Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Κόκος Φωτίου ο πρωτομάρτυρας της Δημοκρατικής Αντίστασης
Κόκος Φωτίου ο πρωτομάρτυρας της Δημοκρατικής Αντίστασης

Κόκος Φωτίου ο πρωτομάρτυρας της Δημοκρατικής Αντίστασης

*άρθρο του Δημοτικού Συμβούλου (ΕΔΕΚ) Αμμοχώστου Δημήτρη Δημητρίου (Σαβουλλή)

Σε κρίσιμες στιγμές  για  την Πατρίδα αλλά και για τον Ελληνισμό, γενικότερα, παλληκάρια όπως ήταν ο ΚΟΚΟΣ ΦΩΤΙΟΥ, είναι αδύνατο να μην τιμούνται, οπωσδήποτε ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ, όπως τους αξίζει.

Ο πρωτομάρτυρας της Κυπριακής ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ενάντια στην προσπάθεια της προδοτικής Χούντας για τη συνταγματική εκτροπή, ενάντια στην εκλελεγμένη Κυβέρνηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, το ΠΡΩΤΟ αυτό αντιστασιακό ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ της τιμημένης παράταξης της ΕΔΕΚ, δολοφονήθηκε άναδρα, πριν από 47 χρόνια από την εγκληματική φασιστική οργάνωση της ΕΟΚΑ Β’. στην πόλη του, τη Λάρνακα.

Ο ΚΟΚΟΣ ΦΩΤΙΟΥ,  με τη θυσία του, πέρασε στην αθανασία, γράφοντας με το τίμιο Αίμα του, στις 5 του Απρίλη 1973, μια από τις πιο χρυσές σελίδες της Κυπριακής Αντίστασης.

Η δολοφονία του έγινε καθώς επέστρεφε, από τη δουλειά στο σπίτι του, ακολουθούμενος από τον υπάλληλο του Νεόφυτο Ανδρέου, με το δικό του αυτοκίνητο.

Λίγο πριν φτάσει στο σπίτι όπου  τον περίμενε η γυναίκα  και το ανήλικο παιδί του, τρεις ΓΝΩΣΤΟΙ οπλοφόροι της ΕΟΚΑ Β’, χωρίς προσωπίδες, του έστησαν καρτέρι και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ.

Στης 6 του Απρίλη, έγινε η κηδεία του με πλήθος κόσμου να τον τιμά και με σύσσωμη την ΕΔΕΚ να τον αποχαιρετά, με μπροστάρη τον καταξιωμένο ηγέτη της, τον αγωνιστή ΒΑΣΟ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ!

Δύο μέρες μετά τη δολοφονία του Κόκου Φωτίου, στελέχη της ΕΔΕΚ μετέβησαν στην Αρχιεπισκοπή κι επέδωσαν  ανακοίνωση του Κόμματος στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριον, η οποία κατέληγε ως εξής:

« Εμείς, ως ΕΔΕΚ, έχουμε λάβει αμετάκλητες αποφάσεις, πιστοί υπηρέτες του λαού και της Δημοκρατίας, πιστοί στις διακηρύξεις μας,  θα προχωρήσουμε ακλόνητοι και ανυποχώρητοι έναντι οποιουδήποτε κόστους, για να περιφρουρήσουμε και διαφυλάξουμε την Κύπρο μας, από τους εφιάλτες, οι οποίοι απεργάζονται τον εθνικό μας αφανισμό.

Εμείς, ταχθήκαμε να φρουρούμε τις Θερμοπύλες, απλοί στρατιώτες για εθνικούς και λαϊκούς αγώνες και θα παραμείνουμε ακοίμητοι φρουροί «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι “

Σήμερα, μετα απο 47 χρόνια,  είμαστε και πάλιν εδώ, αποτίοντας φόρο τιμής, σε σένα, Αθάνατε Κόκο Φωτίου, δηλώνοντας ότι η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη, όπως και παλιά, να προσφέρει και να αντισταθεί για Ελευθερία και Δημοκρατία  στην πατρίδα μας, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση Εκείνου, ξέρεις εσύ:

«Εμείς θα τους αντισταθούμε, όποιοι και να’ναι, όσο δυνατοί και να’ναι»

Άθανατος!

Send this to a friend