Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Η αγορά ακινήτων θα σηκώσει ξανά ψηλά την οικονομία
Η αγορά ακινήτων θα σηκώσει ξανά ψηλά την οικονομία

Η αγορά ακινήτων θα σηκώσει ξανά ψηλά την οικονομία

Το Real Estate μπορεί να σηκώσει το βάρος

Μιλώντας στο Economy Today o CEO της SABBIANCO PROPERTIES Ανδρέας Ανδρέου υποστηρίζει ότι το κράτος σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα και τον τραπεζικό τομέα, μέσα από ένα στοχευμένο και καλά σχεδιασμένο, στρατηγικό πλάνο του κράτους και με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων υπουργείων (Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας) θα πρέπει να παραχωρήσει απευθείας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά οικονομική ενίσχυση (π.χ. φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς και επιχειρήσεις, μείωση ΦΠΑ, επιχορήγηση τουριστικών προγραμμάτων απευθείας στους πολίτες,  κ.α.) για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτή θα αποτελεί πραγματική και άμεση ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας όπως την οραματίζονται τόσο τα κράτη όσο και η ΕΕ.

“Οι δύο βασικοί πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, ο Τουρισμός και το Real Estate, είναι σήμερα με κατεβασμένα τα ρολά. Για τον τουρισμό το πλήγμα για το 2020 θα είναι μεγάλο. Το Real Estate είναι ο τομέας ο οποίος μπορεί να σηκώσει στους ώμους του το βάρος της κρίσης ακόμη μία φορά. Όπως και με την τραπεζική κρίση του 2013 ο τομέας που τα αμέσως επόμενα χρόνια έδωσε ανάσες στην κυπριακή οικονομία ήταν το Real Estate, έτσι και σήμερα είναι ο τομέας ο οποίος θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Μετά το κλείσιμο της πρώτης μηχανής του αεροσκάφους της κυπριακής οικονομίας (Τουρισμός) δεν μπορεί να σβήσει και η δεύτερη μηχανή του αεροσκάφους (Real Estate). Θα πρέπει να στηριχθεί και να ενδυναμωθεί μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες”, αναφέρει. 

Ο τομέας δεν έχει αποτιμηθεί σωστά 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τομέας του Real Estate είναι αυτός που με συντονισμένες ενέργειες και με σκληρή δουλειά σε όλους τους τομείς που καλύπτει, εισήγαγε από το 2013 και μετά στην Κύπρο τεράστια ποσά από ξένες αγορές (κυρίως Ρωσία και Κίνα) και έδωσε εργασία σε δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων στην πατρίδα μας μειώνοντας παράλληλα τους δείκτες της ανεργίας και υποστηρίζει ότι ακόμα και σήμερα η συνεισφορά του τομέα στην κυπριακή οικονομία δεν έχει αποτιμηθεί. 

“Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται μια σειρά από κλάδους οι οποίοι σε οικονομικά μεγέθη ίσως να ξεπερνούν και την τουριστική βιομηχανία. Ενδεικτικά αναφέρω μερικούς από αυτούς γιατί είναι καλό να γνωρίζει το ευρύ κοινό ποιοι είναι αυτοί οι κλάδοι: Μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, μεσαίου μεγέθους κατασκευαστικές εταιρείες, εργολάβοι οικοδομών, εκτιμητές ακινήτων, τράπεζες, κτηματομεσιτικά γραφεία, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, εταιρείες αλουμινίων, εγκαταστάτες αλουμινίων, σιδεράδες, καλουψήδες, ξυλουργοί, υδραυλικοί, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, τοπογράφοι, χωρομέτρες, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, επιμετρητές ποσοτήτων, λογιστές, ελεγκτικά και δικηγορικά γραφεία, βιομηχανίες κατασκευής ή εισαγωγής τσιμέντου, τούβλων, σιδήρου, μαρμάρων, εταιρείες πώλησης ειδών υγιεινής, κεραμικών, ηλεκτρικών ειδών, επίπλων, μεταφορών, εισαγωγής υλικών και πάρα πολλοί άλλοι τομείς”, επισημαίνει. 

Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα ο κος Ανδρέου διατυπώνει την άποψη ότι ουδείς μπορεί να κρίνει και να τοποθετηθεί με ασφάλεια για το πώς θα κινηθεί η αγορά κι αυτό θα εξαρτηθεί από το χρόνο επανεκκίνησης της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και σήμερα ουδείς μπορεί να δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό. 

Send this to a friend