Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Κλείδωσαν» τα νέα πρόστιμα – Ξεχάστε το εξώδικο των €85
«Κλείδωσαν» τα νέα πρόστιμα – Ξεχάστε το εξώδικο των €85

«Κλείδωσαν» τα νέα πρόστιμα – Ξεχάστε το εξώδικο των €85


Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάζει ένας οδηγός που παρανομεί στους δρόμους. Τα εξώδικα των €85 θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν και έρχονται πιο τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν τα €300. Όποιος είχε το κακό συνήθειο να οδηγεί με το κινητό στο χέρι ή χωρίς ζώνη ή κράνος, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί, αφού τα εξώδικα για πρώτη παράβαση πάνε στα €150 και μετά διπλασιάζονται. 

Η Επιτροπή Μεταφορών κλείδωσε τις νέες αυξήσεις που έρχονται περί τα τέλη Ιουνίου. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Προκοπίου, την ερχόμενη εβδομάδα θα τοποθετηθούν οι βουλευτές επί των εφτά νομοσχεδίων και στη συνέχεια εντός 15 ημερών το σύνολο των βουλευτών θα μπορεί να υποβάλει τροπολογίες. Ακολούθως το πακέτο μέτρων θα πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα πρόστιμα:

Για μη χρήση ζώνης κατά την οδήγηση, το πρόστιμο αναμένεται να αυξηθεί από τα €85 στα €150 και στη συνέχεια στα €300 για την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών χρόνων, ενώ για τη μη χρήση κράνους το εξώδικο πρόστιμο αναμένεται να αυξηθεί από τα €85 που είναι σήμερα στα €200 και στη συνέχεια στα €300 για την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά.

Επίσης, το εξώδικο πρόστιμο για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αναμένεται να αυξηθεί από €85 που είναι το υφιστάμενο στα €150 και για την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά στα €300 σε διάστημα τριών χρόνων, ενώ για παραβίαση φωτεινών σηματοδοτών το πρόστιμο αυξάνεται από τα €85 που είναι σήμερα στα €300.

Όσον αφορά τη στάθμευση σε χώρους αναπήρων, το πρόστιμο αυξάνεται από €85 που είναι το υφιστάμενο πρόστιμο, στα €300.

Σε στάθμευση πάνω σε κίτρινη γραμμή από €65 που είναι το υφιστάμενο εξώδικο πρόστιμο, αναμένεται να αυξηθεί στα €100, ενώ για προσπέρασμα σε διάβαση πεζών από €65 που είναι το υφιστάμενο, αναμένεται να αυξηθεί στα €200.

Επίσης, για την παραβίαση του ορίου ταχύτητας οι αυξήσεις που έρχονται είναι:

– Για παραβίαση του ορίου ταχύτητας μέχρι 30% από ένα ευρώ το χιλιόμετρο που ισχύει σήμερα πάει στα δύο.
– Για παραβίαση του ορίου μέχρι 50% πάει στα τρία ευρώ το χιλιόμετρο αντί δύο. 
– Για παραβίαση μέχρι 75% του ορίου, το πρόστιμο είναι πέντε ευρώ το χιλιόμετρο. 
– Για πάνω από 75% παράβαση, τότε ο οδηγός οδηγείται στο δικαστήριο που μπορεί να του επιβάλει ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια ή πρόστιμο μέχρι €6.000, ή και τις δύο ποινές μαζί.

Για την αλκοόλη, τα πράγματα διαφοροποιούνται ως εξής:

– Για παράβαση του ορίου από 23mg μέχρι 35mg το εξώδικο από €100 γίνεται €125.
– Από 36mg μέχρι 55mg το πρόστιμο από €200 γίνεται €250.
– Από 56mg μέχρι 70mg το πρόστιμο από €300 γίνεται €500.

Τώρα, αν κάποιος οδηγά μηχανοκίνητο όχημα υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, τότε θα τιμωρείται μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση ή και €10.000 πρόστιμο ή και τις δύο ποινές μαζί. Στην περίπτωση που υπάρχει κοκτέιλ παρανομίας, δηλαδή συνδυασμός ταχύτητας και αλκοόλ, ή ταχύτητας και ναρκωτικών ή και τα τρία μαζί, τότε οι ποινές διπλασιάζονται και οι παραβάτες θα τιμωρούνται από το δικαστήριο (δεν θα υπάρχει εξώδικο) μέχρι τέσσερα χρόνια φυλάκιση ή €15.000 πρόστιμο ή και τις δύο ποινές.

Ακόμα, σε περίπτωση που κάποιος οδηγεί αλόγιστα και επικίνδυνα, τότε θα τιμωρείται μέχρι δύο χρόνια φυλάκιση ή €6.000 πρόστιμο. Επίσης, θα στερείται της άδειας οδήγησης για δυο μήνες, αν οδηγεί επικίνδυνα και βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ.
Αν κάποιος οδηγεί χωρίς πιστοποιητικό ασφάλειας, τότε θα τιμωρείται με εξώδικο €200 και 3-6 βαθμούς ποινής.

Η οδήγηση οχήματος χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας (ΜΟΤ) το πρόστιμο γίνεται εξώδικο €300 για τους επαγγελματίες οδηγούς και €150 για τους οδηγούς ιδιωτικών οχημάτων.

Για πρόκληση θανατηφόρου δυστυχήματος εξ υπαιτιότητας του οδηγού, από 4 χρόνια φυλάκιση γίνεται μέχρι 10 και πρόστιμο μέχρι €30.000. Η ίδια ποινή προβλέπεται και για το αδίκημα της εγκατάλειψης σκηνής δυστυχήματος. 

Η Βουλή θα ψηφίσει επίσης τροπολογία σύμφωνα με την οποία όποιος οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ, να δικαιούται η Αστυνομία να κατακρατήσει το όχημα. Επίσης, αν ένα όχημα είναι εγκαταλελειμμένο σε αυτοκινητόδρομο, ή είναι σταθμευμένο σε χώρο που εμποδίζει, τότε η Αστυνομία έχει το δικαίωμα να το μετακινήσει και ο ιδιοκτήτης εκτός από το εξώδικο, θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει και τα έξοδα μεταφοράς και φύλαξης πριν το παραλάβει.

Παραβίαση ορίου ταχύτητας 

Μέχρι 30% άνω του ορίου: €2/χλμ
30%-50% άνω του ορίου: €3/χλμ
50%-75% άνω του ορίου: €5/χλμ
75% του ορίου και άνω: δύο χρόνια φυλάκιση, ή €6.000, ή και τις δύο ποινές.

Οδήγημα υπό επήρεια αλκοόλ

Από 23mg μέχρι 35mg: €125
Από 36mg μέχρι 55mg: €250.
Από 56mg μέχρι 70mg: €500.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Send this to a friend