Home ΠΡΟΣΩΠΑ Η Χαριτίνη Παττίχη μας μίλησε για τα μαθήματα βρεφικής κολύμβησης
Η Χαριτίνη Παττίχη μας μίλησε για τα μαθήματα βρεφικής κολύμβησης

Η Χαριτίνη Παττίχη μας μίλησε για τα μαθήματα βρεφικής κολύμβησης

Χαριτίνη Παττίχη: Η πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του προγράμματος της βρεφικής κολύμβησης “Baby Swimming Lessons” είναι η Χαριτίνη Παττίχη από την πόλη μας. Η αγάπη της για την γυμναστική και ειδικότερα για την κολύμβηση σε συνδυασμό με την αγάπη της για τα παιδιά στάθηκαν η αφορμή για την έναρξη των τμημάτων για όλους τους μικρούς κολυμβητές από 3 μηνών έως και 4 ετών σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την πόλη της Λάρνακας από το 2009.

Ποια είναι: Γεννήθηκε στη Λάρνακα όπου και μεγάλωσε. Απόφοιτη Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ΤΕΦΑΑ. Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του Προγράμματος της Βρεφικής Κολύμβησης. Κάτοχος διπλώματος Επαγγελματία Ναυαγοσώστη πιστοποιημένο από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής και κάτοχος πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων Πρώτων Βοηθειών.

Η ιστορία: Το 2007 και αφού τελείωσα τις σπουδές μου, επέστρεψα στην Κύπρο για να είμαι κοντά στην οικογένεια μου και παράλληλα να εργαστώ. Άρχισα την διδασκαλία μαθημάτων κολύμβησης σε ενήλικες και παιδιά άνω των 4 χρονών. Μετά από περίπου 1.5 χρόνο πληροφορήθηκα για την διεξαγωγή σεμιναρίων «Κολύμβησης Βρεφών και Νηπίων» στο εξωτερικό. Θέλησα να παρευρεθώ εκεί και να τα παρακολουθήσω αποκτώντας το σχετικό πιστοποιητικό. Μέχρι τότε το πρόγραμμα της «Κολύμβησης Βρεφών και Νηπίων» δεν ήταν διαδεδομένο στην Κύπρο. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι και τώρα, διδάσκω το πρόγραμμα αυτό.

Ο λόγος που ξεκίνησα τη διδασκαλία του συγκεκριμένου προγράμματος πριν από 10 χρόνια είναι η μεγάλη μου αγάπη για τα βρέφη και τα νήπια. Βλέποντας το κενό που υπήρχε για τρόπους παιχνιδιού μεταξύ γονέα και παιδιού έφερα στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λάρνακα μας, το πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης, για να βοηθήσω στην ανάπτυξη επικοινωνίας μεταξύ γονέα και παιδιού καθώς και στην ενίσχυση της κινητικής, μυϊκής και ψυχικής ανάπτυξης των νηπίων.

Όλα αυτά τα χρόνια, παρατηρώ, ότι πραγματικά οι γονείς, μέσω του νερού, αναπτύσσουν ισχυρότερους συναισθηματικούς δεσμούς με τα παιδιά τους. Επίσης, παρατηρώ, ότι τα παιδιά γίνονται αυτόνομα, ανεξάρτητα και κοινωνικά. Δηλαδή, το πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης, εκτός του ότι μαθαίνει στα παιδιά βασικές κολυμβητικές δεξιότητες, αποτελεί και ένα ισχυρό πρόγραμμα ανάπτυξης της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών μας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του μαθήματος «Κολύμβησης Βρεφών και Νηπίων»;
Μέσα από τη διαδικασία κολύμβησης το βρέφος-νήπιο σε αυτή την πολύ σημαντική και ευαίσθητη περίοδο της ζωής του έρχεται σε επαφή με το ισχυρότερο και ευγενέστερο στοιχείο της, το νερό, στοιχείο που είναι ήδη αναγνωρίσιμο. Στα χέρια της πιο οικείας και αγαπημένης μορφής της μητέρας ή του πατέρα και με την καθοδήγηση της δασκάλας καλλιεργεί δεξιότητες με ευχάριστο και απόλυτα ασφαλές τρόπο.

Πόσο μηνών πρέπει να είναι το βρέφος για να ενταχθεί στο πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα «Κολύμβησης Βρεφών και Νηπίων» αναφέρετε σε βρέφη και νήπια από 3 μηνών έως και 4 χρονών.

Είναι απαραίτητο να αρχίσουν από τόσο μικρά;
O ρόλος της ηλικίας είναι ο εξής: Όσο πιο μικρά ξεκινήσουν τόσο πιο ομαλά θα προσαρμοστούν στο υγρό στοιχείο και τόσο πιο εύκολα θα καθοδηγηθούν από τους εκπαιδευτές. Ένα βρέφος 6 μηνών π.χ. μπορεί να οδηγηθεί πιο εύκολα απ’ ότι ένα νήπιο 2 ετών.

Πώς ακριβώς γίνεται το μάθημα «Κολύμβησης Βρεφών και Νηπίων»;
Το πρόγραμμα «Κολύμβησης Βρεφών και Νηπίων» δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον εκπαίδευσης με αφθονία παιχνιδιού και ανυπαρξία πίεσης. Το παιδί είναι ο γνώμονας, ο γονέας το μέσον και ο δάσκαλος ο οδηγός. Και οι τρεις αποτελούν μονάδα της οποίας η αρμονική λειτουργία διαπαιδαγωγεί το βρέφος, περιφρουρεί την υγεία του και ισχυροποιεί την σχέση γονέα και παιδιού. Το απαραίτητο είναι να μάθουν να κολυμπούν.

Ποιο είναι το όφελος για ένα μωράκι όταν θα έχει πλέον ολοκληρώσει τα μαθήματα της «Κολύμβησης Βρεφών και Νηπίων»;
Τα οφέλη είναι ανεκτίμητα και τα αποτελέσματα ορατά. Το νερό ενισχύει το αμυντικό σύστημα και βοηθά πολύ στην κινητική, μυϊκή και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού. Τα μωρά μαθαίνουν να ελέγχουν το σώμα τους, να αλλάζουν στάσεις και θέσεις. Επιπλέον το νερό χαλαρώνει. Τα μωρά που κολυμπούν, όταν μεγαλώσουν έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και γίνονται πιο κοινωνικά και ανεξάρτητα. Όμως από αυτό ωφελούνται και οι γονείς, επειδή αναπτύσσουν ισχυρότερους συναισθηματικούς δεσμούς με τα μωρά τους. Το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα από αυτήν την δραστηριότητα δεν μπορεί να περιγραφεί με λίγα λόγια. Το τελικό όμως αποτέλεσμα είναι η σωματική και πνευματική-ψυχική ισορροπία, δηλαδή η υγεία.

Τι πρέπει να φοράνε τα βρέφη-νήπια κατά τη διάρκεια της κολύμβησης; Υπάρχει κίνδυνος να κρυώσουν;
Τα βρέφη-νήπια κατά τη διάρκεια της κολύμβησης πρέπει να φοράνε τον ειδικό εξοπλισμό που αποτελείται από αδιάβροχη πάνα – κάλυμμα πάνας και ολόσωμο ισοθερμικό (για τον χειμώνα) που κρατά το σωματάκι του μωρού ζεστό. Σκουφάκι κολύμβησης για τα νήπια άνω των 2 χρονών. Δεδομένου ότι η θερμοκρασία της πισίνας διατηρείται στους σωστούς βαθμούς και το παιδί φοράει τον ειδικό χειμερινό εξοπλισμό δεν υπάρχει κίνδυνος να κρυώσουν.

Σε τι θερμοκρασία νερού γίνεται το μάθημα;
Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση των 32 βαθμών Κελσίου.

Τι θα συμβούλευες τους γονείς που θα ήθελαν να βάλουν το μωρό τους στη πισίνα του σπιτιού τους;
Θα ήταν ορθό το παιδί αλλά και οι γονείς να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Κολύμβησης Βρεφών και Νηπίων» πρώτα, ούτος ώστε να αποκομίσουν πολύτιμες πληροφορίες όσον αφορά την ασφάλεια αλλά και την εκπαίδευση στο νερό καθώς επίσης να προετοιμαστούν με τα κατάλληλα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να χρησιμοποιούν δική τους πισίνα με επίγνωση για τους κινδύνους που μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι.

Για πόση ώρα περίπου μπορεί να μείνει το βρέφος-νήπιο στην πισίνα και τι πρέπει να κάνουμε εάν το μωρό ξεκινήσει να τρέμει;
Το βρέφος-νήπιο μπορεί να μείνει στην πισίνα μέχρι τα 45 λεπτά, άλλωστε τα μαθήματα διαρκούν από 30 μέχρι και 45 λεπτά. Αν τηρηθούν τα πιο πάνω χρονοδιαγράμματα και θερμοκρασίες δεν τίθεται θέμα να ξεκινήσει το μωρό να τρέμει.

Από που μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για την «Κολύμβηση Βρεφών και Νηπίων»;
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε μέσω της σελίδας μου στο facebook και instagram: @babyswimminglessons

Photo credits: DeC AudioVisual Photography

Send this to a friend