Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Αυξητική τάση στην Κύπρο για το e-learning
Αυξητική τάση στην Κύπρο για το e-learning

Αυξητική τάση στην Κύπρο για το e-learning

Διέξοδο στο διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα στις πλατφόρμες που προσφέρουν υπηρεσίες elearning, βρίσκουν εκατοντάδες άνθρωποι ανά το παγκόσμιο εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, μία τάση που όπως όλα δείχνουν αποτυπώνεται και στα κυπριακά δρώμενα.

Η διαδικτυακή μάθηση και εκπαίδευση, σίγουρα δεν είναι κάτι καινούργιο και αρκετές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν διαδικτυακές πλατφόρμες για να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους. Τα μέσα αυτά χρησιμοποιούνται κι από άτομα που επιδιώκουν να αναβαθμίσουν την καριέρα τους με νέες γνώσεις ή να την αλλάξουν αποκτώντας νέες δεξιότητες. Τα μαθήματα που προσφέρονται δεν είναι μόνο θεωρητικά, αλλά και πρακτικά και αφορούν επαγγελματίες πολλών χειρωνακτικών εργασιών -από υδραυλικούς μέχρι χειρούργους.

Ωστόσο, οι τελευταίοι μήνες έχουν αλλάξει τη ροή της παγκόσμιας ιστορίας με την εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι περισσότερες χώρες (και η Κύπρος) έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις των πολιτών με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μπαίνουν στον πάγο και πολλοί επαγγελματίες να αναζητούν νέους τρόπους να αξιοποιηθούν οι γνώσεις τους. Εδώ μπαίνει το elearning.

Σύμφωνα με στοιχεία της Google, από τις αρχές του 2020 υπήρξε σημαντική αύξηση στην αναζήτηση παγκοσμίως του όρου «elearning». Συγκεκριμένα, στα trends Ιανουάριου-Φεβρουάριου, η αναζήτηση ήταν μεταξύ 26% και 31% για να εκτιναχθεί στο 61.6% τον Μάρτιο. Παρόμοια και στην Κύπρο που από το 19.5% τον Ιανουάριο, σκαρφάλωσε στο 25.5% τον Μάρτιο (Πίνακας 1).

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Ποσοστά αναζήτησης του όρου «elearning»
Παγκόσμια Κύπρος
Ιανουάριος 26.23% 19.48%
Φεβρουάριος 31.17% 18.97%
Μάρτιος 61.57% 25.54%

(Στοιχεία από 1/1/2020 -28/3/2020)

Η αύξηση φαίνεται ακόμη πιο καθαρά, αν συγκριθούν οι μέσοι όροι της αναζήτησης ανά εβδομάδα τον Μάρτιο (Πίνακας 2).

ΠΙΝΑΚΑΣ 2
Αναζήτηση τον προηγούμενο μήνα
Μάρτιος (εβδ.) Παγκόσμια Κύπρος
1η 39.57% 17.00%
2η 49.14% 18.57%
3η 80.57% 34.86%
4η 89.80% 39.60%

(Στοιχεία από 2/1/2020 -27/3/2020)

Τα πιο πάνω στοιχεία επιβεβαιώνει και η εταιρεία LearnWorlds, η οποία εξειδικεύεται στο τομέα της εκπαίδευσης εξ’ αποστάσεως και έχει τη βάση της στην Κύπρο. Μέσω της πλατφόρμας της, επιτρέπει σε επαγγελματίες εκπαιδευτές και εκπαιδευτικούς οργανισμούς να δημιουργήσουν τη δική τους «ψηφιακή ακαδημία» και να προσφέρουν ή να πουλήσουν τα μαθήματά τους online μέσα από τη δική τους ιστοσελίδα. Επιτρέπει, ακόμη, σε εταιρείες να εκπαιδεύσουν από απόσταση τους υπαλλήλους τους, τους συνεργάτες τους ή και τους πελάτες τους.

«Ο τομέας εξελίσσεται ραγδαία, έχει πενταπλασιαστεί η ζήτηση αυτή τη στιγμή. Ελπίζουμε όλο αυτό με τον ιό να φύγει σύντομα και να επιστρέψουμε σε νορμάλ ρυθμούς αλλά οφείλουμε να προετοιμαστούμε για την περίπτωση που δεν φύγει και να θωρακίσουμε τη δική μας εταιρεία αλλά και να βοηθήσουμε όλους αυτούς που θέλουν βοήθεια, σήμερα, για να πάρουν online την επιχείρηση τους. Ήδη για Ελλάδα και για Κύπρο προσφέρουμε μια ειδική έκπτωση για να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες του χώρου που έχουν πληγεί. Βλέπουμε κόσμο να χάνει πελάτες, εκπαιδεύσεις και συνέδρια να ακυρώνονται, και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλους αυτούς να ανταπεξέλθουν άμεσα και να σώσουν τις επιχειρήσεις τους αλλά και να προσαρμοστούν για το μέλλον. Πάντα πιστεύαμε ότι το elearning είναι το μέλλον. Δυστυχώς η παγκόσμια αυτή τραγωδία μας έδειξε ότι ήμασταν απροετοίμαστοι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο CEO και συνιδρυτής της LearnWorlds Πάνος Σιώζος. «Η τηλεκπαίδευση εξοικονομεί χρόνο και χρήμα σε έναν οργανισμό και πολύ συχνά προσφέρει και πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό είναι εξαιρετικά επίκαιρο τώρα με την κρίση αλλά θα είναι επίκαιρο και μετά».

Όπως εξηγεί ο κ. Σώζος, όλα πλέον έχουν αλλάξει και ο τομέας της διαδικτυακής εκπαίδευσης δεν θα μπορούσε να μείνει ανέπαφος, καθώς χιλιάδες νέοι χρήστες δοκιμάζουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η τεχνολογία.

«Από τα εκατοντάδες άτομα που έρχονται σε εμάς κάθε μέρα, βλέπουμε ότι ξαφνικά το concept του elearning έχει ωριμάσει, σε μια νύχτα. Πάρα πολύς κόσμος που σκεφτόταν το elearning ως ‘nice to have’, απλά δηλαδή μια καλή ιδέα για την επιχείρησή τους ή για έξτρα εισόδημα, ξαφνικά το βλέπει ως ‘must have’. Και χιλιάδες νέοι χρήστες κάθε μέρα, είτε από τον επαγγελματικό τομέα είτε από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δημόσιας και ιδιωτικής, επίσημης και ανεπίσημης εκπαίδευσης, δοκιμάζουν για πρώτη φορά να φτιάξουν online μαθήματα ή να κάνουν διδάξουν μέσω τηλεδιάσκεψης (live teaching)».

Ωστόσο υπάρχει και το θετικό για τις επιχειρήσεις, καθώς τώρα θα μπορέσουν να εξελιχθούν σημειώνει. «Το μεγάλο μάθημα θα είναι να γίνουμε όλοι πιο έτοιμοι, πιο ευέλικτοι, πιο προσαρμοστικοί σε συνθήκες που αλλάζουν ραγδαία. Ακόμη και τεράστιες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν ως startup και να αλλάξουν τον τρόπο δουλειά τους σε μια νύχτα. Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα καλά από αυτό που συμβαίνει τώρα, για μία πιο προσαρμοστική ανάπτυξη και οικονομία που θα βασίζεται στην γνώση» σχολιάζει ο κ. Σιώζος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας διαδικτυακής εκπαίδευσης G2 αρκετές κατηγορίες είδαν δραματική αύξηση τα τελευταία 10 χρόνια. Οι δέκα κυριότερες κατηγορίες που κατέγραψαν σχετική αύξηση είναι το audio-conferencing (565%), το telemedicine (372.73%), το video-conferencing (253.68%), τα webinar (209.61%), τα virtual-classroom (200%), η εξ αποστάσεως υποστήριξη (136.51%), οι διαδικτυακές πλατφόρμες εκμάθησης (68.70%), οι e-signatures (55.7%), η διδασκαλία γλωσσών (53.78%) και οι διαδικτυακοί πάροχοι μαθημάτων (39.09%). Τα ποσοστά αυτά συνδέονται και με την εξάπλωση της πανδημίας και υποδεικνύουν μία τάση για εξ αποστάσεως εκ μάθηση, εργασία, διασκέδαση αλλά και υπηρεσίες.

Τα στοιχεία της Google όπως τα καταγράφει η G2, δείχνουν ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στην ζήτηση λογισμικού για την εξ αποστάσεως εργασία παγκοσμίως. Ωστόσο, οι αναζητήσεις δείχνουν πως οι χρήστες δεν αγοράζουν στα τυφλά το λογισμικό τους, καθώς συγκρίνουν το ένα με το άλλο για να δουν ποιο τους συμφέρει και ποιο τους εξυπηρετεί καλύτερα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ενώ δίνεται μάχη από όλες τις χώρες κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η εργασία από το σπίτι και η εκπαίδευση μέσω διαδικτύου, έχουν μπει για τα καλά μέσα στην καθημερινότητα μας. Με τα εργαλεία που διαθέτει το διαδίκτυο, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες κάθε χώρου καλούνται να διαμορφώσουν τις εργασίες τους και συνεπώς έτσι να μεταλλαχθεί ο επιχειρηματικός κόσμος.

Send this to a friend