατ. τουρίστες που επισκέφθηκαν πέρσι την Κύπρο, ενώ την ίδια περίοδο η Κρήτη κατόρθωσε να προσελκύσει περισσότερα από 3 εκατ. επισκέπτες. Με ικανοποιεί ιδιαίτερα που το Υφυπουργείο Τουρισμού αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα και έχει θέσει ως στόχο την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, ολοκληρωμένης τουριστικής πολιτικής. Σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και με όραμα για το μέλλον θα εργαστούμε από κοινού για το καλό του τόπου, καθώς υπάρχουν και σημαντικές υποδομές στην Κύπρο που πρέπει να τις αξιοποιήσουμε. 

Οι ξένες επενδύσεις μας έσωσαν όλους

Ακούμε συνεχώς ότι γίνονται προσπάθειες για διευκόλυνση των επενδυτών, για να μην υπάρχει η λεγόμενη red tape. Εσείς από την εμπειρία με δικούς σας πελάτες, θεωρείτε πως είναι κάτι που έχουμε επιτύχει; 

Πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα που δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε επιλύσει απόλυτα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αποκλείουμε και τους επενδυτές οι οποίοι έντιμα και χωρίς σκιές επιδεικνύουν ενδιαφέρον για να επενδύσουν στη χώρα μας. Το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους διασφαλίζοντας την αξιοπιστία στις συναλλαγές με τους ενδιαφερομένους επενδυτές, σε πλήρη συνάρτηση με τις υποδείξεις της Ευρώπης.
Θα πρέπει να αντιληφθούμε πως ανάλογα επενδυτικά προγράμματα εφαρμόζουν οι χώρες ανά τον κόσμο και έτσι δεν  είναι μόνο τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης που έσωσε, αλλά έσωσε και τις τράπεζες της χώρας, καθώς με τα έσοδα των πωλήσεων έγινε κατορθωτό να αποπληρωθούν σημαντικές οφειλές και παράλληλα δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θεωρώ πως επιβάλλεται με κάθε νόμιμο τρόπο να υπάρξουν διευκολύνσεις στις διαδικασίες των επενδύσεων καθώς δεν γίνονται μόνο για οικονομικούς λόγους, αφού πολύ εύκολα θα μπορούσαν να επενδύσουν σε κάποια άλλη χώρα ενδεχομένως και με καλύτερες αποδόσεις, όμως επιλέγουν την Κύπρο επειδή αναπτύσσουν στενούς δεσμούς με τη χώρα, όπως πελάτης μας ο οποίος ήρθε αρχικά στην Κύπρο για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και σήμερα έχει επενδύσει στην κυπριακή οικονομία περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ.

Είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία για αναθεώρηση του επενδυτικού προγράμματος. Εσείς ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε γενικότερα σε σχέση με το πρόγραμμα; 

Η αναθεώρηση του επενδυτικού προγράμματος με την αυστηροποίηση των κανονισμών ευελπιστούμε ότι θα σταματήσει την παραφιλολογία «όλοι είναι ένοχοι μέχρι να αποδειχθούν αθώοι».  Αυτή η φιλοσοφία εκθέτει εμάς τους ίδιους στο τέλος της ημέρας και πλήττει την επόμενη γενιά, γιατί εμείς σύντομα θα παραδώσουμε τη σκυτάλη. Απευθύνω έκκληση προς όλο τον πολιτικό κόσμο, να δουν το γενικότερο συμφέρον του τόπου, ώστε με αυστηρούς και διαφανείς ελέγχους να αποφευχθούν καταστάσεις που να εκθέτουν διεθνώς τη χώρα. Στο τέλος της ημέρας, το ζήτημα δεν είναι  να κάνουν κέρδος οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης ή οι όποιοι μέτοχοι των εταιρειών, αλλά το διακύβευμα είναι καθολικό. Στη δική μας περίπτωση, περίπου 2.000 εργαζόμενοι, άμεσα ή έμμεσα, ευελπιστούν ότι ο Όμιλος θα τα πάει καλά για να έχουν και αυτοί όσα χρειάζεται να προσφέρουν στις οικογένειές τους. Αν δεν κινηθεί η οικονομία, ποιος θα τους παρέχει τα απαραίτητα; Ούτε το κράτος μπορεί, ούτε τα κόμματα. 

Είναι πλέον η ώρα της Λάρνακας

Κεφάλαιο, Λάρνακα. Είναι τελικά ο «φτωχός συγγενής»;

Διαχρονικά η Λάρνακα ήταν ο «φτωχός συγγενής», αλλά πλέον έχει μπει σε τροχιά μεγάλης ανάπτυξης. Σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλά έργα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε εξέλιξη και η προοπτική πλέον είναι απίστευτη. Εμείς πιστέψαμε στην Λάρνακα. Εδώ και 25 χρόνια δημιουργούμε σ’ αυτή την πόλη. Νιώθω χαρά, ενθουσιασμό και υπερηφάνεια γιατί ο Όμιλος μας αποτελεί μια από τους σημαντικές κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης της.
Η Λάρνακα είναι παρθένα περιοχή με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Οι τιμές των ακινήτων και όχι μόνο, είναι value for money, αφού κυμαίνονται σε προσιτά επίπεδα. Προσφέρει επίσης ποιότητα ζωής γιατί αναπτύσσεται σταδιακά και με προγραμματισμό, χωρίς την κυκλοφοριακή συμφόρηση που υπάρχει σε άλλες πόλεις, καθώς έγιναν σωστές υποδομές και κυκλοφοριακά έργα. Κάνω έκκληση στην Κυβέρνηση να παρέχει διευκολύνσεις σε όσους επενδύουν δισεκατομμύρια στην πόλη. Αναφέρομαι στο έργο της μαρίνας και του λιμανιού, έστω κι αν στο κομμάτι της ανάπτυξης γης είναι ανταγωνιστές μας. Θεωρώ πως όλοι έχουμε κοινή ευθύνη και κοινό όφελος στην ανάπτυξη της Λάρνακας, όταν λειτουργούν σωστά η αγορά και οι διαδικασίες. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε σ’ αυτόν τον τόπο, ότι αν πάει καλά ο δίπλα μας, θα πάμε καλά κι εμείς. Αν ο ανταγωνιστής επιχειρηματίας ανάπτυξης γης κτίζει καλά, θα αναγκαστώ και εγώ να κτίσω καλύτερα.

Δεν έχουμε την πίεση του δανεισμού 

Επιχειρηματικά η Quality, έκανε μεγάλα ανοίγματα τα τελευταία χρόνια. Πόσο σας έχει επηρεάσει αυτή η απροσδόκητη κρίση;

Σίγουρα μας επηρέασε, όπως όλους. Δουλεύουμε όλοι αμέτρητες ώρες για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Έχοντας και την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, θεωρώ ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε πλήρως στις απαιτήσεις. Ως όμιλος, έχουμε το πλεονέκτημα πως τα περισσότερα μας έργα δεν έχουν δανεισμούς. Ευτυχώς ξένοι επενδυτές μας εμπιστεύθηκαν και είναι διατεθειμένοι να βάλουν και τα υπολειπόμενα κεφάλαια για ολοκλήρωσή τους. Η δική μας φιλοσοφία είναι ότι για να ξεκινήσουμε ένα έργο, πρέπει να διαθέτουμε και τα κεφάλαια για να το ολοκληρώσουμε. Αυτός ήταν και ο κύριος παράγοντας που δημιούργησε και την προηγούμενη κρίση στα ακίνητα, όταν πολλοί ξένοι αγοραστές απέκτησαν ακίνητα στα χαρτιά, τα οποία δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Επίσης, έχουμε σχεδιάσει και τροχιοδρομήσει ακόμα μία σημαντική επενδυτική πρόταση η οποία θα προσελκύσει χιλιάδες ξένους επενδυτές στο νησί, την οποία θα ανακοινώσουμε προσεχώς, όμως να μου επιτρέψετε στο παρόν στάδιο να μην αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες. Η Quality Group έχει εξελιχθεί από μια κατασκευαστική εταιρεία σε έναν Όμιλο που δραστηριοποιείται στους πιο βασικούς τομείς της οικονομίας (κατασκευαστικό τομέα, φιλοξενία – τουρισμός, εκπαίδευση και υγεία). Έχοντας ένα χαρτοφυλάκιο πέραν των 7.000 ακινήτων και με σημαντικό αριθμό έργων υπό εξέλιξη, επιλέγουμε πάντα να επενδύσουμε σε νέους ανθρώπους. Η δυναμική που δημιούργησε ο Όμιλος, μας επέτρεψε να συστήσουμε στην πόλη της Λάρνακας τον τεράστιο ξενοδοχειακό κολοσσό Radisson Hotel Group με τρία έργα, μεταξύ των οποίων το Radisson Blu Hotel Larnaca και το Radisson Beach Resort. 
Παράλληλα, ο Όμιλος προχώρησε σε συμφωνίες με άλλους δύο ξενοδοχειακούς κολοσσούς, την Best Western με το πρώτο Executive Residency Zenon και το πρώτο Premier Residency στην Κύπρο, αλλά και την InterContinental Hotels Group με το Hotel Indigo®, το οποίο αναμένουμε να λειτουργήσει εντός Ιουνίου! Έχουμε επίσης επενδύσει στον τομέα της υγείας, με το νοσοκομείο Τίμιος Σταυρός για το οποίο έχουμε σημαντικά σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης.

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε;

Να μου επιτρέψετε να εκφράσω κάποιες σκέψεις για τις οποίες νοιώθω πολύ έντονα. Αυτή η κρίση μας απέδειξε πολύ απλά πράγματα τα οποία συνοψίζω ως ακολούθως: 
-Ότι έχουμε σπουδαίους επιστήμονες και εμείς τελικά. Η ανάδειξη αυτών μέσω κρίσης ήταν απίστευτη και μόνο περηφάνια μας δίνει σαν λαός. 
-Ότι έχουμε ηγεσία πού μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση. Η όλη συνεργασία Προέδρου, Υπουργών, Υπηρεσιακών και η στήριξη στις πλείστες των περιπτώσεων από τα κόμματα μας έκανε περήφανους σαν λαό. 
-Ότι η χώρα μας είναι υπέροχη, έχει όλο το πακέτο που ζητά ο κόσμος για να ζήσει εδώ. Εμείς γνωρίζουμε αυτό το πακέτο. Ας το μάθουμε καλύτερα λοιπόν. 
-Ότι επιτέλους πρέπει να λύσουμε και τα ζητήματα στο τραπεζικό σύστημα. Ίσως να ήρθε η ώρα και του Κεντρικού Τραπεζίτη να πάρει τα πράγματα στα χέρια του γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομία.

Πηγή : Φιλελεύθερος

Send this to a friend