Home ΛΑΡΝΑΚΑ Mε δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα ενισχύεται η αεροπυρόσβεση με έδρα τη Λάρνακα
Mε δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα ενισχύεται η αεροπυρόσβεση με έδρα τη Λάρνακα

Mε δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα ενισχύεται η αεροπυρόσβεση με έδρα τη Λάρνακα

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 παρέλαβε δύο μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου «Air Tractor», αμερικανικής κατασκευής, παρόμοιου τύπου με αυτά που διαθέτει ήδη το Τμήμα Δασών. Η παραλαβή έγινε στο πλαίσιο σύμβασης μίσθωσης υπηρεσιών από ισπανική εταιρεία.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς τριών τόνων πυροσβεστικού υλικού. Στρατηγικό πλεονέκτημα αυτού του τύπου αεροσκαφών, είναι η δυνατότητα εκτέλεσης έμφορτων περιπολιών, ένα στοιχείο καθοριστικό για την έγκαιρη αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς, αφού, σε περίπτωση άμεσου εντοπισμού της, η κατάσβεση θα αρχίζει πριν από την επέκτασή της. Επισημαίνεται ότι στη χρηματοδότηση του κόστους μίσθωσης των αεροσκαφών αυτών συνεισφέρει κατά 75% (€1.060.000) και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του μηχανισμού rescEU.

Επιπρόσθετα, την Τρίτη 19 Μαΐου 2020, παραλήφθηκαν και τα δύο ρωσικά ελικόπτερα τύπου Kamov που μίσθωσε η Δημοκρατία και έφτασαν στην Κύπρο με τα πληρώματά τους την περασμένη Τετάρτη 13 Μαΐου. Τα ελικόπτερα Kamov διαθέτουν πλήρωμα 24 ατόμων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Τμήματος Δασών και στη βάση των επιχειρησιακών αναγκών, τα δύο ιδιόκτητα αεροσκάφη του Τμήματος Δασών θα εδρεύουν στον αερολιμένα Λάρνακας, τα δύο ισπανικά αεροσκάφη με μίσθωση θα εδρεύουν στη Λάρνακα μέχρι το τέλος Μαΐου και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Ακρωτήρι, ενώ τα δύο ρωσικά ελικόπτερα θα εδρεύουν στον αερολιμένα της Πάφου. Ο χώρος που εδρεύουν τα πτητικά μέσα ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί, ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες και τα δεδομένα που θα προκύψουν σε σχέση την αντιμετώπιση πυρκαγι ών σε διάφορα μέρη της Κύπρου.

Send this to a friend