Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Fig Tree Bay: Θλιβερές εικόνες στο παραένα της τουριστικής σεζόν
Fig Tree Bay: Θλιβερές εικόνες στο παραένα της τουριστικής σεζόν

Fig Tree Bay: Θλιβερές εικόνες στο παραένα της τουριστικής σεζόν

Η άμμος έφυγε και τα βράχια αναδύθηκαν στην ακτογραμμή, παρουσιάζοντας ένα θλιβερό θέαμα στην παραλία «Fig Tree Bay», μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Την ώρα που χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες ετοιμάζονται να την επισκεφθούν για τα καλοκαιρινά τους μπάνια, οι εικόνες από την παραλία μαρτυρούν ότι για ακόμη μια χρονιά το πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί παραμένει ανεπίλυτο.

Το πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους και κατά κύριο λόγο η μετατόπιση της άμμου είναι ανθρωπογενής, λόγω της επέμβασης που σημειώθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της παραλίας, επεσήμανε η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΑΚΤΗΣ», Ξένια Λoϊζίδου, μιλώντας στο Philenews. Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, η αυθαίρετη κατασκευή από τον δήμο Παραλιμνίου ενός κάθετου προβόλου από φυσικούς ογκόλιθους, μήκους περίπου 30 μέτρων, στον θαλάσσιο χώρο του Fig Tree, έχει επιτείνει το σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης της παραλίας. Οι αρμόδιες Αρχές πάντως, ενώ αναγνωρίζουν το πρόβλημα, φαίνεται να μην προβαίνουν σε μέτρα για οριστική επίλυσή του.


H κ. Λοιζίδου υποστήριξε ότι είναι άκρως απαραίτητη η διενέργεια υδροδυναμικής μελέτης για να διαπιστωθεί το πώς λειτουργεί επί του παρόντος το οικοσύστημα και προκειμένου να ελεγχθούν εναλλακτικές επιλογές, με βάση το σωστό υδροδυναμικό μοντέλο και να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα προς αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η πρακτική που ακολουθείτο τα προηγούμενα χρόνια ήταν να κατεβαίνουν μπουλντόζες στις παραλίες, αλλά και αγωγός άντλησης άμμου από τη θάλασσα, με σκοπό τη διαμόρφωση της παραλίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος, μέσω σωλήνα-ρουφήχτρας, που μεταφέρει άμμο από κάποιο βάθος της θάλασσας προς τις παραλίες του Πρωταρά γινόταν αυθαίρετα δίχως να έχουν προηγηθεί μελέτες ειδικών.

Λουόμενοι πάντως που επιλέγουν τη συγκεκριμένη παραλία για μπάνιο, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και τις ανησυχίες τους, για την εικόνα που παρουσιάζει η παραλία και αναμένουν τις κατάλληλες ενέργειες από τις αρμόδιες Αρχές.

Πηγή: philenews

Send this to a friend