Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Τι αλλάζει στην παροχή του ΕΕΕ με την αλλαγή του νόμου που ψήφισε η Βουλή
Τι αλλάζει στην παροχή του ΕΕΕ με την αλλαγή του νόμου που ψήφισε η Βουλή

Τι αλλάζει στην παροχή του ΕΕΕ με την αλλαγή του νόμου που ψήφισε η Βουλή

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας με την οποία δεν θα διακόπτεται η παροχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) ή και άλλων επιδομάτων σε περίπτωση που η αρμόδια υπηρεσία αποφασίσει πως τα δεδομένα παροχής αυτών των επιδομάτων άλλαξαν. Αντιθέτως, η παροχή του ΕΕΕ θα αναστέλλεται και ο λήπτης θα ενημερώνεται σχετικά με τους λόγους διακοπής και θα έχει δικαίωμα να απαντήσει προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

Τροπολογία που κατέθεσαν οι Βουλευτές Γιώργος Περδίκης και Γιώργος Λιλλήκας, η οποία διαλάμβανε ότι ο λήπτης θα ενημερώνεται με συστημένη επιστολή, απορρίφθηκε με 3 ψήφους υπέρ και 30 εναντίον.

Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος προβλέπει ότι η ενημέρωση δικαιούχου για την πρόθεση τερματισμού της παροχής ΕΕΕ θα γίνεται με απλή επιστολή ή ηλεκτρονικό μήνυμα και ότι η προθεσμία απάντησης του δικαιούχου ΕΕΕ στην αρμόδια υπηρεσία θα πρέπει να γίνει σε είκοσι ημέρες μετά την ειδοποίηση για την πρόθεση διακοπής.

Ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει επίσης ότι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης οικείας περίπτωσης, η καταβολή ΕΕΕ αναστέλλεται και η απάντηση από τον δικαιούχο και οι προβαλλόμενοι λόγοι για μη τερματισμό της καταβολής ΕΕΕ εξετάζονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος το οποίο δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες κατά ανώτατο όριο, ενώ ενημερώνεται σχετικά ο δικαιούχος.

Επίσης, ο νόμος προβλέπει πως σε περίπτωση που ο προϊστάμενος της Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας (ΥΔΕΠ) κρίνει ικανοποιητικούς τους προβαλλόμενους από τον δικαιούχο λόγους για μη τερματισμό της καταβολής του ΕΕΕ, το καταβλητέο ποσό ΕΕΕ παρέχεται αμέσως και αναδρομικά.

Κατά την συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής, είπε ότι ο νέος νόμος θα επιλύσει προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την διακοπή του ΕΕΕ.

Πρόσθεσε πως η πρόταση νόμου ετοιμάστηκε με την σύμφωνο γνώμη του Υπουργείου Εργασίας, καθώς όπως ανέφερε όταν διακόπτεται η παροχή του ΕΕΕ για να εξεταστεί η ένσταση χρειάζονταν 6 με 8 μήνες. Εξήγησε πως με την αναστολή καταβολής θα εξοικονομηθεί χρόνος προς όφελος και του λήπτη και της αρμόδιας υπηρεσίας.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι η πρόταση νόμου προέκυψε κατά την συζήτηση 3 άλλων προτάσεων νόμου των Οικολόγων και ανέφερε πως ήταν εισήγηση της Υπουργού Εργασίας η διαδικασία προσωρινής αναστολής, αντί διακοπής ώστε να δοθεί το δικαίωμα στον λήπτη να εξηγήσει γιατί δεν πήγε στην εργασία που του προτάθηκε ή το επιπλέον ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό του.
Ο κ. Περδίκης ανέφερε περαιτέρω ότι το Κίνημα Οικολόγων θα ελέγξει την εφαρμογή του νέου νόμου και αν υπάρξουν προβλήματα θα επανέλθει με τις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι ο πολίτης έχει δικαίωμα να πληροφορείται για τις αρνητικές αποφάσεις της διοίκησης που τον αφορούν και ο επηρεαζόμενος να προσφεύγει για να τις αντικρούσει.

Ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν τεράστιες αδικίες με την αποκοπή επιδόματος χωρίς να λάβουν γνώση οι λήπτες, που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί να μην έχουν εισοδήματα για να συντηρήσουν την οικογένειά τους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το περιθώριο των 2 μηνών που αφήνει ο νόμος στην αρμόδια υπηρεσία να απαντήσει στον λήπτη θα καθυστερήσει την εξέταση των νέων αιτήσεων. Κατά τα άλλα είναι πολύ καλή ρύθμιση, πρόσθεσε.

Send this to a friend