Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Η Apple φέρεται να καθυστερεί την μαζική παραγωγή του iPhone 12
Η Apple φέρεται να καθυστερεί την μαζική παραγωγή του iPhone 12

Η Apple φέρεται να καθυστερεί την μαζική παραγωγή του iPhone 12

Η Apple φέρεται να έχει πάρει την απόφαση να αναβάλλει την μαζική παραγωγή του επερχόμενου, νέου μοντέλου iPhone για ένα χρονικό διάστημα της τάξης του ενός μηνός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η απόφαση πάρθηκε λόγω του αντίκτυπου που είχε η πανδημία του νέου κορωνοϊού σε όλες τις βαθμίδες της εφοδιαστικής αλυσίδας της αμερικανικής εταιρείας. Επιπλέον, σοβαρός είναι ο αντίκτυπος και στην ικανότητα των υποκατασκευαστών της Apple να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μαζικής παραγωγής του iPhone 12.

Επιπρόσθετα, ανώνυμη πηγή αποκάλυψε στην Wall Street Journal ότι η Apple σχεδιάζει να περικόψει τον συνολικό αριθμό που σκόπευε να παράξει, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, σε ποσοστό έως και 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές θέλουν την Apple να προγραμματίζει για φέτος το λανσάρισμα μίας νέας σειράς συσκευών iPhone που θα αποτελείται από συνολικά τέσσερα μοντέλα, όλα με οθόνες τεχνολογίας OLED, αλλά σε διαφορετικά μεγέθη.

Σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, η Apple τυπικά παρουσιάζει τα νέα της μοντέλα τον Σεπτέμβριο κάθε έτους με τις παραδόσεις των συσκευών να ξεκινούν περί τα τέλη του πρώτου μήνα του φθινοπώρου. Φυσικά, στόχος είναι η κορύφωση στις παραδόσεις να επέλθει την περίοδο των Χριστουγέννων που ακολουθεί. Αυτή η διαδικασία επιτυγχάνεται χάρη στις δυνατότητες μαζικής παραγωγής που έχει η Apple κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η μαζική παραγωγή επιτρέπει στην Apple να παραδώσει έγκαιρα τις συσκευές στους μεταπωλητές, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση των συσκευών.

Πάντως, η φημολογούμενη αναβολή της έναρξης μαζικής παραγωγής δεν αναμένεται να έχει σοβαρό αντίκτυπο στο πότε η Apple θα λανσάρει τη νέα σειρά iPhone. Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η Wall Street Journal η αμερικανική εταιρεία θα συνεχίσει να κατασκευάζει (μέσω των συνεργατών της ανά τον κόσμο) νέες συσκευές από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Άρα, η αναβολή της μαζικής παραγωγής κατά ένα μήνα ενδέχεται μόνο να δημιουργήσει ελλείψεις (σε κάποιο βαθμό) σε συσκευές iPhone 12 κατά την υπόλοιπη διάρκεια του έτους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η Apple έχει βιώσει ανάλογες καταστάσεις και κατά το παρελθόν. Το iPhone X είχε ανακοινωθεί μαζί με το iPhone 8 τον Σεπτέμβριο του 2017 αλλά έφτασε στα ράφια των καταστημάτων τον Νοέμβριο λόγω προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια της παραγωγής του. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2018 όταν τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους ανακοινώθηκε το iPhone XR αλλά η διαθεσιμότητα στα καταστήματα ξεκίνησε τον Οκτώβριο μετά από φημολογούμενα προβλήματα τις οθόνες LCD των συσκευών.

Θα πρέπει τέλος να υπενθυμίσουμε ότι οι πωλήσεις iPhone έφτασαν κατά την διάρκεια του α’ τριμήνου του 2020 το ποσό των 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελώντας περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων της εταιρείας. Στις αρχές του έτους αναλυτές εξέφραζαν την “αισοδοξία” τους ότι το λανσάρισμα του πρώτου iPhone τεχνολογίας 5G θα αναβάθμιζε περαιτέρω τον κύκλο εσόδων της Apple. Τον Φεβρουάριο, και με τον νέο κορωνοϊό να έχει ξεκινήσει την επέλασή του, η Apple γνωστοποίησε ότι οι νέες συνθήκες θα επηρεάσουν τόσο την ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών όσο και την ίδια την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ έκανε επίσης γνωστό ότι τα έσοδα δεν θα αντιστοιχούν στις αρχικές προβλέψεις και εκτιμήσεις.

Παράλληλα, η εταιρεία ερευνών IDC έκανε γνωστή στις αρχές του μήνα την πρόβλεψή της ότι η παγκόσμια αγορά smartphones κατά την διάρκεια του 2020 θα γνωρίσει ύφεση λόγω της πανδημίας, με την Apple να δέχεται βραχυπρόθεσμα σημαντικό πλήγμα. Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη της IDC ότι οι συσκευές με λειτουργικό iOS θα μπορούσαν να έχουν μείωση στις παραδόσεις έως και κατά 2.5%. Παρόλα αυτά η ίδια εταιρεία ερευνών εκτιμά ότι η συνολική αγορά θα επανέλθει σε ανάπτυξη το 2021.

Μία άλλη εταιρεία ερευνών, η Strategy Analytics, κάνει ανάλογες εκτιμήσεις προβλέποντας μείωση στις πωλήσεις smartphones φέτος και “εξαιρετική ανάκαμψη” κατά την διάρκεια του 2021. Μάλιστα, η Strategy Analytics σημειώνει ότι υπάρχουν ακόμη “πολλά θετικά σημάδια” λόγω της μελλοντικής ανάπτυξης των δικτύων 5G.

Send this to a friend