Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Υπουργός Υγείας: Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι σε Αραδίππου και Πάφο
Υπουργός Υγείας: Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι σε Αραδίππου και Πάφο

Υπουργός Υγείας: Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι σε Αραδίππου και Πάφο

Παραδέχθηκε πως Πάφος και Αραδίππου είναι τα μεγαλύτερα αγκάθια στη μάχη με τον κορωνοϊό, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ant1» ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «το μεγάλο μας πρόβλημα είναι στην Πάφο και στην Αραδίππου. Θυμάστε και πριν λίγες μέρες και ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥΠΥ στη Λάρνακα έκανε λόγο για μη συμμόρφωση πολιτών στην Αραδίππου. Τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα».

Όπως ανέφερε, «έχω ζητήσει αναφορά από τους λοιμοξιολόγους. Αύριο το πρωί έχω συνάντηση με εκπρόσωπο της ομάδας. Οτιδήποτε κάνουμε, δεν είναι θέμα του Κωνσταντίνου Ιωάννου να αποφασίσει, ούτε της Κυβέρνησης. Παίρνουμε αποφάσεις, αλλά λαμβάνουμε υπόψιν αυτό που μας λένε οι ειδικοί».

Ο Υπουργός Υγείας, εξέφρασε εξάλλου για άλλη μια φορά την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων.

«Είχαμε μια πού μεγάλη αύξηση στα κρούσματα σήμερα γιατί δεν υπήρξε συμμόρφωση στα περιοριστικά μέτρα τις προηγούμενες μέρες. Αυτό μας υποχρέωσε να επιβάλουμε επιπρόσθετα μέτρα πριν τρεις μέρες».

Σε ότι αφορά τα κρούσματα σε δημόσια νοσηλευτήρια, ξεκαθάρισε ότι «έχουν κρούσματα, αλλά τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι αυτά που καλούνται να αντιμετωπίσουν τον ιό. Όπως σε όλες τις χώρες, τα νοσηλευτήρια που καλούνται να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό έχουν κρούσματα. Γι’ αυτό οι γιατροί κάνουν εκκλήσεις “μείνετε σπίτι να μας προστατέψετε”».

Όπως τόνισε, «εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, είναι κρίσιμες οι μέρες έτσι κι αλλιώς και θα γίνουν ακόμα χειρότερες αν δεν συμμορφωθούμε. Δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Έχουμε να κάνουμε με ένα ιό που δεν υπάρχει φάρμακο. Το μόνο φάρμακο αν μπορώ να το πω απλά είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση, να μείνουμε σπίτι μας. Δεν είναι μικρή μερίδα των συμπατριωτών μας που δεν υπάκουσαν. Είναι μεγάλη μερίδα που δεν μένει σπίτι, αν λάβουμε υπόψιν τα sms. Αν λάβουμε υπόψιν τα sms της πρώτης μέρας χωρίς έντυπα κι από την ιχνηλάτηση».

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτα, σημείωσε πως «δεν υπάρχουν πιο αυστηρά μέτρα να πάρουμε. Δηλαδή διερωτώμαι, το επόμενο που έμεινε να κάνουμε είναι να τα κλείσουμε όλα και να μείνουμε σπίτι μας».

«Το θετικό είναι ότι υπάρχουν εξιτήρια. Κάναμε τον προγραμματισμό μας, συνεχίζουμε το πλάνο μας. Υπάρχει το Νοσοκομείο Αμμοχώστου, υπάρχουν οι εντατικές που ο προγραμματισμός μας είναι μέχρι 120 άτομα, έχω δώσει εντολή να αυξήσουμε αυτό τον αριθμό γιατί έχω θορυβηθεί από τα σημερινά αποτελέσματα», υπέδειξε ο κ. Ιωάννου.

Εξήγησε επίσης πως δεν είναι μόνο θέμα χώρου, είναι και θέμα γιατρών και νοσηλευτών και εντατικολόγων που ο αριθμός που υπάρχει στην Κύπρο είναι συγκεκριμένος. Έτσι, αποφασίστηκε και ξεκίνησε πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού σε θέματα εντατικής.

«Ότι και να κάνουμε υπάρχει κι ένα όριο. Αν δεν συμμορφωνόμαστε είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα».

Αναφέρθηκε μάλιστα σε δύο περιπτώσεις ατόμων, που ήρθαν από το εξωτερικό, δεν αυτοπεριορίστηκαν και ήταν θετικοί με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν προβλήματα.

Όσο για τα φάρμακα, διαβεβαίωσε ότι έχουμε πάρα πολλά τα φάρμακα που προβλέπονται για το θεραπευτικό πρωτόκολλο.

«Εδώ και κάποιες μέρες με διάταγμα όλες οι εξαγωγές πρέπει να τυγχάνουν έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας και κάποια έχουν παραχθεί στην Κύπρο. Έτσι έχουμε απαγορεύσει την εξαγωγή τους για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό της Κύπρου».

Send this to a friend