Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Διευκρίνηση από Κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που κλείνουν και πώς θα λειτουργούν οι υπόλοιπες
Διευκρίνηση από Κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που κλείνουν και πώς θα λειτουργούν οι υπόλοιπες

Διευκρίνηση από Κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που κλείνουν και πώς θα λειτουργούν οι υπόλοιπες

Ποιες επιχειρήσεις αφορά η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων.

Σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο σειράς μέτρων που υιοθετεί η Κυβέρνηση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη διαχείριση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού, διευκρινίζεται ότι από 16 Μαρτίου 2020 από τις 6 π.μ. και για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, αναστέλλεται υποχρεωτικά η λειτουργία των ακόλουθων επιχειρήσεων:

Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα,

Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και όλες οι επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση εκείνες που προσφέρουν ή που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες κατ’ οίκον διανομής,

Κέντρα διασκέδασης,

Κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες θεαμάτων,

Βιβλιοθήκες,

Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι,

Πρακτορεία τυχερών παιγνιδιών, καζίνο, κλπ,

Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία,

Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ), και

Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ.

Νοουμένου ότι λαμβάνουν υποχρεωτικά και τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, οι επιχειρήσεις μπορούν να εκτελούν κεκλεισμένων των θυρών διοικητικές ή άλλες εργασίες.

Για λόγους ασφάλειας υγείας και εύρυθμης λειτουργίας της κοινότητας, παραμένουν ανοικτέςοι πιο κάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:

Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. υπεραγορές εφόσον θα τηρείται το μέτρο της παρουσίας στον ίδιο χώρο ανά πάσα στιγμή αριθμού ατόμων συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, που δεν θα υπερβαίνει το ένα άτομο ανά 8 τ.μ. ωφέλιμου χώρου),

Φαρμακεία,

Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας (κλινικά εργαστήρια),

Λαϊκές αγορές,

Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζο-καθίσματα),

Βενζινάδικα, και

Περίπτερα.

Διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία αναστολής των εργασιών τους, μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες τους διασφαλίζοντας ότι στον χώρο εργασίας δεν θα υπάρχουν πέραν των πέντε εργαζομένων.

Όλες οι άλλες επιχειρήσεις που δεν αναφέρονται τις πιο πάνω κατηγορίες, μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, δεδομένου ότι θα τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και προστασίας του προσωπικού και του χώρου.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των ξενοδοχείων, αυτά αναστέλλουν τις εργασίες τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2020. Προς εξυπηρέτηση των υφιστάμενων πελατών τους, δύνανται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για περίοδο έξι ημερών από σήμερα.

Αναφορικά με την εξυπηρέτηση κοινού από επιχειρήσεις ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, επισημαίνεται ότι ισχύει αυστηρά ότι δεν πρέπει η παρουσία ατόμων στον χώρο εξυπηρέτησης να υπερβαίνει το ένα άτομο ανά 8 τετραγωνικά μέτρα. Ενδεικτικά, χώρος εξυπηρέτησης κοινού νοούνται τα υποκαταστήματα των τραπεζών, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα κέντρα εξόφλησης λογαριασμών, κοκ.

Τέλος, σχετικές ρυθμίσεις αναφορικά με τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Send this to a friend