Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES Ο κορωνοϊός – Το κέρφιου – Μια φαιδρή ιστορία
Ο κορωνοϊός – Το κέρφιου – Μια φαιδρή ιστορία

Ο κορωνοϊός – Το κέρφιου – Μια φαιδρή ιστορία

(Κείμενο που ξαναδημοσίευσα και μου το ζήτησαν αρκετοί φίλοι).

Ο περιορισμός στο σπίτι λόγω κορωνοϊού μου θύμισε το κέρφιου που επέβαλλαν οι Άγγλοι κατά την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι Άγγλοι, με στόχο να περιορίσουν τις συγκεντρώσεις των Ελλήνων,επέβαλλαν το λεγόμενο κέρφιου,δηλαδή κατ’οίκον περιορισμό των πάντων.

Η παρέα του πατέρα μου βρήκε τρόπο για να περνά η ώρα. Μαζεύονταν όλοι στην αυλή του σπιτιού μας ( κεντρικός δρόμος, οδός Γλάδστωνος) και έπαιζαν χαρτιά. Μια μέρα,λοιπόν,τους βλέπουν οι οπλισμένοι Άγγλοι και εισβάλλουν στην αυλή μας με απειλητικές διαθέσεις. Ρωτούν ένα-ένα πού είναι το σπίτι του, και τότε αρχίζει το θέατρο.

Ο πατέρας μου έδειξε την πόρτατου «σκαρπάρικου» του, ο θείος ο Κυριάκος Λευκονοιτζιάτης το πλαϊνό «πορτί» που έβγαζε στο σπίτι του, ο Κωστάκης Χριστοδούλου ( μπακάλης) την πόρτα του αποχωρητηρίου, άλλος την πόρτα της κουζίνας μας κι άλλος εκείνη του ηλιακού. Οι Άγγλοι έμειναν να χαζεύουν ο ένας τον άλλο και φύγανε άπραγοι.

Η φτωχική μας αυλή και η διαρρύθμιση των δωματίων ήταν τέτοια που έδιναν πλήρη κάλυψη στις συναντήσεις κατά τη διάρκεια του κέρφιου.
Μνήμη ανθρώπων,εποχής και γεγονότων που σημάδεψαν τη ζωή μας. Και έρχονται τώρα που οι καταστάσεις μας υποβάλλουν στις ίδιες εμπειρίες.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Send this to a friend