Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Παγκύπριες Εξετάσεις – Πολλαπλές Ενναλακτικές Επιλογές για σπουδές σε Κύπρο και Εξωτερικό
Παγκύπριες Εξετάσεις – Πολλαπλές Ενναλακτικές Επιλογές για σπουδές σε Κύπρο και Εξωτερικό

Παγκύπριες Εξετάσεις – Πολλαπλές Ενναλακτικές Επιλογές για σπουδές σε Κύπρο και Εξωτερικό

Όλοι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου καλούνται να ριχτούν στην μάχη των Παγκύπριων Εξετάσεων είτε έχουν ως στόχο την εισδοχή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, είτε επιθυμούν την απόκτηση Απολυτήριου.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν θέσει στόχους και αναμένουν τα αποτελέσματα για να δουν αν οι προσπάθειες τους απέφεραν καρπούς. Πρωταρχική έγνοια κάθε υποψήφιου αν τελικά θα περάσει η όχι στην πρώτη του επιλογή. Αντιθέτως, σκέφτονται ότι δεν θα ήθελαν σε καμιά περίπτωση να χαθεί η χρονιά τους.

Ωστόσο, οι ενναλακτικές που υπάρχουν σε μια τέτοια περίπτωση είναι άπειρες. Μια πρώτη σκέψη, θα ήταν η φοίτηση σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Για ορισμένες χώρες ίσως είναι αργά, αφού αρκετές χώρες έχουν ορισμένες προθεσμίες που δέχονται αιτήσεις από Ευρωπαίους Φοιτητές. Παρόλα αυτά, υπάρχουν χώρες οι οποίες μπορεί ο μαθητής να διεκδικήσει θέση μετά τις Παγκύπριες και αυτές είναι αρκετές. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα η οποία δέχεται αιτήσεις κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Μια άλλη εξίσου σημαντική και βοηθητική λύση για να μην χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά για ορισμένους μαθητές, είναι η εγγραφή και φοίτηση σε προγράμματα Foundation που μπορούν να διεξαχθούν είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό και έχουν διάρκεια ένα χρόνο. Σε ένα πρόγραμμα foundation γίνεται ορθή προετοιμασία με βασικές γνώσεις για εισδοχή στις προπτυχιακές σπουδές. Ο μαθητής έρχεται αντιμέτωπος με προγράμματα σπουδών και θέματα που πραγματικά τον ενδιαφέρουν. Μέσα από αυτά τα προγράμματα ανακαλύπτονται οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του καθενός, και η ένταξη των υποψήφιών στα Πανεπιστήμια γίνεται πιο ομαλά.

Ομοίως, οι αιτήσεις παραμένουν ανοικτές κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και σε άλλες χώρες. Πιο συγκεκριμένα η Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία και Γερμανία δίνουν την δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους να κάνουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τον Αύγουστο.

Ολοκληρώνοντας, μια τελευταία επιλογή είναι να σπουδάσει κάποιος σε ένα από τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια που υπάρχουν στην Κύπρο, και το επίπεδο τους είναι εξαιρετικό.

Έλενα Κουμενή,  MSc, GCDF, BA Career Counsellor

 

Send this to a friend