Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΕΚ Κούμας: Η διαφορά με τη Γερμανία είναι ότι δεν εγκρίθηκε το πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος να μπαίνει σε καραντίνα μόνο το κρούσμα και όχι ολόκληρη η ομάδα
Κούμας: Η διαφορά με τη Γερμανία είναι ότι δεν εγκρίθηκε το πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος να μπαίνει σε καραντίνα μόνο το κρούσμα και όχι ολόκληρη η ομάδα

Κούμας: Η διαφορά με τη Γερμανία είναι ότι δεν εγκρίθηκε το πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος να μπαίνει σε καραντίνα μόνο το κρούσμα και όχι ολόκληρη η ομάδα

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας απαντά στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ για τις τελευταίες εξελίξεις που προέκυψαν στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, υπό το βάρος της πανδημίας του κορωνοϊου.

Δεκατρία ΜΜΕ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Προέδρου της ΚΟΠ και υποβλήθηκαν είκοσι έξι συνολικά ερωτήσεις. Η διαδικασία των απαντήσεων αρχίζει σήμερα Τρίτη και θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα.

Δημοσιεύουμε τις έξι πρώτες απαντήσεις του Προέδρου της ΚΟΠ με αναφορά στο ΜΜΕ από το οποίο υποβλήθηκαν, παραθέτοντας την ερώτηση.

Τηλεοπτικός σταθμός OMEGA
Ερώτηση 1: Ποιοι επιστήμονες αποτελούσαν την επιστημονική ομάδα της ΚΟΠ και συμμετείχαν στην ετοιμασία του πρωτοκόλλου που υπέβαλε η ΚΟΠ στο Υπουργείο Υγείας;

«Αμέσως μετά πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 30 Απριλίου 2020, έδωσα οδηγίες στο Γενικό Διευθυντή και στο τεχνικό τμήμα της Ομοσπονδίας οι οποίοι γνωρίζουν τη ρουτίνα των ποδοσφαιριστών και προπονητών, το πως λειτουργούν τα προπονητικά κέντρα, τους κανόνες διεξαγωγής αγώνα, το κόσμο που εμπλέκετε σε ένα αγώνα και γενικά ότι έχει να κάνει με τη καθημερινότητα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, δεδομένα που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν, να προχωρήσουν στις διαδικασίες συγκρότησης ενός ποδοσφαιρικού πρωτοκόλλου, με βασικούς άξονες πρωτόκολλα τα οποία είχαν ήδη οριστικοποιηθεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Σε πρώτη φάση, έγινε επικοινωνία με την UEFA και άλλες Ομοσπονδίες για να λάβουμε επίσημα τα πρωτόκολλα ενώ ταυτόχρονα έγινε επαφή με ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι μας καθοδήγησαν στην συγκρότηση του πρωτοκόλλου. Επίσης, για τη σύνταξη του πρωτοκόλλου, για συγκεκριμένα θέματα όπως η διάρκεια προετοιμασίας των ομάδων ζητήσαμε και την άποψη όλων των προπονητών των ομάδων Α’ Κατηγορίας καθώς και άλλων επιστημόνων όπως του Κέντρου Αθλητικών Ερευνών Κύπρου. Στο τελικό στάδιο και πριν την υποβολή του, ζήτησα την επιστημονική άποψη του γνωστού καρδιολόγου Δρ. Πέτρου Αγαθαγγέλου ο οποίος μάλιστα, χαρακτήρισε το πρωτόκολλο ως ολοκληρωμένο και λειτουργικό».

Ερώτηση 2: Ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε η ΚΟΠ για τη διακοπή του πρωταθλήματος ήταν η απόρριψη προνοιών του πρωτοκόλλου της Ομοσπονδίας και δη το θέμα κρούσματος σε ομάδα. Η ΚΟΠ ζητούσε όπως μπαίνει σε καραντίνα μόνο το άτομο και όχι όλη η ομάδα. Εφόσον τα διατάγματα για το ποδόσφαιρο, όπως ξεκαθάρισε η Κυβέρνηση, παραμένουν ως έχουν και με δεδομένη την απόρριψη της εισήγησης της ΚΟΠ και άρα σε περίπτωση κρούσματος σε ομάδα θα μπαίνει σε καραντίνα όλη η ομάδα, μπορεί με αυτά τα δεδομένα να αρχίσει το πρωτάθλημα της νέας περιόδου, με υπαρκτό τον κίνδυνο να μην τελειώσει;

-«Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως, το πρωτόκολλο δεν απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση στην ολότητα του, όμως, τα σημεία στα οποία εισπράξαμε την αρνητική απάντηση των επιδημιολόγων, δεν επέτρεπαν την εφαρμογή του. Πρόκειται για σημεία τα οποία προκάλεσαν και προκαλούν πολλές συζητήσεις και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ιταλία) όπου η μη αποδοχή τους από πλευράς επιδημιολόγων και Κυβέρνησης, οδηγεί σε αδιέξοδο τις συζητήσεις για επανέναρξη των διοργανώσεων τους.

Στη συνάντηση της 15ης Μαΐου στο Προεδρικό, μας έγινε ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να αλλάξουν πριν από τις 9 Ιουνίου τα διατάγματα για μη χρήση των αποδυτηρίων και των γυμναστηρίων και δεν θα επιτραπούν οι προπονήσεις με επαφές μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Επίσης, οι επιδημιολόγοι επέμεναν στη θέση τους ότι θα έπρεπε να υπάρχει απόσταση δέκα μέτρων μεταξύ των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια της προπόνησης πριν από την ίδια ημερομηνία (9 Ιουνίου) και πως, σε περίπτωση θετικού κρούσματος κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, όλη η ομάδα θα πρέπει να μπει σε καραντίνα για διάστημα δεκατεσσάρων ημερών.

Σε περίπτωση δε επανέναρξης του Πρωταθλήματος, οι αντίπαλες ομάδες που αγωνιστήκαν με την ομάδα στην οποία εντοπίστηκε κρούσμα, οι ποδοσφαιριστές τους θα έπρεπε επίσης να μπουν σε καραντίνα. Καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών, αντιλαμβάνεστε ότι θα συνεπαγόταν με διακοπή του Πρωταθλήματος, με όλες τις συνέπειες που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο.

Σε σχέση με την χρήση των εγκαταστάσεων των ομάδων, εμάς η άποψη μας ήταν ότι από τη στιγμή που θα ελέγχονταν με τεστ τουλάχιστον τρεις φόρες μέσα σε ένα μήνα όλοι όσοι θα χρησιμοποιούσαν το αθλητικό κέντρο και δεν θα είχαν δικαίωμα να εισέλθουν άλλοι, έπρεπε να γίνει δεκτό το αίτημα για χρήση των αποδυτηρίων και των γυμναστηρίων με τα μέτρα που λήφθηκαν υπόψη και καταγράφονταν αναλυτικά στο πρωτόκολλο.

Όσον αφορά τα δεδομένα για το νέο Πρωτάθλημα και κυρίως το σημείο το οποίο αναφέρεται για την περίοδο καραντίνας σε περίπτωση κρούσματος, δεν σας κρύβω την ανησυχία μας αλλά ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι τέτοια, ούτως ώστε οι επιδημιολόγοι να διαφοροποιηθούν από τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν επί του συγκεκριμένου θέματος.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται μέχρι την έναρξη του Πρωταθλήματος, να προκύψουν εξελίξεις και πρόοδος στις προσπάθειες των επιστημόνων παγκοσμίως για φάρμακα ή ακόμη και εμβόλιο κατά του κορωνοϊου.

Επίσης, ενόψει της νέας χρονιάς, θα συσταθεί ειδική ομάδα με τη συμμετοχή με εμπειρογνωμόνων για τη διαμόρφωση προτάσεων, ανάμεσα στις οποίες και διεξαγωγή αγώνων με την παρουσία φιλάθλων. Η ανησυχία να ξεκινήσει μια διοργάνωση και να μην ολοκληρωθεί εν μέσω πανδημίας, ήταν κάτι που έντονα μας προβλημάτισε το τελευταίο διάστημα, για αυτό συμπεριελήφθησαν στο πρωτόκολλο της ΚΟΠ διατάξεις οι οποίες θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την ολοκλήρωση της».

Εφημερίδα Πολίτης
Ερώτηση 1: Πως αξιοποιείται από την ΚΟΠ η χορηγία / κονδύλι της UEFA 4,3 εκατομμυρίων ευρώ η οποία φέτος δόθηκε νωρίτερα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών; Δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα και πιστεύουμε πως στο πλαίσιο της διαφάνειας πρέπει να δοθούν απαντήσεις.

«Η ΚΟΠ διαχρονικά χρηματοδοτεί έμμεσα τα Σωματεία της. Όπως για παράδειγμα την κάλυψη εξόδων διαιτησίας για όλα τα επίπεδα με ποσό που φτάνει το 1,3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, χρηματική στήριξη Σωματείων Β΄ Κατηγορίας, Γ ΄Κατηγορίας, Σωματείων Σάλας, Γυναικείου Ποδοσφαίρου κλπ.

Τα χρήματα στα οποία αναφέρεστε, δεν αποτελούν οποιαδήποτε επιπρόσθετη χορηγία της UEFA είτε προς την ΚΟΠ είτε προς οποιαδήποτε άλλη Ομοσπονδία.

Αποτελούν προϋπολογισμένα κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα των Ομοσπονδιών που θα δίνονταν μέχρι το 2021 και τα οποία απελευθερώθηκαν νωρίτερα. Στα χρήματα αυτά περιλαμβάνονται για παράδειγμα οι δαπάνες που αφορούν την ανάπτυξη των grassroots, του γυναικείου ποδοσφαίρου, την εφαρμογή του συμφώνου διαιτησίας, την εφαρμογή συμφώνου εκπαίδευσης προπονητών, την εφαρμογή των κανονισμών για τα κριτήρια UEFA, τους μισθούς του προσωπικού της Ομοσπονδίας και των Εθνικών ομάδων ενώ ένα μέρος, αφορά και το αθλητικό κέντρο των Εθνικών ομάδων στον Κόρνο.

Τα χρήματα αυτά, δεν έχουν δοθεί από την UEFA για να διαμοιραστούν από τις Ομοσπονδίες στα σωματεία και αυτό είναι ξεκάθαρο. Όμως, διαχρονικά δαπανούνται προς όφελος του ποδοσφαίρου και κατ’ επέκταση, προς όφελος των σωματείων».

Ερώτηση 2: Γιατί ο Πρόεδρος της ΚΟΠ δεν κάνει συνέντευξη τύπου και να αντιμετωπίσει τους δημοσιογράφους; Δεν είναι έλλειψη σεβασμού προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ; Γιατί επιλέγει να απαντά σε γραπτές ερωτήσεις και δεν μπαίνει σε συζήτηση;

«Με όσους από εσάς είχα τη χαρά να συναντηθώ από κοντά, είμαι βέβαιος πως έχετε καταλάβει πως σε καμιά περίπτωση δεν αποφεύγω τους δημοσιογράφους. Ο σεβασμός μου προς εσάς και προς το επάγγελμα σας, είναι δεδομένος. Να είστε βέβαιοι πως όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν με απόλυτη άρση των περιοριστικών μέτρων, θα πούμε και από κοντά. Τη δεδομένη στιγμή, επέλεξα να απαντήσω σε ερωτήματα με αυτό τον τρόπο, ως λύση ανάγκης, προκειμένου να μην μείνει η παραμικρή σκιά ότι ο Πρόεδρος της ΚΟΠ αποφεύγει να τοποθετηθεί δημόσια για τα θέματα που αφορούν το ποδόσφαιρο και τα οποία εκ καθηκόντως μαζί με τους συνεργάτες του διαχειρίζεται».

Τηλεοπτικό κανάλι Alpha Κύπρου και ιστοσελίδα www.alphaNews.Live

Ερώτηση 1: Ποια η διαφορά της Κύπρου από τη Γερμανία, η οποία με χειρότερη επιδημιολογική εικόνα από εμάς, επανήλθε στην αγωνιστική δράση;

«Καταρχήν, υπάρχει μια τεράστια διαφορά σε ότι αφορά τις υποδομές, τις καιρικές συνθήκες καθώς και τις δυνατότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες, σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να κάνω μια παρένθεση. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ποδοσφαιρική δράση στο Γερμανικό Πρωτάθλημα έγινε στους 17 βαθμούς Κελσίου ενώ στην Κύπρο, αν δεν είχαμε το χτύπημα από τον κορωνοϊο, θα παίζαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο την τελευταία αγωνιστική της σεζόν στους 40 βαθμούς.

Η βασική όμως διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι πως η Γερμανική Κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα η ομάδα των επιδημιολόγων, ενέκρινε το πρωτόκολλο της Ομοσπονδίας, το οποίο, προνοεί πως, σε περίπτωση κρούσματος σε ομάδα, μπαίνει σε καραντίνα, μόνο το κρούσμα και όχι ολόκληρη η ομάδα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για έναρξη του Ιταλικού Πρωταθλήματος. Το ζήτημα αυτό, έγινε αποδεχτό και στην Ελλάδα (καραντινά για πέντε μέρες), αλλά όχι στην Κύπρο».

Ερώτηση 2: Ποιοι θα είναι οι τρόποι στήριξης των σωματείων, μέσω και των κονδυλίων που απελευθέρωσαν UEFA και FIFA;

«Όπως ανέφερε και σε προηγούμενη ερώτηση συναδέλφων σας, διαχρονικά η Ομοσπονδία στηρίζει τα σωματεία της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Αυτό δεν μπορεί να το διαψεύσει κανένας και μπορείτε να ρωτήσετε και τα ίδια τα Σωματεία.

Ακούω διάφορους να μιλούν για τα εκατομμύρια της ΚΟΠ. Όμως, τους διαφεύγει πως μέχρι και το τελευταίο σεντ που λαμβάνει η Ομοσπονδία ως χορηγία από την UEFA, οφείλει να λογοδοτήσει που και πως το έχει διαθέσει. UEFA και FIFA απαιτούν στοχευμένες ενέργειες από τις Ομοσπονδίες και όχι απλά τον ανεξέλεγκτο διαμοιρασμό μετρητών.

Αφού με ρωτάτε όμως πως στηρίζουμε τα Σωματεία μας, πέραν των όσων έχω αναφέρει πιο πάνω, απλά ως παράδειγμα, να αναφέρω τα πέντε εκατομμύρια ευρώ που θα δώσει η ΚΟΠ από τα αποθέματα της, ως μέρος των οφειλών των Σωματείων προς το κράτος, προκειμένου να επιτευχθεί μακροχρόνια συμφωνία εξόφλησης των παλιών οφειλών. Επιπλέον, για να μην επικεντρωνόμαστε στις ομάδες της Α’ Κατηγορίας, ως Ομοσπονδία βλέπουμε την ευρύτερη εικόνα του ποδοσφαίρου και επιδιώκουμε να στηρίζουμε τις μικρές κατηγορίες, τα μικρά σωματεία και τις ακαδημίες, δίνοντας βάρος στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.

Ενδεικτικά να αναφέρω πως, λόγω της Πανδημίας, δόθηκε πρόσφατα επιπρόσθετη χορηγία στη Β’ Κατηγορία και νέα χορηγία σε όλα τα Σωματεία Γ’ Κατηγορίας, συνολικού ύψους 350.000 ευρώ. Επιπλέον, να σας αναφέρω πως έχουμε δεσμευτεί πως, οποιαδήποτε επιπλέον κανδήλια έρθουν στην Ομοσπονδία θα διατεθούν προς όφελος των Σωματείων για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, με τρόπο που θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα της ΚΟΠ».

Send this to a friend