Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Κορωνοϊός και άγχος
Κορωνοϊός και άγχος

Κορωνοϊός και άγχος

Της Κατερίνας Μιχαήλ

Στη φύση δεν επιβιώνει το ισχυρότερο είδος, ούτε το πιο έξυπνο, αλλά εκείνο που μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα στις αλλαγές». Δαρβίνος

Ερχόμενη στο προσκήνιο η νένα πανδημία έφερε μαζί της πολλές και γρήγορες αλλαγές. Η μοναδική έκκληση είναι να «Μείνουμε Σπίτι». Υπάρχει μια σύγκρουση συναισθημάτων και καταστάσεων. Από τη μια η αγωνία, ο φόβος, η ανησυχία, το άγχος αν μας μεταδοθεί ο ιός και αν ίσως τον μεταδώσαμε και εμείς χωρίς να το γνωρίζουμε. Από την άλλη πλευρά το άγχος, η ανησυχία για μια οικονομική κρίση που θα βγάλει από την ρουτίνα και το πρόγραμμα πολλές οικογένειες. Συνάμα πολλοί υποτιμούν την κατάσταση με αποτέλεσμα μια άλλη μερίδα του πληθυσμού να θυμώνει ακόμη περισσότερο.

Το κυρίαρχο και πιο σίγουρο συναίσθημα είναι η ανασφάλεια που προκύπτει από την κατάσταση. Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, οι οδηγίες και τα μέτρα επίσης αλλάζουν και δεν υπάρχει καμιά σταθερότητα. Μια κατάσταση που οι παλαιότερες γενιές θα θυμούνται και θα συνδυάζουν την ερήμωση από τον πόλεμο και τον τρόμο για την νέα επιβίωση.   Παράλληλα υπάρχει μια εσωτερική διαμάχη μεταξύ δικαίου και αδικίας  για όλα τα δεδομένα της κατάστασης.

Ζούμε σε περίοδο μιας νέας κρίσης που ταλαντεύεται σαν ένα εκκρεμές. Είναι σχεδόν σίγουρο πως τα κρούσματα θα αυξηθούν σημασία έχει όμως να καταφέρουμε να φτάσουμε στην ύφεση της κατάστασης. Στοχεύουμε στην ύφεση της κατάστασης όχι σε μια μέρα αλλά στις επόμενες εβδομάδες. Το μόνο που έχουμε να χειριστούμε είναι τον περιορισμό μας στο σπίτι. Ακόμη και η παραμονή στο σπίτι είναι μια κατάσταση που πανικοβάλει. Πανικοβάλει αφού συνηθίσαμε να ζούμε σε γρήγορες κοινωνίες. Έχουμε συνηθίσει στην επιτάχυνση και έτσι μια χαμηλότερη ταχύτητα μας είναι άγνωστη πως μοιάζει. Σαν άγνωστη που  είναι μας πλημμυρίζει από άγχος.   Η από-επιτάχυνση όμως σε αυτό το στάδιο θεωρείται εξέλιξη και σύμφωνα με τον Δαρβίνο η εξέλιξη σημαίνει επιβίωση. Αν συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ζούμε στους ρυθμούς πριν την πανδημία τότε το άγχος θα αυξάνεται αφού δεν θα βρίσκουμε ανταπόκριση σε καμιά ανάγκη μας.

Η εξέλιξη μας αυτή την στιγμή μας καλεί να βρούμε δημιουργικούς και ωραίους τρόπους να περάσουμε τον χρόνο μας στο σπίτι μας. Να αφήσουμε για λίγο τις ειδήσεις να κυλήσουν χωρίς εμάς. Η κάθε δέκα λεπτά πλοήγηση μας στις ενημερωτικές εφημερίδες μας βοηθά να αναπτύσσουμε την ανασφάλεια, την αγωνία και το άγχος μας. Μπορούμε να το πράττουμε σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα της ημέρας και να αφήνουμε τον υπόλοιπο χρόνο για τον εαυτό μας. Όλα τα συγκρουσιακά, αρνητικά και δύσκολα συναισθήματα καλούμαστε να τα αντικρύσουμε και να τα αποδεχτούμε χωρίς να τα διοχετεύουμε σε άσχημες συμπεριφορές και μάλιστα σε ανθρώπους που αγαπάμε. Τα σχέδια και οι προσδοκίες μας μπορούν να αναβληθούν, δεν σημαίνει όμως ότι ακυρώνονται παντοτινά. Η υπομονή και η ευελιξία μας θα σταθούν βοηθοί μας σε αυτήν την περίπτωση. Ακόμη προάγουμε την ανθεκτικότητα μας δίνοντας χρόνο και εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρουμε για ακόμη μια φορά.

Επίσης ας προσπαθήσουμε σε αυτόν τον χρόνο που θα χρειαστεί να μείνουμε περιορισμένοι στο σπίτι μας να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν. Ας αφιερώσουμε αυτόν τον χρόνο που ποτέ δεν προλαβαίνουμε στον εαυτό, στον/ην  σύντροφο και στα παιδιά μας. Ας δούμε τον χρόνο αυτό σαν μια ευκαιρία μοιράσματος της αγάπης μας για τα σημαντικά μας πρόσωπα και για τον εαυτό μας. Εξάλλου το ότι παραμένουμε στο σπίτι μας το κάνουμε για την υγεία μας και για την υγεία αυτών που αγαπάμε. Ας πιστέψουμε στον εαυτό μας και ας δώσουμε το μήνυμα και σε αυτούς που αγαπάμε ότι μπορούμε  όλοι μαζί να τα καταφέρουμε.

Δεν είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα οπόταν ας εστιάσουμε πως θα τα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε με την ευελιξία, την σταθερότητα, την υπομονή και την υπευθυνότητα.

Με αγάπη για τον καθένα μας.

 

Κατερίνα Μιχαήλ

Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Συμβουλευτική Γονέων, Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων, EFTA / ECP

Συνεργάτης Κέντρου Οικογενειακής Θεραπείας Συστημικού Ινστιτούτο Κύπρου

Αριθμός τηλεφώνου: 96409488      Facebook Page: Katerina Michael

Email: [email protected]

 

 

Send this to a friend