Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Αλληλεγγύη μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ στον τομέα της Υγείας
Αλληλεγγύη μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ στον τομέα της Υγείας

Αλληλεγγύη μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ στον τομέα της Υγείας


Όσοι στηρίξαμε την εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας με το το Κράτος του Ισραήλ αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου γνωρίζαμε πως ο ενεργειακός άξονας αφορούσε την μια πτυχή της προοπτικής περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων μας.

Τονίσαμε την ιδιαίτερη σημασία συνεργειών στο χώρο της ασφάλειας, της άμυνας, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και φυσικά της υγείας.

Ειδικά με το Κράτος του Ισραήλ η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ορθά επενδύσει σε συνέργειες στο χώρο της υγείας αφού τα νοσοκομεία του Ισραήλ φιλοξενούν για εξειδικευμένες θεραπείες Κύπριους ασθενείς.

Στις δύσκολες μέρες που περνούμε τις τελευταίες εβδομάδες επιβεβαιώνεται η ανάγκη για συνεργασίες στον τομέα της υγείας.

Αρχικά ανακοινώθηκε επισήμως η θετική ανταπόκριση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο αίτημα του Προέδρου του Ισραήλ για αποστολή ποσότητας χλωροκίνης από την Κύπρο στο Ισραήλ και η θετική ανταπόκριση του Ρόιβεν Ρίβλιν στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποστολή συνολικά 50 αναπνευστήρων από το Ισραήλ στην Κύπρο.

Στην συνέχεια μετά από εισήγηση που κατέθεσαν ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο Γενικός Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Sheba, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και το Ιατρικό Κέντρο Sheba του Ισραήλ, ως τα νοσοκομεία αναφοράς για τον COVID-19 σε Κύπρο και Ισραήλ, αρχίζουν συνεργασία για ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης σχετικά με τα περιστατικά κορωνοϊού που νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία και τις θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη σύνδεση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με την αντίστοιχη του Ιατρικού Κέντρου Sheba για την ανταλλαγή πρωτοκόλλων θεραπείας και εμπειριών για την καλύτερη υποστήριξη των ασθενών.

Είναι στα δύσκολα που δοκιμάζονται οι συνεργασίες και οι σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Σήμερα αποδεικνύεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ένα καλό γείτονα με τον οποίο οφείλει να συνεχίσει να κτίζει σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης.

Ανδρέας Α. Αποστόλου

www.andreasapostolou.com

Send this to a friend