Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο Δήμος Λάρνακας εισηγείται σειρά μέτρων στην αλυκή το ταχύτερο πριν να είναι αργά
Ο Δήμος Λάρνακας εισηγείται σειρά μέτρων στην αλυκή το ταχύτερο πριν να είναι αργά

Ο Δήμος Λάρνακας εισηγείται σειρά μέτρων στην αλυκή το ταχύτερο πριν να είναι αργά

Μετά την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία ετοιμάζει έκθεση εισηγήσεων για πυροπροστασία της περιοχής της αλυκής, και ο Δήμος Λάρνακας ετοίμασε τη δική του έκθεση με σειρά εισηγήσεων, την οποία απέστειλε προς τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος για έγκριση και υλοποίηση.

Οι εισηγήσεις αφορούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για βελτίωση της δυνατότητας πυρόσβεσης σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς στην περιοχή και αποφασίστηκαν έπειτα από επιτόπια επιθεώρηση του χώρου στην παρουσία λειτουργών του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Δήμου Λάρνακας, του Δασονομείου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, οι εισηγήσεις του δήμου προς το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι να διαπλατυνθεί άμεσα το μονοπάτι της φύσης, από την περιοχή του Παρατηρητηρίου Πουλιών μέχρι την κατοικημένη περιοχή της οδού Μίκη Θεοδωράκη, ώστε να διακινούνται τα μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η διαπλάτυνση του μονοπατιού προϋποθέτει την αποκοπή καλαμιών και ακακιών και την τοποθέτηση κατάλληλου υλικού επίστρωσης. Επιπρόσθετα, σε ορισμένα σημεία χρειάζεται να δημιουργηθούν και χώροι για επαναστροφή των πυροσβεστικών οχημάτων.

Ο Δήμος Λάρνακας ζητά, επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο ν’ αποκοπούν και ν’ απομακρυνθούν όλα τα καλάμια που περιβάλλουν την κατοικημένη περιοχή, ούτως ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για καταστροφή περιουσιών και απώλειας ανθρώπινων ζωών σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς. Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνεται και η καμένη έκταση στην οποία προτείνεται να φυτευτούν δένδρα που ευδοκιμούν στο περιβάλλον των αλυκών, ώστε να αποτραπεί η εκ νέου η ανάπτυξη των καλαμιών.

Ο Δήμος εισηγείται τη δημιουργία τεσσάρων κάθετων διαδρόμων προς το μονοπάτι της φύσης, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται τόσο από τα πυροσβεστικά οχήματα, όσο και από τα οχήματα του δήμου που προβαίνουν σε ψεκασμούς για καταπολέμηση κουνουπιών.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας, για την υλοποίηση των πιο πάνω εργασιών χρειάζεται να εξασφαλιστούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού όλη η προστατευόμενη περιοχή εμπίπτει στο δίκτυο Narura 2000.

«Ο Δήμος Λάρνακας βρίσκεται στη διάθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος προκειμένου στα πλαίσια των δυνατοτήτων του να προσφέρει οποιαδήποτε τεχνητή βοήθεια για την υλοποίηση των πιο πάνω εργασιών το ταχύτερο», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend