Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Τι θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος σήμερα για την οικονομία
Τι θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος σήμερα για την οικονομία

Τι θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος σήμερα για την οικονομία


Σε τρία επίπεδα κινούνται τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στο Plan b για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Θα συνδυάζουν επιδοτήσεις, κρατικές χορηγίες καθώς και άντληση κονδυλίων από ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πρόκειται για μέτρα που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Οκτώ μέρες μετά το ναυάγιο των κρατικών εγγυήσεων, στις 8 απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με διάγγελμά του θα απευθυνθεί στον λαό, για τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και της οικονομίας.

Μια ώρα νωρίτερα θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει το νέο πακέτο μέτρων. Πάντως, η κυβέρνηση μετά την τοξικότητα για τις κρατικές εγγυήσεις, αποφάσισε να αφήσει κλειστά τα χαρτιά της μέχρι απόψε για να μην υπάρξει νέος γύρος αντιπαράθεσης με τα κόμματα. Αρμόδια πηγή δήλωσε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να καθορίσει μαζί με τα κόμματα κοινή γραμμή, έτσι ώστε να μην περάσουν μέσα από συμπληγάδες τα νέα μέτρα.

Στο πακέτο μέτρων θα περιληφθεί απευθείας κρατική χορηγία προς τις επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους. Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως το μέτρο της κρατικής χορηγίας ενδεχομένως να διευρυνθεί και πέραν των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα αυξηθεί και το σχετικό κονδύλι. Υπενθυμίζεται πως στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, προβλέπετο η παραχώρηση κρατικής χορηγίας ύψους €100 εκατ. προς τις μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι εννέα εργαζόμενους καθώς και στους αυτοεργοδοτούμενους.

Παράλληλα στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και επιδότηση του επιτοκίου στα νέα δάνεια που θα λάβουν επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αναμένεται τα πρώτα χρόνια το κράτος να επιδοτεί περίπου το 75% των επιτοκίου  που θα φέρουν τα επιχειρηματικά δάνεια των επιχειρήσεων. Στο μεταξύ, με την πάροδο του χρόνου η κρατική επιδότηση του επιτοκίου θα μειώνεται. Σημειώνεται πως και για τις δύο ρυθμίσεις ενδεχομένως η κυβέρνηση να χρειαστεί το πράσινο φως της Βουλής για να μπορέσουν να υλοποιηθούν, λόγω κυρίως των επιπρόσθετων πιστώσεων που θα χρειαστούν.

Πάντως, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει σχέδια που προσφέρουν ευρωπαϊκοί θεσμοί, μέσω των οποίων θα εξασφαλίσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα χρηματοδότηση πέραν του €1δισ. Συγκεκριμένα, η χώρα μας μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση €256 εκατ. από το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων της ΕΤΕπ ύψους €25 δισ. Επιπλέον το Υπουργείο Οικονομικών πιθανόν να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες χρηματοδότησης ύψους €40 δισ. από την ΕΤΕπ και της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εξάλλου €400 εκατ. μπορεί να εξασφαλίσει η Κύπρος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και από την παροχή ειδικής πιστωτικής διευκόλυνσης για θέματα υγείας. Άλλα €35 εκατ. αναλογούν στη Δημοκρατία από την πρωτοβουλία SURE. Επίσης, η χώρα μας θα επωφεληθεί με δάνεια ύψους €160 εκατ. από την προσφυγή της ΕΕ σε δανεισμό από τις αγορές και στη συνέχεια χορήγηση των δανείων σε κράτη μέλη με χαμηλό κόστος δανεισμού. 

Πηγή : Φιλελεύθερος Ελευθερία Παϊζάνου   

Send this to a friend