Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στα σκαριά το Πάρκο «Σαλίνα» στις πρώην κατοικίες Αστυνομικού Διευθυντή και Έπαρχου στη Λάρνακα
Στα σκαριά το Πάρκο «Σαλίνα» στις πρώην κατοικίες Αστυνομικού Διευθυντή και Έπαρχου στη Λάρνακα

Στα σκαριά το Πάρκο «Σαλίνα» στις πρώην κατοικίες Αστυνομικού Διευθυντή και Έπαρχου στη Λάρνακα

Δύο μεγάλα πάρκα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στον δεύτερο κύκλο ωρίμανσης έργων που ετοίμασε ο Δήμος Λάρνακας για άντληση κονδυλίων από την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.

Πρόκειται για το Παττίχειο Πάρκο και το Πάρκο «Σαλίνα», το οποίο προγραμματίζεται να δημιουργηθεί στο χώρο των πρώην κατοικιών του Επάρχου και του Αστυνομικού Διευθυντή Λάρνακας (απέναντι από την παλιά παγομηχανή).

Μέσα από αυτό τον σχεδιασμό, η ευρύτερη περιοχή Φανερωμένης και Δροσιάς θα αποκτήσει δύο καινούργια πάρκα, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, εξοπλισμένα με υποδομές για ποιοτική χαλάρωση, γυμναστική και με παιδότοπους.

Όπως πληροφορούμαστε, από το σύνολο των δέκα νέων έργων υποδομής που ξεκίνησε να ωριμάζει ο Δήμος Λάρνακας προκειμένου να προταθούν για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (μεταξύ αυτών είναι οι βελτιώσεις στις Φοινικούδες και η αναδιαμόρφωση των πλατειών Ακρόπολης και Αλκής), το Παττίχειο Πάρκο βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Τα σχέδια προβλέπουν αναβάθμιση του πάρκου γύρω από το ομώνυμο αμφιθέατρο με δημιουργία παιδότοπου, ενίσχυση του πρασίνου, δημιουργία αναψυκτήριου, βελτίωση των πεζόδρομων και τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής.

Εξάλλου, στις 9 περασμένου Ιανουαρίου ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνωσε την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για ετοιμασία των σχεδίων όσον αφορά τη μετατροπή του ευρύτερου χώρου όπου βρίσκονται οι δύο πρώην κατοικίες του Επάρχου και του Αστυνομικού Διευθυντή, στην περιοχή Δροσιάς, σε δημοτικό πάρκο με την ονομασία «Σαλίνα».

Ο στρατηγικός σχεδιασμός στη βάση του οποίου καλεί τους αρχιτέκτονες να κινηθούν ο Δήμος Λάρνακας περιλαμβάνει χώρους ενεργητικής και παθητικής ψυχαγωγίας, υποδομές υγιούς ανάπτυξης και αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος, βελτίωση και προβολή του χώρου μ’ εμπλουτισμό της υφιστάμενης φύτευσης, με κατάλληλη τοπιοτέχνηση και με την ένταξη σύγχρονων στοιχείων που να συνάδουν με τον χώρο.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, επίσης, διευρυμένη πρόσβαση και χρήση για ΑμΕΑ καθώς και συσχέτιση του χώρου με τη γύρω περιοχή μέχρι τον χώρο του δημοτικού κήπου. Περιλαμβάνει, ακόμα, δημιουργία οργανωμένου πάρκου για αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος καθώς και λειτουργική, αισθητική και ποιοτική βελτίωση του χώρου.

Στόχος του Δήμου Λάρνακας είναι να γίνει μια ουσιαστική ανάπλαση, ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε πνεύμονα πρασίνου και σημείο ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπαυσης και κοινωνικής συναναστροφής.

Κύρια επιδίωξη είναι το έργο αυτό να προσδώσει στην γύρω περιοχή και γενικά στο κέντρο της πόλης ένα χαρακτήρα που να ικανοποιεί τις προσδοκίες των  κατοίκων και των επισκεπτών.

Οι παλιές κατοικίες

Όσον αφορά την πρώην κατοικία του Αστυνομικού Διευθυντή, θα υποβληθεί σε ουσιαστική αναπαλαίωση, διότι έχει αφεθεί χωρίς συντήρηση για πολλά χρόνια και βρίσκεται σε κακή κτηριακή κατάσταση.

Το σπίτι αυτό είναι κρατική ιδιοκτησία που έχει παραχωρηθεί με μίσθωση στο Δήμο Λάρνακας και με την ολοκλήρωση της αναπαλαίωσης αναμένεται ότι θα προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για διάφορες χρήσεις στο δήμο.

Η πρώην κατοικία του Επάρχου έχει ήδη αναπαλαιωθεί και πλέον σχεδιάζεται η αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου, ώστε μαζί με την κατοικία του Αστυνομικού Διευθυντή να προκύψει ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου.

Πέραν των πιο πάνω, στα έργα προς ωρίμανση του Δήμου Λάρνακας συμπεριλαμβάνεται, επίσης, η δημιουργία πάρκων και άλλων χώρων συνάθροισης και ψυχαγωγίας στους προσφυγικούς συνοικισμούς με δημιουργία χώρων κοινωνικής, αθλητικής και πολιτιστικής συνάθροισης όπως γήπεδα, αμφιθέατρα και πάρκα.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend