Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Πόσες ημέρες διατηρούνται οι τροφές στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα;
Πόσες ημέρες διατηρούνται οι τροφές στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα;

Πόσες ημέρες διατηρούνται οι τροφές στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα;

Σίγουρα δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να πετάμε το φαγητό που έχει περισσέψει. Όμως είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε για πόσες ημέρες διατηρούνται οι τροφές μέσα στο ψυγείο και πότε είναι προτιμότερο να τις πετάξουμε.

Όσο περισσότερο μαγειρεύεις, τόσο περισσότερο φαγητό θα μένει από τα γεύματά σου σε τάπερ στο ψυγείο σου. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Σίγουρα θα σου λύσει τα χέρια στο μεσημεριανό σου ή θα σε βοηθήσει να φτιάξεις κάτι γρήγορο μετά από μία μεγάλη μέρα. Όμως πρέπει να θυμάσαι κάτι πολύ σημαντικό. Δεν αντέχουν όλες οι τροφές το ίδιο διάστημα μέσα στο ψυγείο σου. Οπότε, πριν αποθηκεύσεις σε τάπερ το φαγητό σου, πρέπει να ξέρεις πόσο αντέχει το κάθε ένα, έτσι ώστε να είσαι ασφαλής όταν θα το φας.

Για αρχή, οι τροφές πρέπει να τυλίγονται σωστά και να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Απόφυγε λοιπόν να αφήνεις το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όταν το φαγητό είναι ασυνήθιστα μαλακό, αποχρωματισμένο, έχει μούχλα ή έντονη δυσάρεστη μυρωδιά, θα πρέπει να το πετάς κατευθείαν, ανεξάρτητα από το πόσο σωστά ή πόσο λίγο βρίσκεται στο ψυγείο σου.

Ακόμα όμως κι αν το φαγητό φαίνεται και μυρίζει καλά είναι ασφαλές να φαγωθεί; Η απάντηση είναι ίσως. Όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, ο FDA δίνει πολύ συγκεκριμένες οδηγίες που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πότε πρέπει να κρατήσεις και πότε να πετάξεις ένα φαγητό.

Οι περισσότερες τροφές πρέπει να μένουν στο ψυγείο το πολύ 4 ημέρες
Σε γενικές γραμμές μπορείς να φυλάξεις στο ψυγείο σου μαγειρεμένα φαγητά το πολύ μέχρι 4 ημέρες.  Σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA, μπορείτε να φυλάξεις με ασφάλεια βρασμένα αυγά ή ένα μαγειρεμένο ζαμπόν για μία εβδομάδα, αλλά φαγητά όπως σούπες λαχανικών, μαγειρεμένο λευκό ή κόκκινο κρέας και ψάρια αντέχουν το πολύ για 3 έως 4 ημέρες. Η μαγειρεμένη σάλτσα ή η σάλτσα κρέατος, από την άλλη, πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο για 1 έως 2 ημέρες.

Παράγοντες όπως η θερμοκρασία και η οξύτητα επηρεάζουν την ανάπτυξη βακτηρίων στα μαγειρεμένα τρόφιμα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υψηλή οξύτητα αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων, οπότε η σάλτσα με βάση την ντομάτα που μπήκε στο ψυγείο γρήγορα μπορεί να παραμείνει φρέσκια για περισσότερο σε σχέση με την λευκή κρέμα κοτόπουλου που βρισκόταν σε θερμοκρασία δωματίου προτού μπει στο ψυγείο.

Send this to a friend