Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Εκκρεμούσες υποχρεώσεις της Πολιτείας στις Μητέρες (Αντί ευχών)
Εκκρεμούσες υποχρεώσεις της Πολιτείας στις Μητέρες (Αντί ευχών)

Εκκρεμούσες υποχρεώσεις της Πολιτείας στις Μητέρες (Αντί ευχών)

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην Μητέρα. Οι ευχές και τα λουλούδια, καλά. Καλύτερα όμως να μεριμνήσουμε να εκπληρώσουμε μερικές από τις υποχρεώσεις μας απέναντι στις Μητέρες που ακόμα στην Κύπρο εκκρεμούν. Αν θέλουμε πραγματικά να στηρίξουμε τις Μητέρες για να μπορούν να έχουν ισορροπημένη οικογενειακή, προσωπική και επαγγελματική ζωή οφείλουμε σαν Πολιτεία να εφαρμόσουμε, μεταξύ άλλων :

Πλαίσιο Κοινωνικών Αδειών – Εργασία :

– Την θεσμοθέτηση της γονικής άδειας 60 ημερών για κάθε γονέα η οποία είναι μη μεταβιβάσιμη και την οποία μπορεί ο κάθε γονιός να την λαμβάνει επιπρόσθετα από οποιαδήποτε άδεια μέχρι το παιδί του να συμπληρώσει τα οκτώ χρόνια ζωής.

– Την συζήτηση για αύξηση του ποσού που λαμβάνεται από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις από το 72% του μισθού που είναι σήμερα στο 100% όπως στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά κατά την γέννηση του παιδιού τα έξοδα της οικογένειας είναι αυξημένα. Η άδεια πατρότητας και μητρότητας η οποία λαμβάνεται την περίοδο του τοκετού θα πρέπει το κράτος να αποζημιώνει πλήρως τον αιτητή. Περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστρέφουν το 100% των εισοδημάτων του αιτητή κατά την διάρκεια της άδειας του ενώ η Κύπρος με το 72% βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα μαζί με την Τσεχία και την Σλοβακία.

*Στην φωτογραφία παρουσιάζεται το τι ισχύει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

– Την θεσμοθέτηση άδειας φροντίδας τουλάχιστον πέντε ημερών τον χρόνο σε όσους έχουν στο σπίτι κάποιο άτομο το οποίο έχει διαγνωστεί με χρόνια πάθηση και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα από άλλα μέλη της οικογένειας.

– Την εξέταση της αύξησης της διάρκειας του επιδόματος μητρότητας από τις 18 εβδομάδες που είναι σήμερα. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στις 20 εβδομάδες.

– Την έναρξη της συζήτησης με τους εργοδοτικούς φορείς για εφαρμογή και στην Κύπρο της ευέλικτης εργασίας εκεί και όπου μπορεί να εφαρμοστεί για νεαρούς γονείς. Αυτό αποτελεί και μέρος της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παιδεία

Η διαμόρφωση ενός σωστού σχεδιασμού που να προσφέρει σε όλες τις οικογένειες πρόσβαση σε πραγματικά δωρεάν παιδεία από την ώρα που η μητέρα επιστρέφει στην εργασία της μετά την άδεια μητρότητας μέχρι και το Λύκειο. Την δημιουργία δημόσιων βρεφοκομικών σταθμών και νηπιαγωγείων για όλες τις ηλικίες, την εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου και την επιλογή για δημόσια και δωρεάν πρόσβαση σε απογευματινές δραστηριότητες για τα παιδιά.

Ανδρέας Α. Αποστόλου

Send this to a friend